Åtte bøker du bør lese

Her er bøkene som opplyser, fanger og underholder. Om du skal på vinterferie, eller bare ønsker å roe ned når helga kommer, bør du skaffe deg minst én av disse.

Det å lese bøker i sin sanne form kan nesten sees på som en nostalgisk affære.

En god bok er som en portal inn i en ny verden, nye mennesker og situasjoner. Når tankene fokuserer kun på handlingen, kobler vi av og glemmer hverdagens stress.

Hva er en god bok, spør du?

Kanskje en bok som får deg til å stille spørsmål, til å tenke, lære deg selv å kjenne litt bedre? En god bok stimulerer, gir kunnskap og ikke minst selskap.

Her er åtte kritikerroste bøker du bør få med deg:Kniv

Jo Nesbø

Spenning og krim

Foto: Produsenten

Jo Nesbø beviser det nok engang – han er en mester og vår fremste krimforfatter. Dette er en brilliant spenningsroman og krim på sitt beste.

Harry Hole er i trøbbel – noe han har vært flere ganger tidligere, men denne gangen er det annerledes. Rakel har kastet han ut og han har mistet jobben. Vår kjente antihelt føler han ikke har noe mer å tape idet han møter på en gammel fiende.

Boken til Nesbø er som alltid underholdene og spennende. Dagbladet skriver: «Knivskarp Nesbø på sitt beste».

Redaksjonelt innhold: Her kan du lese anmeldelsen.

Her kan du kjøpe boken hos Ark.

Boken finnes også hos Norli og Tanum.Søvnskolen – 6 uker til god søvn

Lina Elise Hantveit,Line Rustberggaard

Familie og helse

Foto: Produsenten

Søvnskolen er skrevet av de to norske psykologene Lina Elise Hantveit og Line Rustberggaard. Her får du søvntips og råd som i løpet av seks til åtte uker skal hjelpe deg med å bli kvitt et av de vanligste problemene nordmenn sliter med i dag. Rådene er enkle, men harde. Skal du se endring, må du jobbe for det.

«Boka er kort, oversiktlig og lettfattelig, og tipsene like enkle som de er logiske.» Dagbladet, terningkast 5.

Redaksjonelt innhold: Du kan lese anmeldelsen her.

Kjøp boken hos Ark.

Kjøp boken hos Norli.

Kjøp boken hos Tanum.Full spredning

Nina Lykke

Roman

Foto: Produsenten

Hovedpersonen Elin er fastlege i 50-årene, gift med Aksel. Hun kjeder seg etter at begge døtrene har flyttet ut, og mannen dedikerer all sin tid til løping og ski. Hva gjør man når en kjeder seg alene hjemme hver eneste kveld? Kanskje søke opp gamlekjæresten på Facebook? Dette viser seg å være vendepunktet for Elin.

Redaksjonelt innhold: Boken fikk terningkast 5 i VG.

Boken handler om mer enn bare Elin. Du blir presentert for det norske samfunnet gjennom Elin sine mange pasienter og hennes naboer.

Nina Lykke klarer å skrive historier om mennesker, situasjoner og følelser alle på et vis kan kjenne seg igjen i.

Boken kjøper du hos Norli.

Du kan få tak i boken hos Tanum

Kjøp boken hos ARK til 349 kroner.Ekko av en venn

Ingvar Ambjørnsen

Roman

Foto: Produsenten

Det er 20 år siden vi sist møtte Elling, og endelig er han tilbake.

Elling har kommet i femtiårene og bor i en en kjellerleilighet på Grefsen. Hans eneste venn, Kjell Bjarne er død og Elling må ut av komfortsonen for å skaffe seg en ny vennekrets. Det som i hans virkelige liv oppfattes som litt spesiell oppførsel, kan på sosiale medier bli meget interessant. Facebook blir hans kanal ut til verden og en arena der hans meninger kan treffer andre. Elling får til og med en venneforespørsel.

I den nyeste boken får et innblikk i livet til et ensomt menneske, noe mange nok kan kjenne seg igjen i. Er vi ikke alle på konstant søk etter tilhørighet?

«Ventetiden er over, Elling er tilbake – og det er bare å glede seg!» skriver Sindre Hovdenakk (VG). Redaksjonelt innhold: Her finner du anmeldelsen.

Boken i pocket finner du til kroner 179 kroner hos blant annet Ark.

Kjøp boken på Norli.

Kjøp boken hos Tanum.Den tause pasienten

Alex Michaelides

Krim og spenning

Foto: Produsenten

I denne boken møter vi Alicia Berenson, en vakker og kjent kunstner. En sommerdag blir mannen hennes funnet skutt i ansiktet – i hennes atelier. Alicia nekter å fortelle hva som har skjedd, og blir siktet for mord i tillegg til å bli innlagt på psykiatrisk avdeling.

Psykoterapeuten Theo Faber setter seg et mål om å få Alicia til å snakke igjen. Han vil finne ut av hva som egentlig skjedde den varme sommerdagen. Vi følger hans jakt etter hennes minner.

Boken er full av vendepunkter og mørke hemmeligheter, en fremstilling av menneskesinnet og ren ondskap. Debutromanen har fått både terningkast fem og seks, og anmeldelser skryter forfatteren opp i skyene.

Anmeldelsen fra Dagbladet: « Avslutningen er like sjokkerende som den er overraskende. Og forbløffende elegant.»

Redaksjonelt innhold: Les anmeldelsen her.

Kjøp boken på ARK.

Kjøp boken hos Norli

Kjøp boken hos Tanum.Sløve hester

Mick Herron

Krim og spenning

Foto: Produsenten

En moderne spionthriller om MI5-agenten River Cartweight. I likhet med andre agenter som har glemt igjen hemmelige dokumenter på kollektiv transport, forsnakket seg eller drukket seg seg fulle på jobb, ender han opp på Slough House – stedet for agenter som har tabbet seg ut i tjeneste. Hovedpersonen ser en mulighet til å forbedre både ryktet og situasjonen sin da en ung gutt blir kidnappet og truet med henrettelse om 48 timer. Alt skal være live på nettet. Reservelaget på Slough House må trå til når MI5 svikter.

En original historie med utallige vendinger og intriger.

Kjøp boken på ARK.

Kjøp boken på Norli.

Kjøp boken på Tanum.London. Blant gangstere, rabbinere, oligarker, rebeller og andre ektefødte barn av det britiske imperiet

Nazneen Khan-Østrem

Dokumentar og fakta

Foto: Produsenten

London er en storfavoritt hos mange nordmenn.

Dette er en bok som er verdt å få med seg, da forfatteren byr på et byportrett som vil endre ditt syn på London for alltid.

Vi får bli med i byens kriker og kroker, men dette er ingen turistbok. Nazneen Khan-Østrem introduserer oss for bydeler som Notting Hill, Camden, Clapham og Mayfair. Vi møter familier med ulik bakgrunn og nasjonalitet: Styrtrike arabiske sjeiker, irske løsarbeidere, indiske restauranteiere og lidenskapelige Arsenal-fans.

Dette er en bok om London som rommer en hel verden, men også en bok som belyser tiden vi lever i.

Kjøp boken hos Ark.

Kjøp boken hos Norli.

Kjøp boken hos Tanum.Før plogen din over de dødes knokler

Olga Tokarczuk

Roman

Foto: Produsenten

Forfatteren og psykologen Olga Tokarczuk er også Nobelprisvinner i litteratur. Hennes aller siste roman er både fascinerende og særegen.

Bokens tittel er et sitat av 1700-tallsdikteren William Blake, og Tokarczuk har også gjort Blake til den store helten til hovedpersonen i boken. Engelsklæreren og amatørastrologen Janina Duszejko finner naboen død. Omstendighetene er merkelige. Når flere dødsfall preger den lille langsbygda engasjerer hovedpersonen seg i etterforskningen. Er det en seriemorder i landsbygda eller er det andre mystiske makter som står bak hendelsene?

Boken har blitt kalt både sterk, merkelig og viktig. Dette er et mørk mordmysterium.

Kjøp boken hos Ark.

Kjøp boken hos Norli.

Kjøp boken hos Tanum.
tracker