Hovedinnhold

Kongeparet på USA-tur

LATTERMILD: Kongeparet er på USA-tur og ut i fra bildet ser det ut til at de morer seg stort. Her er de under en pressekonferanse om besøket i Iowa, torsdag. Foto: SCANPIX
LATTERMILD: Kongeparet er på USA-tur og ut i fra bildet ser det ut til at de morer seg stort. Her er de under en pressekonferanse om besøket i Iowa, torsdag. Foto: SCANPIX
Det «norske» St. Olaf College i Minnesota har fått besøk av kong Harald og dronning Sonja som er på USA-tur.

VG følger

Fakta om kongeparets program

  • Besøker St. Olaf College i Northfield, Minnesota Colleget er ett av de mest anerkjente i USA.
  • Besøker forskningssenteret Mayo Clinic i Rochester, Minnesota.
  • Klinikken ble verdens første medisinske klinikk som integrerte flere typer av medisinsk ekspertise under samme tak.
  • Kongeparet har ikke offisielt program lørdag 15. oktober.

St. Olaf College ble grunnlagt av norske innvandrere i 1874 og har i dag over 3000 studenter. Noen av dem har valgt å studere norsk.

Under fredagens besøk på St. Olaf, som ligger i Northfield i Minnesota, skal kongeparet blant annet besøke en norskklasse og snakke med studentene der.

Besøket blir et hyggelig gjensyn for kongeparet, som også var her i 1995. Da ble kong Harald utnevnt til æresdoktor i juss.

4,5 millioner

St. Olaf College regnes som ett av de beste collegene i Midtvesten, et område norskamerikanerne har satt sitt tydelige preg på.

LES OGSÅ:Kongen hyllet Nansen

Det bor i dag om lag 4,5 millioner amerikanere med norske røtter i USA, vel halvparten av disse i Midtvesten. Norskamerikanerne utgjør ifølge statistikken den tiende største etniske gruppen i USA.

Stor interesse

Kongeparets besøk blir møtt med stor interesse ikke minst i Minnesota, som er den delstaten der det bor flest norskættede amerikanere, over 880.000.

- Jeg så på TV at den norske kongen og dronningen har kommet hit. Det er så spennende, sier Rhonda Olsen i St. Paul til NTB og håper å få et glimt av de kongelige.

Etter besøket på St. Olaf skal kongen og dronningen til Rochester i Minnesota, der de skal besøke det anerkjente sykehuset og forskningssenteret Mayo Clinic.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Hva synes du? Diskuter saken i kommentarfeltet! Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Vi løfter ofte gode kommentarer øverst i diskusjonen! Trakassering og hat = utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer