Hovedinnhold

Velspilt kammerspill

«GJØKEN»

Regi: Alexander Rogoshkin. Med: Anni-Kristiina Juuso, Ville Haapasalo, Viktor Byshkov. Russisk drama/komedie. 11 år.
Dette velspilte vesle kammerspillet er uhyre enkelt i sin form, men gir rom for mange tankespinn og assosiasjoner.

En forunderlig blanding av surrealisme og jordnærhet, der naturen råder med sensuell ømhet.

Tid, sted og omgivelser er til forveksling likt finsk TV-teater anno 60-tallet. Åstedet er nordlige deler av Finland i 1944, der finner og russere kriger - men der holdningene til krig er langt mer gråtonet enn svart/hvit. En finsk snikskytter, en russisk krigsfange og en usedvanlig selvhjulpen samekvinne utgjør trioen i denne smått absurde filmen som mest av alt handler om kommunikasjon. I takt med den finske natur forhaster ikke filmens tempo seg.

Men - der stopper enhver sammenligning med «finsk TV-teater». For her er det den absurde humor som avslører hvilke problemer, og gleder, menneskelig samkvem kan medføre. De tre snakker hvert sitt språk, ingen skjønner hva den andre sier - selv om de nok kanskje tror de gjør det. Slik kommuniserer de på sett og vis, til lett munter underholdning for oss som kan lese underteksten og ser alle «goddag-mann-økseskaft»-samtalene. Jordnært og mykt sensuelt tilstedeværende er Anni-Kristiina Juuso som ung samekvinne, alene i villmarken etter at mannen forsvant i krigen fire år tidligere. Hun redder en døende russisk soldat, og tar etter hvert hånd om en finsk soldat som også forviller seg ut i ødemarken.

Brunst og kåtskap, hardt arbeid og sjalusi beskrives uten store fakter og ord, men med sterk og intens tilstedeværelse. Den lille urkvinnen er brobyggeren i kommunikasjonens vanskelige kunst, i en film som humoristisk sjarmerende formidler dype humane verdier.

Borghild Maaland

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Har du en mening om denne saken? Vi løfter ofte opp de beste kommentarene! Du må bruke ditt egentlige navn, vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansv. for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer