Hovedinnhold

Flytter til USA etter bruddet med Unni Askeland

PÅ MANHATTAN: Med colaboks i hånden og flere nye utstillinger i New York neste år, ser den norske kunstneren Sverre Bjertnæs (36) lysere på livet igjen, etter at forholdet til kunstneren Unni Askeland tok slutt. Tegningene over er fra boken, og de viser jenta som han forelsket seg i. Foto: BØRRE HAUGSTAD
PÅ MANHATTAN: Med colaboks i hånden og flere nye utstillinger i New York neste år, ser den norske kunstneren Sverre Bjertnæs (36) lysere på livet igjen, etter at forholdet til kunstneren Unni Askeland tok slutt. Tegningene over er fra boken, og de viser jenta som han forelsket seg i. Foto: BØRRE HAUGSTAD
NEW YORK (VG) Etter bruddet med Unni Askeland flytter kunstneren Sverre Bjertnæs til USA.

Denne saken handler om:

- Jeg flytter hit for en lengre periode, ettersom jeg har fått en del utstillingsmuligheter i New York, sier han.

Med en colaboks i hånden slentrer han oppover 8. Avenue i bydelen Chelsea i New York. Atelieret ligger litt lenger opp på Manhattan. Til lunsj foretrekker den hengslete kunstneren salat, som i USA skriver etternavnet Bjertnes.

Det siste året har han i lengre perioder jobbet her, mens Askeland var igjen på Kløfta. For snart seks år siden hadde de et høyprofilert bryllup med 150 gjester, der Ari Behn og prinsesse Märtha Louise var til stede.

LES OGSÅ: Unni Askeland skilles fra ektemannen 

EKS-PAR: Unni Askeland og Sverre Bjertnæs. Foto: BØRRE HAUGSTAD
EKS-PAR: Unni Askeland og Sverre Bjertnæs. Foto: BØRRE HAUGSTAD

- Hvorfor sprakk forholdet til Unni Askeland etter 15 år og nesten seks års ekteskap?

- Det er vel kanskje vanskelig å si noe enkelt om hvorfor et ekteskap går i oppløsning, det tror jeg alle som har vært gjennom en skilsmisse skjønner. Det er uansett trasig og trist, men vi gjorde mye bra for hverandre, og det håper jeg vi kan huske etter hvert. Jeg ønsker Unni alt godt, sier Sverre Bjertnæs, som nylig har gitt ut en bok.

Avstandsforelsket

Selv om Manhattan er blitt det nye hjemmet til Sverre Bjertnæs (36), så forelsket han seg i Oslo. Og ble avvist.

Nå er historien om forelskelsen blitt bok, gitt ut av Sverre Bjertnæs og jenta han forelsket seg i, Cecilia Jiménez Ojeda.

Mens hans forhold til Unni Askeland gikk mot slutten, avstandsforelsket han seg i kjæresten til en kunstnerkollega.

- En dag inviterte jeg henne til et hotellrom jeg hadde leid og konfronterte henne med det, men hun sa hun hadde kjæreste, sier Sverre.

Besatt av ideen om å få henne allikevel, fikk han henne med på å tegne henne i to uker.

- Tegningen var bare motivert av ønsket om å erobre henne, ikke lage god kunst, sier han.

SLIK SER HUN UT: Cecilia Jiménez Ojeda Foto: SVERRE BJERTNÆS
SLIK SER HUN UT: Cecilia Jiménez Ojeda Foto: SVERRE BJERTNÆS

Altså et prosjekt om menneskelig risiko, legger han til.

- Og egentlig ganske patetisk, men som altså bare dreier seg om kjærlighet, sier han.

- Men måtte du lage bok av det?

- Jeg har jo hele tiden håpet at hun skulle ombestemme seg, sier han.

- Men visste hennes kjæreste om at du i 14 dager tegnet henne, etter å ha fortalt at du var forelsket i henne?

- Ja!

- Også at hun lå naken foran deg mens du tegnet?

- Ja!

- Uten å protestere?

- Ja! Han er jo også kunstner, så det var vel en forståelse der, sier han.

Forbereder tre store utstillinger

Boken har Sverre Bjertnæs laget sammen med kvinnen han tegnet. VG har vært i kontakt med Cecilia Jiménez Ojeda. Hun ville ikke gi noen kommentarer.

Da VG møtte Sverre Bjertnæs på Manhattan, fortalte han at spesielt samarbeidet med Bjarne Melgaard har fått ham til å redefinere sitt eget kunstnerskap.

- Bjarne har hatt en egen, kanskje vi skal si, amerikansk idé om hva det er jeg egentlig holder på med. I Norge har jeg fort blitt fanget av folk som vil hive meg opp i en slags figurativ sekk etter at jeg var Nerdrum-elev for 20 år siden. Et slikt syn låste nok meg også litt, sier Sverre, som forbereder tre store utstillinger neste år.

Til tross for at Nasjonalmuseet av en eller annen merkelig grunn ikke har kjøpt inn et eneste maleri av ham ennå, er Trondheims-gutten en av Norges mestselgende kunstnere.

Norsk suksess til tross, mulighetene til å slå igjennom i USA frister mer.

Alkoholproblemer

Allerede våren 2013 får han stille ut i et av New Yorks mest anerkjente gallerier, nemlig WHITE COLUMNS, der direktøren er legendariske Matthew Higgs, som har stått bak flere kunstneres internasjonale karrierer.

Cola-boksen gir et klart signal om denne nye perioden i livet til Sverre Bjertnæs. Det er ingen hemmelighet at han periodevis hadde store problemer med alkohol, i november er det fem år siden han kuttet ut alkoholen.

- Hva har tørrleggingen betydd for kunsten din?

- Jeg greide for så vidt fint å drive med kunst mens jeg drakk, men etter hvert begynte jeg å føle meg ute av stand til å holde et fokus over lengre tid. Det ble mange lettvinte løsninger, og for ofte behov for bekreftelse. Jeg mistet dessuten gleden over å holde på med kunst, og ikke minst gleden ved å leve generelt. Jeg kan sette mer pris på en del ting nå, og har blitt mindre rastløs når det gjelder arbeidet. Jeg håper jeg gjør bedre ting nå, og tror det at det jeg lager nå er mer motivert av reelle ting. Anerkjennelse fra andre har kanskje blitt mindre viktig for meg etter jeg la om på livet, sier Sverre Bjertnæs.

LES OGSÅ: Nysingel Unni Askeland kler seg naken 

FLERE NYHETER PÅ RAMPELYS 

FØLG RAMPELYS PÅ FACEBOOK 

Siste saker fra Rampelys

Se neste 5 fra Rampelys