Hovedinnhold

Det ser mørkt ut for Satyricons millionsatsing:

Må avlyse USA-turné

...etter foreldet voldsdom

Satyricon skal etter planen spille med Morbid Angel i USA. En 13 år gammel voldsdom kan stoppe turneen, etter at trommeslager Kjetil «Frost» Haraldstad (30) nylig fikk blankt avslag på søknaden om oppholds- og arbeidstillatelse.

Dermed kan millionsatsingen på det norske black metal-bandet være kvalt i startgropen. Om vedtaket opprettholdes vil lanseringen av Satyricon-albumet «Volcano» i USA bli fullstendig vingeklippet.

- Jeg har arbeidet med lanseringen og turneen siden i juni i fjor. Nå skulle vi høste fruktene av 10 års hardt arbeid, forklarer Sigurd Wongraven (28), som mener det må være åpenbart at Satyricon er et seriøst og profesjonelt band.

Satyricon-sangeren, gitaristen og låtskriveren er fortvilet. Tiden er i ferd med å renne ut for bandet, som om bare snaut tre uker skal spille den første konserten i Orlando sammen med Morbid Angel.

Planene klare

- Vi har ved å legge ved en rekke kontrakter og brev dokumentert at Satyricon skal jobbe med navngitte aktører i den amerikanske musikkbransjen, opplyser Wongraven videre.

- Vi forsøker derfor å gjøre ting skikkelig, redelig og formelt. Dette er ikke et hobbyband på ferietur, presiserer han.

20000 eksemplarer av «Volcano» er allerede gått til grossister og platebutikker i USA. Albumet utgis på EatURmusic-etiketten som er underlagt mektige Colombia Records.

Storsatsing

Album-lanseringen og USA-turneen med Morbid Angel involverer aktører som managementet Velvet Hammer, agentbyrået The Agency Group, publisistene Adrenalin PR, merchandise-produsenten Bandmerch, BJF Tour Management, distribusjonsselskapet Sony Red og ikke minst Streetwise, som driver direkte markedsføring av band og artister på gateplan.

- Satyricon har fått 50000 dollar i turnéstøtte av plateselskapet. Det ligger i kortene at det bare er en begynnelse, men vi må selv bevise at vi er et band med livets rett i USA. Det skulle vi gjøre ved å turnere med Morbid Angel i en hel måned.

Plateselskapet har også bestemt seg for å kjøpe reklametid på radio og TV-kanalen Fuse, som er en amerikansk utgave av ZTV. Dessuten skal Satyricon være gjester på MTV-programmet «Headbangers Ball», hvor de skal presentere videoen til låten «Fuel For Hatred» som er produsert av Jonas Åkerlund.

- Alt det henger i en tynn tråd. Det ser mørkt ut nå, bemerker Wongraven dystert.

Ingen begrunnelse

At Immigration and Naturalisation Services (INS) i USA har klarert Haraldstad og resten av Satyricon, betydde lite for en anonym saksbehandler ved Skandinavia-kontoret til Department of Homeland Securities i Danmark, som har vurdert innstillingen til den amerikanske ambassaden i Oslo.

- Vårt inntrykk er at ambassaden i Oslo var positive og anbefalte søknaden innvilget etter at de hadde intervjuet Frost personlig, sier Wongraven.

- Alle vi samarbeider med i USA er meget bekymret for at måneder med planlegging skal være fullstendig bortkastet, understreker Wongraven.

Kjetil Haraldstad er altså den eneste i Satyricon som nektes oppholds- og arbeidstillatelse i USA.

Ingen begrunnelse foreligger, men det er naturlig å anta at avslaget er knyttet til en tre år gammel episode fra flyplassen i New York, hvor Haraldstad ble tatt i forvaring under en mellomlanding, da han var på vei til Norge fra en spillejobb i Colombia.

- Misforståelse

Under forhøret ble Haraldstad konfrontert med at han er dømt for vold i Norge, selv om saken den gang var 10 år gammel og foreldet. Trommeslageren kunne bekrefte at det stemte.

Men Haraldstad hadde misforstått og svart nei på det ikke helt enkle spørsmålet; «Have you ever been accused of an act of moral turpitude?» i det grønne skjemaet som alle besøkende må fylle ut ved innreise til USA.

- Frost trodde det hang sammen med de andre spørsmålene om deltagelse i grusomme aktiviteter som folkemord, nazisme eller terrorhandlinger. Han beklaget det hele, men ble likevel beskyldt for å lyve med overlegg og mistenkt for forsøk på å snike seg ulovlig inn i USA, selv om han befant seg i transit og kunne fremvise flybillett med retur til Oslo samme dag, opplyser Wongraven.

- Straffen er urimelig streng og står ikke i forhold til forseelsen. Avslaget rammer ikke bare bandet, men alle vi samarbeider med fra plateselskap til lokale konsertarrangører som trekker flere folk med Satyricon på plakaten, sier Sigurd Wongraven.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Hva synes du? Diskuter saken i kommentarfeltet! Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Vi løfter ofte gode kommentarer øverst i diskusjonen! Trakassering og hat = utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer