Hovedinnhold

Naiv? Supert!

Ah, som jeg gleder meg til å gå på festival igjen til sommeren, og vite at jeg betaler dobbelt inngangsbillett. Minst.

Denne saken handler om:

Hvor naive kan norske politikere tillate seg å bli? For når det går inflasjon i festivalforlis, dukker det offentlige opp med hjelpende hender og - indirekte - våre skattepenger. Norske festivaler vet å bruke denne vissheten i sin grådige iver etter å bli størst. Under en parole som synes å gå på at «jo større vi blir i rekordfart, desto lettere kan vi argumentere med at ringvirkningene rundt festivalen er så enorme at regionen vil tjene titalls millioner selv om vi driver i minus år etter år» har statlige og lokale politikere vært rause med pengesekken i år.

Hovefestivalen må ha tenkt noe slikt etter å ha gått på trynet med mellom seks og syv millioner i minus for andre år på rad. Med tanke på hoveledelsens brede erfaring fra Quarten før de startet opp i Arendal i fjor, viser de imponerende mangel på økonomisk forstand, men usedvanlig sterke tiggeregenskaper. Tross nesten syv millioner i minus i oppstartsåret hentet de ut oppsiktsvekkende 400000 i støtte fra Norsk Kulturråd før sommerens festival. Og gikk nye seks-syv millioner i minus, et underskudd så dundrende at Arendal kommune sist uke måtte redde dem fra konkursen.

Noen ganger må man nesten støtte tanken om å innføre karantene for enkelte festivalgründere og styremedlemmer. For i Trondheim er elefantsyken nesten verre. Tross publikumsrekord (som på Hove) har Olavsfestdagene der også vist storslagen evne til å presentere minustall i år - nesten syv millioner kroner. Olavsfestdagene er sågar knutepunktinstitusjon og fikk hele 6,3 millioner kroner i statlig støtte for 2008. Likevel står festivalen oppført i statsbudsjettet for 2009 med en økning av støtten til 7,8 millioner. Altså skal de premieres for å kjøre arrangementet fullstendig på ræva, for å bruke et folkelig uttrykk. Er det noe jeg ikke forstår her?

- Det verste eksemplet på manglende økonomisk styring jeg har sett i min tid som kulturminister, uttalte Trond Giske, og dermed singlet det i glasskår.

For knutepunktstatus tilsier at Staten bidrar sterkt i styret - to personer i Olavsfestdagenes tilfelle, samt én fra fylkeskommunen og én fra kommunen. Giske har strengt tatt ikke kontroll over sine egne lakeier i dette tilfellet.

Dersom Olavsfestdagene overlever konkurs - og det gjør de nok, ifølge neste års statsbudsjett - er det de små underleverandørene, de som leverer festivalens tjenester, som får svi for udugeligheten på toppen. Det er de som i beste fall får igjen noe av utgiftene etter akkordsamtaler - i verste fall går de konkurs. Å tro noe annet - eller i det hele tatt tro at det er andre enn (penge)makta som rår - er bare naivt. Men det er ikke mye supert.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Musikk

Se neste 5 fra Musikk