Hovedinnhold

Forbannet Carlsen i trøbbel før storturnering

Hjelperen Ian Nepomniachtchi får ikke innreise til England

INTET SJAKKTREKK: Magnus Carlsen, her avbildet i 2011, er for tiden i England uten sin sekundant. Foto: Roger Neumann
INTET SJAKKTREKK: Magnus Carlsen, her avbildet i 2011, er for tiden i England uten sin sekundant. Foto: Roger Neumann
(VG Nett) Magnus Carlsen (21) mener forberedelsene til turneringen hvor han kan ta verdensrekorden er ødelagt av britiske myndigheter.

VG følger

Han faste sekundant, russiske Ian Nepomniachtchi (21), har nemlig fått avslag på visumsøknaden sin til Storbritannia på grunn av det som ifølge team Carlsen er en formell feil.

- Det er helt utrolig at de stikker så til de grader kjepper i hjulene for verdenseneren, sier manager Espen Agdestein til VG Nett.

En sekundant i sjakk er den personen som hjelper spilleren med analyse av motstanderen i for- og etterkant av partiene, samt legger strategi. Nepomniachtchi er ingen hvem som helst: Han er verdens for tiden 45. beste sjakkspiller. Og han reiser jevnlig verden rundt på turneringer uten å ha problemer med visumet.

- Nå er Magnus sine forberedelser mer eller mindre ruinert av stivbeinte britiske myndigheter. Han er forbannet, fastslår Agdestein.

Rekker ikke turneringen

Carlsen er på plass i London, hvor han i helgen skal kjempe om seieren i prestisjetunge London Chess Classics. Med godt spill her vil han også ta verdensrekorden i rating på 2851 poeng fra Garry Kasparov.

Teamet rundt Carlsen, og arrangøren - som har invitert nordmannens sekundant til turneringen slik at han skal få visum - jobber nå på spreng for å få vedtaket omgjort.

STRIDENS KJERNE: Ian Nepomniachtchi. Foto: Facebook
STRIDENS KJERNE: Ian Nepomniachtchi. Foto: Facebook

Men på telefonen til den britiske ambassaden i Russland har de erfart at det er vanskelig å komme gjennom med argumenter om en ny visumprosess. Ian Nepomniachtchi har fått beskjed om å levere ny søknad. Behandlingstiden her er så lang at han ikke vil rekke å komme til England før turneringens slutt.

Utelukker andre

- Kan dere få tak i en annen sekundant, for eksempel fra Norge?

- Nei, det er ingen nordmann som er sterke nok. Her må man være ekstremt teoristerk. Og Magnus er vant til å jobbe med akkurat ham. Dette går på kjemi, forklarer Agdestein, som medgir at det er mulig å gjøre denne jobben via Skype.

- Men det er en nødløsning Magnus ikke tenker på nå.

- Hva skjer hvis dette ikke løser seg?

- Da må Magnus spille med handicap i turneringen. For oss er det viktig å få testet samarbeidet før kandidatturneringen i mars. Han blir urolig. Og forberedelsene blir ødelagt uten denne hjelpen, sier Agdestein.

VG Nett har ringt og sendt e-post til den britiske ambassaden i Moskva uten å få svar.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Hva synes du? Diskuter saken i kommentarfeltet! Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Vi løfter ofte gode kommentarer øverst i diskusjonen! Trakassering og hat = utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer