Hovedinnhold

Oppfølgernerver

«Fritt vilt II»

«I Otta kan ingen høre deg skrike»


HANDLER OM: Tar opp tråden der den første slapp. En frossen Jannicke, blodig øks i hånd, blir plukket opp på fjellet og brakt til sykehuset på Otta. Vel der skal det vise seg at marerittet-i-levende-live nok ikke er over riktig ennå.
DOM: Det er ikke mange oppfølgere, enn si skrekkfilmoppfølgere, som overgår forgjengeren. De finnes vel, men den eneste jeg kommer på i øyeblikket er «Bride Of Frankenstein». Og den kom i 1935.
Den første «Fritt vilt», fra 2006, var en stivt spilt men stilsikker «slasher»-film. Helt etter oppskriften (det eneste litt originale var at jenta som ikke ville ha sex ble drept først), men lagt til en setting - den norske fjellheimen - som ikke bare føltes nær, men også innbød til vakkert filmfotografi.
Det er det mer av i denne andre filmen. Alle genrens klisjeer er tilstede og vel så det - langsomme «tracking shots» i tomme korridorer, heftig «plutselig står det noen der»-klipping. Men mellom blodøktene er «Fritt vilt II» titt og ofte vakker å se på. Reklamefilmaktig i estetikken, men likevel.
Humoren er mer treffsikker og spillet er jevnt over bedre enn forrige gang. Berdal, som var god i den første også, øker innsatsen som Jotunheimens Sigourney Weaver, og fikser med bravur kunststykket det er å se både istykkerslått og sexy ut på én og samme tid. Vi bevitner akkurat nok følelser og kjærlighet til at det er mulig å bry seg om de nye karakterene, og det er fint å se overveiende nye ansikter i en norsk film.
Selv de beste skrekkfilmene krever at du legger igjen din evne til logisk tenking i foajeen. «Fritt vilt II» er intet unntak. Hvordan kan det ha seg, for eksempel, at de sivile ofrene mot slutten av filmen ikke blir kjørt bort fra åstedet for den gale øksemannens pågående herjinger? Otta sykehus ligger da ikke så langt fra - avhengig av hvordan du definerer begrepet - sivilisasjonen? Og hvorfor skyter ikke Jannicke da hun kan?
Slike irritasjonsmomenter har imidlertid en tendens til å drukne i lyden av Hitchcock-strykere, popcorngnafsing og fjortishyl. Og som genrefilm må «Fritt vilt II» sies å være svært vellykket.
MORTEN STÅLE NILSEN

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Har du en mening om denne saken? Vi løfter ofte opp de beste kommentarene! Du må bruke ditt egentlige navn, vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansv. for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer