Hovedinnhold

«The Office»-stjernen Rainn Wilson i Norge: – Tar gjerne jobb her

<p>LITT NORSK: Rainn Wilson har norske forfedre og føler seg hjemme. Han synes selv at han ser ut som en nordmann også. Her på Beitostølen onsdag.</p>

LITT NORSK: Rainn Wilson har norske forfedre og føler seg hjemme. Han synes selv at han ser ut som en nordmann også. Her på Beitostølen onsdag.

Foto: BEHNAM BAHRAMI
BEITOSTØLEN (VG) Hollywood-skuespiller Rainn Wilson (50) har forelsket seg i Oslo, Bergen og den norske fjellheimen. Men han er sjokkert over norske matpriser.

Denne saken handler om:

– Jeg visste at Norge var vakkert, men dette har overgått alle mine forventninger, sier den amerikanske stjernen når VG møter ham på Beitostølen, hvor han deltar på Baha’i-samfunnets årlige sommerskole.

– Særlig er jeg fascinert av alle fossefallene – de er overalt. Norge må være det landet med flest fosser per innbygger, ler han.

Første dag på sommerskolen kom han imidlertid med et aldri så lite hjertesukk.

– Er det noen TV-produsenter her? Jeg tar gjerne jobb i Norge. Det er så flott her, så jeg gjør det gratis, fleipet han – før han raskt la til:

– Forresten, ikke gratis. En sandwich i Norge koster 11 dollar, hallo! Det er derfor dere er så tynne. Dere løper opp og ned alle disse vakre fjellene i stedet for å spise den dyre maten.

Fikk du med deg? Rainn Wilson spilte sjakk mot Magnus Carlsen

Til VG forteller han at det veier litt opp at maten tross alt er god.

– Ikke verdens mest eksotiske, men enkel og smakfull. Jeg har lagt merke til at dere spiser laks til alle måltider. Norsk fisk er fantastisk. Men grensen går ved lutefisk. Jeg kommer aldri til å spise noe som har ligget i lut.

Artikkelen fortsetter under bildet.

<p>LUNSJ: VG møter Rainn Wilson over en burger og rent fjellvann på Beitostølen. Til dessert etterlyser han smoothie - og får det.</p>

LUNSJ: VG møter Rainn Wilson over en burger og rent fjellvann på Beitostølen. Til dessert etterlyser han smoothie - og får det.

Foto: Elena Ighanian

Dette er Wilsons aller første norgesbesøk, til tross for at han har norske aner. Akkurat hvor langt bakover i slekten han må gå for å finne nordmenn, aner han ikke. Men han vet at de kom fra Bergen og het Veleson, Velleson eller Vellesen.

– Derfor måtte jeg jo ta turen til Bergen, men besøket varte bare et par dager. Jeg rakk dessverre ikke å spore opp noen slektninger. Men jeg rakk å ta Fløibanen og oppleve Kunstmuseene. Et eventyr, konkluderer skuespilleren.

Rainn Wilson: Fan av Ylvis, Ibsen og Munch – og sjakk-Magnus

Hyller Springsteen

Før sommerskolen varmet han opp med å gå på sin aller første Bruce Springsteen-konsert noensinne – på Ullevaal stadion i Oslo.

– Springsteen er helt enestående. Fullt trøkk hele tiden, og så utrolig mange låter. Jeg er full av beundring. Tenk, mannen er 66? I Oslo fikk jeg også med meg Munch-museet, sier den kunstinteresserte stjernen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

<p>FILMKLASSIKER: Rainn Wilson er stor fan av «Matrix» og henter mye inspirasjon fra budskapet i den. Her på den norske sommerskolen.</p>

FILMKLASSIKER: Rainn Wilson er stor fan av «Matrix» og henter mye inspirasjon fra budskapet i den. Her på den norske sommerskolen.

Foto: Catherine Gonsholt Ighanian

Før Wilson landet på norsk jord, var han en svipptur på Island.

– Det er ikke like vakkert der, sjarmerer han det norske publikumet på Beitostølen.

– Men de er bedre enn dere i fotball, føyer han raskt til.

Wilson fikk nemlig med seg EM-kampen via TV-skjermen, der Island knuste England.

<p>SIGNATURROLLE: Rainn Wilson (t.h.) spilte Dwight Schrute i «The Office» (2005-2013). Her under Emmy-utdelingen i 2006 sammen med (f.v.) Steve Carrell, B.J. Novak, Jenna Fischer og, John Krasinski.</p>

SIGNATURROLLE: Rainn Wilson (t.h.) spilte Dwight Schrute i «The Office» (2005-2013). Her under Emmy-utdelingen i 2006 sammen med (f.v.) Steve Carrell, B.J. Novak, Jenna Fischer og, John Krasinski.

Foto: AP

– Jeg skjønte ikke bæret av hva de snakket om, og jeg fulgte ikke så intenst med heller. Men jeg fikk med meg alle høydepunktene, for hver gang kommentatorene hevet stemmen og snakket fort, var det action på gang. Jeg skjønte at dette var noe veldig stort.

Inspirerer ungdom

Wilson er invitert til baha’ienes sommerskole for å snakke om sin åndelige reise, som også er tema i boken hans «The Bassoon King». 400 baha'ier og andre gjester er til stede på det åpne, ukelange arrangementet.

Mye av tiden i fjellheimen brukes på ungdom. Wilsons hjerte banker spesielt for dem.

– Voksne er gjerne så inngrodd i systemer og tankeganger. De vil ikke forandre seg. Men ungdommen er åpen for nye positive retninger, særlig i alderen 15–18.

Livet etter Dwight

Wilson, som er aller best kjent for rollen som supernerden Dwight Schrute i Emmy-belønnede «The Office», har svært mange jern i ilden. Etter at «The Office» rundet av på skjermen lanserte han det multimediale nettselskapet SoulPancake.

– Målet er å lage oppbyggende, positivt og utviklende materiale for å gjøre verden til et bedre sted. Videoinnslag om livets store spørsmål står sentralt, forteller Wilson, som selv er medlem av baha’i-troen, og som sier han elsker å reise verden rundt å møte trosfeller.

<p>TV-ROLLE: Rainn Wilson i «Backstrom».</p>

TV-ROLLE: Rainn Wilson i «Backstrom».

Foto: Getty

Ble mobbet

På sommerskolen forteller han i tillegg om sin oppvekst og hvordan det var å bli mobbet, deriblant for fornavnet. «Rainn, Rainn, go away», fikk han ofte høre.

– På den tiden var det sånn at lærerne mente man hadde godt av å bli litt «tøffet opp», så ingen grep inn. I dag er det heldigvis viktig for skolene å fange opp mobbing. Det er jeg glad for, sier han.

Husker du? Fikk drømmerolle, men det varte ikke lenge

50-åringen, også kjent fra TV-serier og filmer som «Seks fot under», «Backstrom», «Sahara», «Transformers», «My Super Ex-Girlfriend» og «America’s Sweethearts», har med seg sønnen Walter (11) til Norge.

– Det er fint å gjøre dette sammen, og å få utforske røttene våre i fellesskap. Vi har en ordentlig far-sønn-reise, hvor vi knytter enda sterkere bånd, sier Wilson.

Kona Holiday Rainhorn er ikke med. Men paret har vært gift i 21 år og sammen i 24.

<p>KONA: Rainn Wilson og Holiday Reinhorn På Emmy Awards for noen år tilbake.</p>

KONA: Rainn Wilson og Holiday Reinhorn På Emmy Awards for noen år tilbake.

Foto: AP

– Det er ikke spesielt vanlig med så lange ekteskap i Hollywood?

– Nei, det er sant. Jeg liker godt det ordtaket man bruker i det amerikanske militæret, om at «This is the toughest job you’ll ever love». For sånn er det med ekteskapet også. Veldig vanskelig, men man må ha kjærlighet. For kona mi og meg er det viktig å ha et åndelig fellesskap, hvor vi hjelper hverandre til å vokse på lang sikt, hvis du forstår hva jeg mener?

– Men er det sant som du sa i første foredrag – at norske TV-produsenter gjerne må ringe deg?

– Ja, hvis de tilbyr riktig lønn, smiler han.

Fakta om baha'í

Den yngste av alle verdensreligionene.

Grunnlagt i Persia av profeten Baha'u'llah (1817-1892).

Ser på religionene som kapitler i én og samme bok. Har ikke noe presteskap.

Viktige prinsipper er menneskehetens enhet, likestilling mellom kjønnene og at vitenskap og tro må harmonere.

Hovedsete på Karmelfjellet i Haifa i Israel.

Det finnes om lag seks millioner baha'ier i verden, i Norge litt over 1200.

Kilde: bahai.no

Filmer på gang

Wilson har nettopp avsluttet innspillingen av to filmer, «Shimmer Lake» og «Permanent».

– I «Permanent» spiller jeg mot Oscar-belønnede Patricia Arquette, hun er fantastisk. Filmen utspiller seg på 80-tallet og handler om en jente som tar permanent i håret samtidig som hun begynner på ny skole. Det er altså en komedie, gliser Wilson.

Turen går hjem til Los Angeles søndag. Han vil savne Norge og nordmenn.

– Selv om det er uvant å gå i butikken i Norge og oppleve at folk ikke sier unnskyld når de dulter borti deg, ler han.

Wilson er for øvrig ivrig i sosiale medier og har postet på Instagram under norgesoppholdet. Særlig fant han følgende opplevelser verdt å spre til sine nærmere 600.000 følgere:

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra TV

Se neste 5 fra TV