Hovedinnhold

Politiker: - Ari Behn må skjerpe seg

Hevder han ble regelrett skjelt ut av Behn på telefon

KRANGLER: Erik Lundesgaard har havnet i munnhuggeri med Ari Behn (bildet innfelt) etter førstnevntes omstridte kronikk. Foto: Eivind Griffith Brænde og Roger Neumann
KRANGLER: Erik Lundesgaard har havnet i munnhuggeri med Ari Behn (bildet innfelt) etter førstnevntes omstridte kronikk. Foto: Eivind Griffith Brænde og Roger Neumann
(VG Nett) Politiker og forfatter Erik Lundesgaard (30) hadde ikke regnet med å få en opprørt Ari Behn (38) på tråden da han kritiserte prinsesse Märtha.

Denne saken handler om:

- Jeg ble helt satt ut, sier statsviter Lundesgaard til VG Nett om telefonoppringningen fra Ari Behn 25. februar.

Prinsessegemalen skal ha vært svært sint over en kronikk Lundesgaard hadde på trykk i VG samme dag.

LES DEN OMSTRIDTE VG-KRONIKKEN 

Kronikken, som hadde tittelen «Alternativbransjen - hva blir det neste?», rettet et svært kritisk søkelys mot prinsesse Märtha Louise og hennes forretningsvirksomhet.

Det falt ikke i god jord hos Behn.

Lundesgaard sier i et intervju med Dagbladet  i dag at han ble regelrett skjelt ut av Behn, og at han følte seg forsøkt truet til taushet.

Han mener Behn heller burde «oppført seg saklig» og svart på kritikken i et debattinnlegg.

- Direkte frekt

- Det er riktig at jeg opplevde dette som direkte frekt og truende, forklarer statsviteren til VG Nett.

- Jeg oppfattet det som om Ari prøvde å manipulere meg, men egentlig er det vanskelig å vite hva han ville. Det er greit at han er uenig, men han presenterte seg ikke engang da han ringte. Og han ringte fra hemmelig nummer. Ari åpnet med «Jasså, du skriver om meg i avisen?». Jeg ble helt satt ut. Det er da normal høflighet å presentere seg når man ringer, mener Lundesgaard som i 2005 ga ut en egen bok om nettopp skikk og bruk.

- Ari må skjerpe seg, og det ga jeg ham beskjed om på telefonen. Han antydet på telefonen at jeg bør ha en slags lojalitet til ham fordi jeg har truffet ham ved to anledninger - i 2001 og 2006. Men slik er ikke verden satt sammen, sier Lundesgaard, som i sin egen blogg  gjengir samtalen slik han mener den forløp.

VG Nett har ikke lykkes i å komme i kontakt med Ari Behn. I en epost til Dagbladet skriver han:

«Jeg forbeholder meg retten til å kunne ringe opp enhver lettvekter som Erik Lundesgaard. Jeg mener en telefonsamtale holder i massevis når det gjelder å kommentere den type drittslenging som Lundesgaard bedriver»

- Tungvekter?

- Hva synes du om at Behn beskriver deg som en lettvekter?

- Hahaha, det må bety at han er en tungvekter. Unnskyld meg, sier Lundesgaard med en latter og presiserer at han har mange års universitetsutdannelse å skilte med.

Lundesgaard innrømmer at han også selv har ringt opp meningsmotstandere når behovet har meldt seg.

- Men jeg har alltid vært saklig og presentert meg, forsikrer 30-åringen.

- Det handler om ytringsfrihet. Den mannen og prinsesse Märtha Louise sier de merkeligste ting offentlig. Men hvis man kritiserer dem, så ringer han. Prinsessen sier alltid bare «ingen kommentar». Hun beskytter seg bak sin kongelige tittel, mener Lundesgaard.

Artikkelen fortsetter under bildet.

I STAVANGER: Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn etter premieren på Rogaland teater i forrige uke. Foto: Scanpix
I STAVANGER: Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn etter premieren på Rogaland teater i forrige uke. Foto: Scanpix


- Kjekkas-stil

- Hadde du hatt større forståelse dersom prinsessen selv hadde ringt?

- Ja, kanskje det? Det er helt greit at Ari ringer, men han kan ikke legge seg på den kjekkas-stilen, sier Lundesgaard.

Han hadde aldri regnet med å høre fra Behn personlig da han skrev kronikken.

Om overfladiskhet

- Jeg trodde han ville tåle det. Når han med sitt nye teaterstykke «Treningstimen» sier at han vil ta et oppgjør med det overfladiske i vår tid, så er fallhøyden jævlig stor, mener Lundesgaard og legger til at han mener Behn og prinsessen selv er et bevis på overfladiskhet.

- Det finnes mennesker som er uenig med deg - som mener at nettopp disse to går i dybden. Hva mener du om det?

- I dybden? Tuller du? Dette er en suppe - føleri med new age og religiøsitet.

- Likevel provoserer de deg i så stor grad?

- Ja, det gjør de. Alternativbevegelsen er en sterk trend i vår tid, og prinsessen legitimerer hele bevegelsen fra det mest ekstreme til det mer uskyldige. Jeg er også åpen for det alternative, og synes det er et interessant fenomen. Men det de bedriver er flaut, mener Lundesgaard.

Prinsesse Märtha ønsker ikke å kommentere Lundesgaards uttalelser overfor VG Nett.

- Absurd

Han forsikrer at han fikk tatt til motmæle mot Behn før telefonsamtalen var over.

- Jeg ble forbanna. Eller sur. Det var helt absurd at Ari ringte meg. Men jeg innrømmer at jeg brukte teaterstykket hans, som jeg ikke hadde lest, for å gjøre kronikken mer tabloid, forklarer Lundesgaard.

LES OGSÅ: Populært Ari-teater 

Det er ikke første gang Behn har kastet seg over telefonen etter å ha blitt provosert offentlig. Dagbladet skriver om pensjonisten Fred Westerberg fra Narvik, som ble oppringt i 2009 etter at han hadde uttrykt seg i avisen om det han mente var prinsessegemalens stormannsgalskap.

Behn har tidligere også tatt kraftig til motmæle mot kjente personligheter som Trygve Hegnar, Petter Stordalen, Kjetil Rolness, Carl-Erik Grimstad og Erlend Loe, når han har følt seg krenket eller fornærmet.

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS 

FÅ NYHETER PÅ FACEBOOK 

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys