Hovedinnhold

- Dette er årets beste norske låter

VGs anmeldere med sin dom over musikkåret 2010

SPELLEMANNPRISEN: Susanne Sundfør takket nei til nominasjon i kategorien "Årets kvinnelige artist". Foto: Knut Erik Knudsen
SPELLEMANNPRISEN: Susanne Sundfør takket nei til nominasjon i kategorien "Årets kvinnelige artist". Foto: Knut Erik Knudsen

1. Susanne Sundfør - «The Brothel»

Første forsmak på Susanne Sundførs andre album var det spøkelsesaktig episke tittelkuttet som tross sine drøye seks minutter og mangel på rytmeseksjon presset seg inn også på landets radiokanaler.

Her kan du høre hele The Brothel gratis nå!

Beslutningen om å la dette være singelen må sies å være et betydelig artistisk «statement» i seg selv; for Sundfør er største motstands vei åpenbart den mest innbydende.

Det tredelte eposet er dystert og tungt, men blendende skjønt i alt sitt melankolske mørke. «The Brothel» viser et gedigent og mangesidig talent, og er en låt som frigjør artisten fullstendig hva forventninger angår - hun er nå i en posisjon hvor hun kan gjøre akkurat hva hun vil.

Les også:- Dette er årets beste norske album

ANDREPLASS: Lars Vaular - «Rett opp og ned» Foto: Petter Emil Wikøren
ANDREPLASS: Lars Vaular - «Rett opp og ned» Foto: Petter Emil Wikøren

2. Lars Vaular - «Rett opp og ned»

«Shit, eg lager techno - for alenemødre som selger no' hekto!» Vaular besørget sitt gjennombrudd med god hjelp av produsent Thomas Eriksen, og sammen lagde de årets ubestridte crossoverhit, der frenetiske klubbrytmer og grisefrekk rap gikk opp i en høyere enhet med ekstatisk fortegn.

3. Kvelertak - «Mjød»

Knallhardt og kontant på rogalandsdialekt - Kvelertak ble i 2010 det heteste nye navnet innen den hardeste delen av rock-Norge.

Her kan du høre hele «Mjød»

«Mjød» opplevde også noe så uhørt som å bli ukens single to uker på rad på BBC Radio One. Så langt kan man altså komme med en norrøn hyllest til drikken Odin ga oss.

4. Montée - «Ghost»

Det var én stor overraskelse på årets Spellemann - at denne underkjente gjengen med sin debut frarøvet Donkeyboy prisen for årets popplate. I påvente av oppfølgeren har de i høst holdt navnet sitt varmt med denne hjerteknuseren, og den låter som Toto med Rod Stewart bak mikrofonen. 23 uker på P3s spillelister så langt.

FEMTEMANN: Bjørn Johan Muri - «Yes Man» Foto: Marte Vike Arnesen
FEMTEMANN: Bjørn Johan Muri - «Yes Man» Foto: Marte Vike Arnesen

5. Bjørn Johan Muri - «Yes Man»

Og apropos store overraskelser ... En liten «Idol»-spjæling alle for lengst hadde glemt, prøver lykken i Grand Prix. Ja vel, ja. Og så kommer han jaggu med åttitallistisk konfektpop av absolutt ypperste klasse. Godt hjulpet av produsent Simen Eriksrud og hans kone Simone Larsen, som skrev herligheten.

6. Maria Mena - «Home For Christmas»

Med denne nydelige tittellåten fra Bent Hamers film «Hjem til jul» fikk Maria Mena også sin første og fullt fortjente førsteplass på VG-listene. Det må også sies å være en bragd at en nyskrevet julesang når opp på listene over årets beste låter. Akkurat nå sitter Maria Mena på kontoret hjemme og skriver flere låter til neste års album.

7. Karpe Diem - «Ruter»

«Feat. Andreas Grega» står det i parentes på coveret her, og dét skal være visst; sjekk svenske Gregas låt «Rädslan», som «Ruter» er basert på. Da vil du skjønne betydningen av læresetningen «talent borrows, genius steals», og få understreket ytterligere at Karpe er de reneste tyvradder - geniale poptyver, faktisk.

8. Jaa9 & OnklP - «Partysvenske»

Fjorårets «Glir forbi» signaliserte at landets fremste rap-rabagaster var i ferd med å bli voksne; her understreker de at så ikke er tilfelle. Samtidig er det en lettelse å se dem legge så enormt mye talent og sjel i å lage skikkelig kvalitetstøv. En kampsang mot festglade svensker? Akkurat hva vi trengte, uten å ane noe om det på forhånd.

9. Sivert Høyem - «Prisoner Of The Road»

Norges største stemme valgte seg gospelsjangeren da han ble bedt om å skrive en låt til årets TV-aksjon. «Prisoner Of The Road» ble dermed både en korrekt låt til en viktig anledning og en høystemt, naken sang det går an å høre på når som helst. En gospelplate med Høyem burde nesten bli konsekvensen av denne.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

TIENDEPLASS: Madcon - «Glow». Foto: Eivind Griffith Brænde
TIENDEPLASS: Madcon - «Glow». Foto: Eivind Griffith Brænde

10. Madcon - «Glow» (bildet)

Årets beste låt fra Eurovision Song Contest i Telenor Arena var pauseinnslaget til Madcon som også skapte internasjonal oppsikt med dansen som fulgte med. «Glow» er en hektende, pulserende låt som viste seg å tåle tidens tann svært godt, også etter at sirkuset var over.

LES FLERE NYHETER PÅ RAMPELYSFORSIDEN

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Hva synes du? Diskuter saken i kommentarfeltet! Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Vi løfter ofte gode kommentarer øverst i diskusjonen! Trakassering og hat = utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer