Hovedinnhold

OL 2014

Ulsrud:- Vet ikke om jeg fortsetter

Curlinggutta tatt med buksene nede

MISLYKTES: Norge nådde ikke OL-semien. Her instruerer Norges skip Thomas Ulsrud (42) sine kostere i den avgjørende omspillskampen mot Storbritannia tirsdag morgen. Foto: AP
MISLYKTES: Norge nådde ikke OL-semien. Her instruerer Norges skip Thomas Ulsrud (42) sine kostere i den avgjørende omspillskampen mot Storbritannia tirsdag morgen. Foto: AP
SOTSJI (VG) (Norge-Storbritannia 5-6) Britenes skip David Murdoch dunket Thomas Ulsrud og curlinggutta ut av OL og gullkampen med matchens aller siste stein.

Denne saken handler om:

Dermed ender Norges OL-sølvvinnere fra 2010-OL på en skuffende 5. plass, slik Pål Trulsen gjorde før han la opp i Torino-OL for åtte år siden.
VG fulgte det dramatiske oppgjøret live.

Nå er skip Thomas Ulsrud (42) usikker på egen curlingfremtid.

- Jeg vet ikke om jeg fortsetter. Jeg begynner å bli gammel og er fryktelig usikker, sier Ulsrud til VG etter tapet.

Må hente i barnehagen

- Jeg tror det blir vanskelig å fortsette. Et par av gutta er småbarnsforeldre. De må hente i barnehagen, mens konkurrentene våre kan ligge og trene hele dagen. For egen del har OL-satsingen vært et underskuddsforetakende, utdyper Ulsrud, som er svært skuffet over hvordan OL i Sotsji endte.

- Det føles helt jævlig. Ekstra surt er det med 5. plass når vi antakelig er det laget som har best score i hele turneringen. Vi må sette oss ned og analysere hvorfor det da endte slik. Kanskje har motstanderne studert oss og funnet ut av taktikken vår og funnet ut av hvordan vi spiller.

Han har satset full tid mot dette OL i halvannet år. Nå sier han i pressesonen at han kanskje startet for sent, i likhet med OL-arrangøren som var på hælene fra start for halvannen uke siden.

- Ja, jeg skulle kanskje begynt litt før, sier han.

Torger Nergård sier at det «ikke ser ut slik akkurat» nå med hensyn til spørsmålet om de skal fortsette som Norges curlinglandslag eller ikke.

Spiller mot proffer

- Jeg har ikke tenkt på fremtiden. Men de vi spiller mot er profesjonelle. Det er ikke hundre prosent sikkert at vi fortsetter, sier han.

- Christoffer og jeg har gått i minus de siste årene. Vi taper poenger på OL-deltakelsen. Men misforstå meg rett. Vi mottar stipend fra Olympiatoppen og har det fint sånn sett. Men to av gutta (Nergård og Vad Pettersen) har full tids jobber. Håvard (Vad Pettersen) bor i Arendal. Han trener bra der. Men det er en utfordring å skulle kjøre tre timer opp til Oslo for å trene med oss andre. Det må skje i helgene, sier Ulsrud.

Mange vinteridretter

Han hevder at skottene (britenes lag) har tyve ganger så mange penger som det norske laget.
- I Norge er det mange vinteridretter å satse på. De har bare noen få, og derfor er det lettere for dem å putte penger inn i curling.

Christoffer Svae, som i likhet med Ulsrud har hatt curling som levevei før OL, sier at de vil spille ut sesongen og VM i Beijing i april.

- Men vi har levd på luft og kjærlighet de siste årene. Vi er nok avhengig av bedre økonomiske forutsetninger.

Håvard Vad Petterson beskriver tapet slik:

- Vi gjorde litt dårlig research før sen siste steinen. Britene spilte med kalkulert risiko på den siste. Han (skip Murdoch) «gjør» den like ofte som han ikke gjør den. Jeg synes ikke vi har spilt dårligere i dette OL enn vi gjorde sist (2010-OL).

- Kommer dere til å fortsette?

- Dette er et forferdelig dårlig tidspunkt å tenke på neste OL, svarer Håvard Vad Petterson.

Storbritannias svenske coach Sören Gran oppsummerer kampen slik:

- Jeg synes vi var bedre enn Norge totalt sett. Men så blir det som det blir i curling. En stein avgjorde. Thomas (Ulsrud) spilte ikke sin til hundre prosent. Samtidig hadde vi flere sjanser til å vinne kampen igjennom. Jeg tror ikke Norge var i samme form nå som under EM (i Stavanger før jul).

- De norske curlinggutta vurderer å slutte, blant annet fordi motstanderne er profesjonelle?

- Jeg tror ikke de norske guttene er mindre profesjonelle enn de andre. I alle fall er de svært profesjonelle i lange perioder, svarer Sören Gran - som trente de norske curling-kvinnene for ti år siden.

- Jeg har også vanskelig for å se for meg at Thomas slutter. Vi har behov for å ha ham utpå isen. Han er en fargerik person som sporten trenger, sier Sören Gran.

Var optimist

I kampen var Ulstud optimist etter sin siste stein i andre omgang.

Britenes rutinerte mesterskaps-skip David Murdoch utliknet riktignok ved greit å «klinke» bort Norges enslige i boet med sin siste. Men curlinggutta fikk bortsett fra litt smårusk, en mer enn godkjent i åpning av skjebnekampen.

Adrenalin

Skip Thomas Ulsrud (42) tok kommandoen umiddelbart.

- Vi skal gruse britene, uttalte han litt høy på adrenalin etter tapet mot Danmark mandag som satte Norge i trøbbel.

Selv om curlinggutta slo Storbritannia - kalt «skottene» - 7-6 i grunnspillet, ville det selvsagt ikke komme på tale. Men Team Ulsrud hadde en liten «edge», slik kraft-koster Christoffer Svae uttrykte det i skuffelsens stund etter 3-5 for danskenes suverene skip Stjerne Hansen.

Det var ikke snakk om å bli tatt med buksene nede.

Med en slags full krig i boet, snirklet Thomas Ulsrud sin siste stein til 1-0. Før det hadde han gitt beskjed til Torger Nergård om at «det nytter ikke å dra'n i hølet der».

Hvilket fortalte mye om hvor trangt det var i innenfor den røde sirkelen - og rundt den midterste blå - allerede før folk hadde våknet.

Grytidlig

For å si det slik.

Med kampstart 09.00 lokal tid, var det ikke mange tilskuere på plass i curlinghallen Ice Cube for å se omspillkampen mellom Norge og Storbritannia.

Flest briter som heiet på sine skotter, med skip David Murdoch som siste hinder i veien for curlingguttas avansement til sluttspillkampen om OL-gull.

Et fåtall norske oppfattet helt sikkert at Christoffer Svae bannet så det lyste av ham da han i annen omgang la en «alt for hard» stein.

Full spredning, men ikke helt etter oppskriften.

Nervøst, med andre ord. 5. plass som i Torino-OL med skip Pål Trulsen, eller semifinale mot ønskemotstander Sverige - det var det som sto på spill.

Foran Ulsruds første stein i tredje omgang førte curlinggutta en heftig diskusjon om mulighetene og alternativene. Det endte med at skip'n valgte ett, som han kommenterte slik etter utførelsen: Shit.

Britene ga seg ikke

Litt kladdeføre, og deretter bejublet spill av Murdoch. Svaret fra Thomas Ulsruds med omgangens sistestein: - Ser bra ut.

2-1!

I fjerdeomgang plasserte Murdoch sin første i vrien posisjon, sett med norske øyne. Da viste presisjonsstatistikken 92 prosent til briten og 82 prosent til Ulsrud.

Norges skip kastet selvsagt ikke inn håndkleet. Men det var ikke til å unngå at Murdoch med sistesteinen sørget for ny «skotsk» utlikning.

Tett og tettere enn tettest. Alt tydet på at være eller ikke være-fighten skulle ende høydramatisk.

- Det er f¿ ikke bra nok, utbrøt Christoffer Svae etter sin siste stein i femte omgang.

Bra utgangspunkt

Etter den første dundret han enden på kosteskaftet i gulvet ved siden av isen på bane C.

Thomas Ulsrud prøvde seg med oppmuntrende «det er bra, det».

Men Svae ville ikke høre på det øret, altså.

Nergård: - Da mister vi to, da.

Norge på vei ut i uføre for pausen? Nei, ikke nå. Nergård holdt stilen, Ulsrud det samme - mens vad Petterson og Svae kostet for å gi steinen til skip'n den optimale curl'n til omgangens 2-0.

Ikke 6-0 som landslagssjef Pål Trulsen spøkefullt spådde tolv timer tidligere.

Me 4-2 og et nær perfekt utgangspunkt for siste halvdel.

Banan og drikke; klar for siste push mot semifinale.

- To kjempebra slag, var oppmuntringen til den gjennomgående noe nedstemte Svae.

Treer Nergård deretter. Bli etter sin første, litt diskusjon om «overside» eller ikke foran hans andre stein.

- Den sitter uansett, mente Ulsrud.

- Det tror jeg ikke, svarte Nergård.

Tre av gutta mente én ting, Ulsrud noe annet. Skip'n sa han ville bøye seg for flertallet.

Nye diskusjoner, med «dårlig tid» hengende over Ulsruds to siste i sjette omgang. Gjerrig spill, 0-0 - og fortsatt 4-2 og «perfekt».

Nye kommentarer som «linja er gull» fra Håvard Vad Petterson, ga tydelige indikasjoner om hvor veien bar.

Kanskje?

Cruising mot semifinalen og Sverige, som Norge kjenner ut og inn? En mye bedre motstander enn Kina og Canada, som gjør opp om retten til gullspill i den andre semifinalen.

Comeback-briter

David Murdoch kom tilbake med 2-0 i åttende omgang, og dermed sto det 4-4 foran niende omgang, favør Norge med sistesteinen.

Skipp Murdoch pustet tungt etter Torger Nergårds spreder-siste, med tanke på sine to siste i nest siste ordinære omgang. To gule britske inne, Ulsruds tur med sin nest siste: - Herre gud!

Rasende, der forsvant initiativet. Litt. 1-0 og 5-4 ledelse foran siste. Med britisk sistestein. Og norsk frustrasjon over skruen på steinene. Helt åpent og uvisst foran Torger Nergårds siste stein, og Thomas Ulsruds to siste.

- Ja, ja - men vi har ikke noe annet spill, sa Ulsrud til Nergård - som fikk BRA! av skip'n for den.

- Greit - linja er bra!

Skotsk hodebry etter den fra Ulsrud. Murdochs nest siste: Good, for sure. Hard guys! Christ!

Ulsrud: - Tror det er guffent. Hypp på å spille den solid.

Hmmm, uvisshet i begge leirer: Hoderystende Ulsrud, britisk time out foran avgjørende sistestein. Deres svenske coach Sören Gran nede ved isen. Murdoch: Perfekt! For britene.

Norge ut.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Sport

Se neste 5 fra Sport