Hovedinnhold

Norske filmkjendiser står i kø for kunstfotograf

Se de unike bildene på VG Nett!

Ole Marius Jørgensen har samlet hele den norske filmeliten når han viser sin nye fotoserie like over påske.

Denne saken handler om:

Hør bare: Ane Dahl Torp, Pia Tjelta, Line Verndal, Victoria Winge, Agnes Kittelsen, Marte Christensen, Pål Sverre Valheim Hagen, Kristoffer Joner, Trond Espen Seim, Nicolai Cleve Broch, Anders Baasmo og Frank Kjosaas har stilt opp.

- Jeg ville ikke ha de gamle ringrevene, men 30-åringene innen norsk film, sier Ole Marius Jørgensen.

- Jeg har ikke sett noen gjøre et slikt prosjekt med disse folkekjære ansiktene, sier han.

- Men hvorfor akkurat dem?

- Bildene mine er filmatiske uttrykk, så når disse kjente norske filmansiktene bare skal spille en rolle i bildene mine, passet det bra med slike skuespillere, sier han.

- Du har en veldig spesiell tittel på utstillingen din. «NOIRWAY L'Heure»?

- Den blå timen! Verken dag eller natt. Tiden etter at sola har gått ned. Det er et veldig spesielt og diffust lys. Et ubestemmelig, flott lys å ta bilder i, sier fotografen.

Dramatiske undertoner

- Det er mørke undertoner i bildene dine?

FOTOGRAFEN: Ole Martin Jørgensen brukte ett år på prosjektet. Foto: Børre Haugstad
FOTOGRAFEN: Ole Martin Jørgensen brukte ett år på prosjektet. Foto: Børre Haugstad

- Ja, det får jeg stadig høre. De er litt dystre og dramatiske. Hverdagsmysterier! Men spør meg ikke hvorfor! De som ser på må få lov til å leve seg inn i bildene og gjøre sine oppdagelser, sier Jørgensen.

Han hadde overraskende få problemer med å få alle kjendisene til å bidra. Gratis!

- Men hvordan har du klart å få alle disse sentrale skuespillerne til å stille opp?

- Da de hørte det var et seriøst prosjekt med utstilling i et kunstgalleri, så gikk det lett. Bare Kristoffer Joner måtte jeg vente på et år før det passet, så han fotograferte jeg i forrige uke, da han var på vei fra Tromsø til Stavanger, sier Jørgensen, som har holdt på et år med prosjektet sitt.

- Mange var nok overrasket over hvor kort tid det tok. «Oi, gikk det så raskt» var det en som reagerte, da vi var ferdig etter 15 minutter. Men selve planleggingen og iscenesettelsen av hvert bilde tar ofte flere måneder, sier han.

Ole Marius Jørgensen er tidligere kjent for sin fotoserie om Oslo-Filharmonien - 40 fotografier som ble vist og vakte oppsikt i Royal Albert Hall i London.

«Ekte» bilder

- Hele tiden lager jeg scener som jeg setter menneskene inn i. Viktig del av prosessen er å lage bildene på stedet, ikke sitte bak en datamaskin og manipulere inn biler, mennesker etc. En gang kjørte jeg til Stad med en dør for å ta bilde av den på stranda der. Men ser du på kunsthistorien, så var det jo ingen som manipulerte så mye som nasjonalromantikerne. De plasserte en seter der, noen kuer et annet sted på lerretet. Men jeg vil ikke nøle med å bruke photoshop. Poenget er å få det bildet jeg vil ha, sier Jørgensen.

- Prisene på fotografiene ligger et sted mellom 20000 og 30000 kroner. Er ikke det mye?

- Det er jo unike kunstverk, som det ligger mye arbeid bak, sier han.

- Det har skjedd mye de siste årene når det gjelder kunst og foto, skyter gallerist Elisabeth Ramfjord inn.

- Flere samlere, men overveiende private kjøper fotokunst også. Norske fotografer som Mikkel McAlinden gjør det bra, sier hun.

- Men det er først og fremst markedets etterspørsel etter denne type kunst som avgjør en slik pris. Vi har en fotograf her som heter Anja Niemi, som begynte å selge sine kunstfoto for 9000 kroner. Nå selger hun bilder for 40000 kroner, sier Ramfjord.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys