Hovedinnhold

Carlsen kan gå glipp av 10 mill. på VM-nei

Sjakkstjernen til VG Nett: - Pengene kan ikke styre dette

DROPPER VM: Magnus Carlsen er svært misfornøyd med en del av opplegget rundt VM og sier «nei takk». Foto: Jørgen Braastad
DROPPER VM: Magnus Carlsen er svært misfornøyd med en del av opplegget rundt VM og sier «nei takk». Foto: Jørgen Braastad
(VG Nett) Magnus Carlsen (19) har tatt en dramatisk avgjørelse om å droppe sjakk-VM - og sier samtidig nei til sjansen til å tjene minst ti millioner kroner.

VG følger

- Jeg synes regien rundt VM-syklusen er både urettferdig og umoderne, sier Carlsen til VG Nett.

Torsdag sendte han brev til FIDE (det internasjonale sjakkforbundet), og forklarte at han dropper å spille kvalifisering til VM neste år. FIDE har bestemt at det blir «kandidat-kamper» i Kazan i den russiske republikken Tatarstan i en måned våren 2011. Vinneren av denne VM-kvaliken skal møte Vishy Anand i en VM-kamp, som trolig vil gå i 2012.

- VM-syklusen har vart i fem år, og med stadige regelendringer. Det tar for mye krefter å forholde seg til den politiske delen av prosessen. Jeg ønsker derfor å fokusere min energi på å utvikle meg som sjakkspiller, og å forsvare min posisjon som nummer 1 på verdensrankingen, sier Carlsen.

Da Anand og Veselin Topalov møttes til VM-kamp i Sofia i sommer, var premiepengene to millioner euro, tilsvarende drøyt 16 millioner kroner. Etter seieren sopte Anand med seg ti millioner kroner, mens Topalov fikk i overkant av seks millioner kroner.

Brennes blogg:- Carlsens vanskelige valg

Når favoritten Magnus Carlsen nå sier nei til å delta i det kommende sjakk-VM, sier han fra seg potensielle summer i minst samme størrelsesorden. VG får opplyst av kilder i sjakkmiljøet at en VM-kamp med Carlsen som utfordrer sannsynligvis ville økt premiepengene.

Den kommersielle interessen for 19-åringens første VM-kamp, som kunne gjort ham til tidenes yngste verdensmester, ville nemlig vært større enn noen annen sjakkduell.

VM-NEI: Faksimile av dagens VG. Foto:
VM-NEI: Faksimile av dagens VG. Foto:

Sammenlikner med fotball

For å få spille VM-kamp måtte Carlsen vunnet en utfordrerturnering i første halvår i 2010. Her er premiepengene 30.000 euro per runde, hvilket ville gitt 90.000 euro ved seier - 735.000 kroner, som altså kommer i tillegg til VM-honoraret.

Les hele brevet Carlsen sendte til FIDE her!

Dermed ville Carlsen tjent minst 10 millioner kroner på å bli verdensmester i 2012. Med dagens regler ville Carlsen i tillegg vært direktekvalifisert til neste VM-kamp som man kan anta at ville blitt spilt i 2014.

Der ville det ventet i underkant av ti millioner nye kroner. Og sett at han hadde forsvart tittelen, ville samme beløp ventet cirka hvert andre år så lenge Carlsen eventuelt hadde fortsatt å vinne.

- Pengene kan ikke styre dette, sier Magnus Carlsen, og sammenlikner reglene med fotball:

- Det er som om Spania som verdensmester i 2010 skulle være direkte kvalifisert for finalen i VM i 2014.

VG Nett-debatt:Leserne diskuterer Magnus Carlsen.Delta her.

Gjelder bare kommende VM

Team Carlsen forteller imidlertid til VG at avgjørelsen om ikke å stille i VM nå er en avgjørelse som kun er tatt for det kommende verdensmesterskapet.

- Magnus er den største attraksjonen i sjakk-verdenen, og det største markedsføringsargumentet FIDE ville hatt i en VM-kamp. Det er klart at han kunne hevet sin markedsverdi ytterligere som verdensmester, men husk at den allerede er høy. Jeg mener Magnus er så stor stjerne at han vil være interessant uansett, sier Carlsens agent Espen Agdestein.

FIDE bekrefter overfor VG Nett fredag morgen at de har mottatt brevet fra Carlsen, men utover det er det lite opplysninger å hente hos Det internasjonale sjakkforbundet.

- For øyeblikket har vi ingen kommentarer til denne saken. Vi må behandle den i VM-komiteen først, sier David Jared i FIDE til VG Nett.

Det finnes imidlertid en potensiell økonomisk oppside for Carlsen ved ikke å stille i VM. Siden Magnus, som har vært verdensener mesteparten av 2010, nå ikke stiller, vil VM-kampen i 2012 få en bismak. Skulle en kommersiell aktør ønske å kåre verdens reelt beste gjennom en oppvisningskamp, slik som har skjedd tidligere i sjakkhistorien, kan det ligge store penger her.

Lukrative sponsoroppdrag

Agdestein bekrefter til VG at Carlsen ikke har kontraktsfestet noen form for bonusutbetaling fra sine samarbeidspartnere som verdensmester.

På skattelistene for 2009 stod Carlsen oppført med en formue på 3 780 421 kroner. Siden den gang har han også inngått avtalen med klesgiganten G-Star.

Den er etter det VG erfarer større enn hans tre andre sponsoravtaler, som er verdt én million kroner årlig hver.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Hva synes du? Diskuter saken i kommentarfeltet! Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Vi løfter ofte gode kommentarer øverst i diskusjonen! Trakassering og hat = utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer