Hovedinnhold

Liv Ullmann i vinden igjen - stor rolle i tysk-norsk familiedrama

BLÅSER FRISKT: Liv Ullmann (73) spiller sin første filmrolle i Norge på tre år, og flere store oppgaver venter de neste årene. I går ble det gjort opptak i en gammel trevilla ved Fanafjorden i Bergen. Foto: Erlend Haukeland / VG
BLÅSER FRISKT: Liv Ullmann (73) spiller sin første filmrolle i Norge på tre år, og flere store oppgaver venter de neste årene. I går ble det gjort opptak i en gammel trevilla ved Fanafjorden i Bergen. Foto: Erlend Haukeland / VG
BERGEN (VG) Minner fra barndommen vekkes til live når Liv Ullmann spiller en av hovedrollene i den tysk-norske storfilmen To Liv.

- Denne filmen handler om tilgivelse og forståelse, sier filmdivaen, som fyller 73 år i morgen.

To Liv er et tysk-norsk spillefilmdrama om familiehemmeligheter, krigsbarn og spionasje. I forrige uke startet opptakene i Fana i Bergen, men på nyåret flyttes produksjonen til Tyskland.

Liv Ullmann spiller en norsk kvinne (Åse) som får barn med en tysk soldat mot slutten av andre verdenskrig. Barnet (Katrine) blir tatt fra moren like etter fødselen, og sendes til Tyskland som en del av nazistenes Lebensborn-program.

På barnehjem

Etter krigen havner Katrine på barnehjem i det daværende Øst-Tyskland. Som 25-åring flytter hun til Norge der hun forenes med sin mor, gifter seg og får barn.

Liv Ullmann var seks år ved krigens slutt og har sterke minner fra krigsårene. Hennes far var jagerflyinstruktør i Canada under krigen, og døde i 1945. Bestefaren ble tatt av nazistene og sendt til konsentrasjonsleiren Dachau. Han kom aldri hjem.

- Mamma var veldig streng og det ble sett på som synd å snakke tysk, sier hun.

Ullmann husker godt at norske kvinner som fikk barn med tyske soldater ble sett ned på.

- Ordet de ble kalt vil jeg ikke ta i min munn. Jeg synes det er forferdelig at vi laget skurker av mennesker som ikke fortjente det. Og det er trist at barn måtte gå med en skamflekk i pannen for noe de ikke skulle behøve å skamme seg over, sier hun.

LES OGSÅ:  Liv Ullmann: - Det vanskeligste jeg har gjort

Dramaet i filmen starter for alvor når Katrine blir bedt om å vitne i en rettssak mot den norske stat på vegne av krigsbarna. Hun vegrer seg, og etter hvert avsløres et nett av fortielser og hemmeligheter.

Hovedrollen som Katrine spillers av Juliane Köhler. Hun har tidligere spilt Eva Braun i Der Untergang, filmen om Adolf Hitlers siste dager, og har også hatt hovedrollen i Oscar-belønnede Ingensteds i Afrika.

Aktiv Nordin

Sven Nordin innehar rollen som Katrines ektemann i To Liv, den tredje utenlandske filmen han har en rolle i dette året. Nordin sier at det er en stor opplevelse å få spille mot Liv Ullmann.

- Det er en stor ære å få spille med vår største, og kanskje eneste, filmstjerne. Liv Ullmann var det perfekte valget for denne rollen. Hun er rett og slett lysende, sier han.

LES OGSÅ:  Norsk kortfilm til siste runde i Oscar-nominasjon

Også Nordin mener det er bra at krigsbarnas situasjon belyses i filmen.

- Den er et bakteppe for handlingen, men vi får også et innblikk i hva de har opplevd av mobbing og trakassering.

LES OGSÅ: Her er en ny Skarsgård-stjerne

Når To Liv får norsk premiere høsten 2012, er Liv Ullmann allerede godt i gang med nye prosjekter. Neste år skal hun regissere den britisk-amerikanske filmatiseringen av August Strindbergs Frøken Julie, med Michelle Williams i hovedrollen.

- Deretter skal jeg sette opp et stykke på en Oslo-scene, og så venter en oppsetning i London i 2013. Det er det jeg aller helst vil, å instruere, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Har du en mening om denne saken? Vi løfter ofte opp de beste kommentarene! Du må bruke ditt egentlige navn, vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansv. for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer