Hovedinnhold

Tallene som viser at Norge er en miniputtnasjon

** Har som mål å runde 50 ishaller i 2012 ** Roy Johansen: - Situasjonen er tragikomisk

ENORME FORSKJELLER: Denne grafikken viser en oversikt over antall ishaller i de åtte ulike kvartfinalelandene. Norge står oppført med 41 haller, mens Canada topper listen med 2475. Av land det er mest naturlig å sammenligne oss med, har Sverige 327 og Finland 240. Foto: Grafikk: Tom Byermoen
ENORME FORSKJELLER: Denne grafikken viser en oversikt over antall ishaller i de åtte ulike kvartfinalelandene. Norge står oppført med 41 haller, mens Canada topper listen med 2475. Av land det er mest naturlig å sammenligne oss med, har Sverige 327 og Finland 240. Foto: Grafikk: Tom Byermoen
(VG Nett) Braksuksessen i VM til tross, sammenlignet med de andre kvartfinalistene er Norge fremdeles en miniputtnasjon målt i antall ishaller.

Det har riktignok vært en vekst fra 30 ishaller til 41 det siste tiåret, men det er likevel ikke nok ifølge landslagssjef Roy Johansen.

Han hevder bedre og flere anlegg, samt økonomiske tilskudd, er nødvendig for at ishockeyen skal få gode nok rammebetingelser sammenlignet med konkurrerende nasjoner på A-nivå.

- Jeg kjenner mest til Oslo, og der er det tragikomisk. Man må anerkjenne at ishockey er verdens største vinteridrett, og at vi må ha noenlunde rammebetingelser for å kunne drive. Jeg håper vi kan få inn mer penger så vi kan drive enda mer profesjonelt på A-landslaget og yngre landslag, sa Johansen etter VM-exiten torsdag.

- Anleggsbiten er forsømt

Roy Johansen sier ifølge NTB at han håper at den gode VM-innsatsen vil hjelpe.

HÅPLØST: Roy Johansen klager på at ikke forholdene ligger til rette for en ordentlig ishockeysatsing i Norge. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix
HÅPLØST: Roy Johansen klager på at ikke forholdene ligger til rette for en ordentlig ishockeysatsing i Norge. Foto: Fredrik Sandberg, Scanpix

- Et slikt VM kan gi en god effekt. Det kan få flere over i hockeysporten, men det krever anlegg man kan drive i. Ishallene er stort sett fulle overalt. Kanskje det setter fart i anleggsutbygging, sa Johansen.

Nå viser tallene at Finland, som tidligere lå likt med Norge, har mangedoblet antallet ishaller kontra

- Vi burde jo hatt en ishall i alle kommuner med mer enn 20.000 mennesker. For 30 år siden hadde Finland og Norge like mange. Nå har finnene 240. Ishallbygging er en samfunnssak. Anleggsbiten i Norge er forsømt, sier Rune Molberg.

- 41 haller

Det er litt uklart hva som er det eksakte antall ishaller i Norge, men Norges Ishockeyforbund (NIHF) opererer med tallet 41.

Usikkerheten skyldes at Fosenhallen og hallen på Åkrestrømmen ikke er full størrelse, og at Håkons Hall og Oslo Spektrum sjelden brukes til hockey, men står på listen. Møre-området og Drammens-området nevnes som plasser som virkelig ønsker seg ishall.

- Det som har gitt et løft er ekstra midler fra departementet. Vi fikk først 48 millioner til 12 haller. Det er i tillegg til ordinære tippemidler. De ble borte, sier daglig leder i Isbjørnen Arena AS, Rune Molberg til VG Nett.

- Så fikk vi midler til tre til, som er bevilget, men alt er ikke ferdig. Det er ikke noe særlig tvil om at byggingen går vesentlig lettere med offentlige midler. Det er nå tross alt fem haller mer eller mindre på vei, utdyper han.

Ny hall ferdig 16. mai

Den nye hallen i Kristiansand står ferdig 16. mai. Jar i Bærum er underveis og det er vedtatt bygging på Kongsvinger (erstatte den gamle), Jesheim og Lillehammer.

OVER FOR DENNE GANG: De norske spillerne går ut av ishallen i Bratislava. Foto: Martti Kainulainen/SCANPIX
OVER FOR DENNE GANG: De norske spillerne går ut av ishallen i Bratislava. Foto: Martti Kainulainen/SCANPIX

- Vi kan klare å ha 50 ishaller i 2012. Det beveger seg mot dette tallet totalt i Norge, men det går dessverre sakte. Det må tas et nytt skippertak for å få et nytt løft. Med en ny pakke med en del bevilgninger vil det hjelpe, sier Rune Molberg.

- Det viktigste er å få bedre rammebetingelser over hele Norge.
- Eksplodert i positivitet

Han har ledet det norske landslaget gjennom en fantastisk VM-turnering. Laget har gjort de dystre forhåndstipsene til skamme ved å nå kvartfinalen for andre gang i historien, etter å ha slått lag som Sverige, Sveits, Østerrike og Frankrike.

- Nå får vi jo medieomtale og oppmerksomhet. Det er det som skal til. Vi må sette press på politikerne. Media ikke interessert hvis vi ikke leverer. Alt henger sammen og det er ikke noe særlig tvil om at dette hjelper. Det er viktig å understreke sterkt at hockeykulturen har eksplodert i positivitet i de områdene vi har bygget haller, som i Haugesund, Bryne på Jæren og ikke minst i Tromsø.

- Det har gått en sesong, og det er nesten ikke plass til flere unger i Tromsø. Det er det som er signalet ut til politikere og Norge generelt. Is er populært. Det blir spennende å se hvordan blir det blir tatt imot i Kristiansand når hallen åpner der, sier Rune Molberg.

Halltallene

Til tross for at Norge har klart færrest ishaller av kvartfinalenasjonene, kommer vi bedre ut når det gjelder ishaller per innbygger, mest på grunn av vårt beskjedne folketall:

Canada 1 ishall per 13.616 innbyggere.
Finland 1 ishall per 22.038 innbyggere.
Sverige 1 ishall per 28.440 innbyggere.
Norge 1 ishall per 119.512 innbyggere.
Tsjekkia 1 ishall per 66.242 innbyggere.
USA 1 ishall per 170.555 innbyggere.
Russland 1 ishall per 449.050 innbyggere.
Tyskland 1 ishall per 468.000 innbyggere.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Har du en mening om denne saken? Vi løfter ofte opp de beste kommentarene! Du må bruke ditt egentlige navn, vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansv. for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer