Hovedinnhold

Tysk TV-opprør mot tårejuks i EM

TYSKE FANS: Her gjør tyske fans seg klare til semifinalen mot Italia. Underveis og etter kampen var ikke stemningen like lystig. Foto: Carsten Koall, Afp
TYSKE FANS: Her gjør tyske fans seg klare til semifinalen mot Italia. Underveis og etter kampen var ikke stemningen like lystig. Foto: Carsten Koall, Afp
(VG Nett) Sinte, tyske TV-sjefer har klaget til UEFA etter at de oppdaget at dekningen av semifinalen mellom Tyskland og Italia var manipulert i form av bilder av en gråtende supporter tatt ut av sammenheng.

Denne saken handler om:

For da Italia scoret mål, ble det nemlig vist bilder av en kvinne på tribunen, med en tåre rennende nedover kinnet som en illustrasjon på den tyske «tragedien».

I realiteten ble kvinnen, eller Andrea fra Düsseldorf som hun er identifisert som, filmet mens hun rørt fulgte fremføringen av nasjonalsangen.

De tyske TV-sjefene fra kanalene ARD og ZDF, som viste kampen, mener bildene kunne vært brukt i positiv forstand og som et symbol på nasjonalfølelse, og liker dårlig at det i stedet ble benyttet i motsatt setting, kledd i skuffelsens drakt.

- I strid med Vær Varsom-plakaten

- Dette er på ingen måte akseptabelt, fordi det for seeren her ble fremstilt som at kvinnens tårer kom som et direkte resultat av situasjonen som nettopp hadde oppstått, nemlig Italias mål, sier Dieter Gruschwitz, og tilføyer:

- Dette er utvilsomt en manipulasjon.

The Guardian, som bringer historien, skriver at UEFA har innrømmet hendelsen, men at de hevder de gjorde det bare for å formidle den fulle, emosjonelle stemningen rundt kampen og for å vise den menneskelige siden ved den.

- Dette høres for meg ut som et eksempel på manipulering som ikke hører hjemme i journalistikken. I fiksjon er det noe annet, men her sitter seeren og tror han ser på noe som er autentiske bilder og dokumentasjon, men så blir han lurt av en effekt som er redigert inn. Hos oss ville dette vært i strid med Vær Varsom-plakaten, sier Svein Brurås til VG Nett.

Forstår reaksjonen

Han er førsteammenuensis ved Høgskulen i Volda og har publisert flere bøker, rapporter og artikler om medierelaterte temaer.

- Jeg forstår veldig godt at de reagerer, og jeg håper vi ville gjort det samme i Norge også, sier Brurås, som i denne bloggen skriver om blant annet da det under OL på Lillehammer ble vist bilder av en rev som plutselig dukket opp ved langrennssporet, men som egentlig var hentet fra arkivet for å styrke sjarmen og opplevelsen ved sendingen.

Et annet eksempel fra EM, er da Tyskland-trener Joachim Löw slo en ball ut av ballguttens grep, og det først fremsto som om det var under en kamp. Senere viste det seg at bildene var hentet fra oppvarmingen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Fotball

Se neste 5 fra Fotball