Hovedinnhold

Brutal flukt

«Flukt»

«Flukt» fungerer fint som ren «northern-action». Når den forsøker på noe mer, går det kleinere.

Filmen utspiller seg på 1300-tallet, noen år etter Svartedauen. Tenåringen Signe er på vei over vidda sammen med familien, da de blir overfalt av en røverbande. Alle blir drept, bortsett fra Signe. Hun havner i røverleiren - og legger ut på en flukt, sammen med den mye yngre Frigg.

«Flukt» er en hardbarket og rå film; det skal den være. Det er mye fin og hardbarket energi, Ingrid Bolsø Berdal er en fæl og flott bandeleder, banden er effektivt sammensveiset, Isabel Andreasen er et opplagt filmtalent - flott og smålåtent utfylt av meget unge Milla Olin.

Foto står og løper som et skudd; vekslingen mellom den barske og dramatiske naturen på sørvestre deler av landet, opp mot Hardangervidda, er tatt ut i fullformat, billedmessig meget kompetent fulgt opp av den raske actionforflyttingen.

Vold og død er brutalt og realistisk tatt ut, uten å bli alt for utpenslet. Slik sett: En ytterst kompetent sjanger-film!

Men: Noe skurrer. Etter hvert er det adskillig som skurrer.

Action-sjangeren er alltid vanskelig å kombinere med følelser. Ganske tidlig, særlig gjennom den pompøse musikken, får vi et varsel om at her skal vi få oseaner av emosjoner. Det skjer imidlertid aldri; filmen forblir følelsesmessig flat, i nesten forunderlig grad.

Det skjer fordi det er vanskelig å plassere de fleste rollene i bevisstheten - og dermed identifisere seg med dem.

De to unge jentene er lettest å forstå, selvfølgelig. Men selv Signe får det vanskelig, som plutselig omformes fra en lett uforklarlig sart blomst, til en handlekraftig hevnens gudinne etter rene «Alene hjemme»-oppskrift. Dette er rett og slett en manusfeil.

Ja, jeg vet det er en moderne filmgreie å bruke tvil og ambivalens på karakterer for tiden; ingen skal liksom være bare onde eller bare gode. Men når ambivalens går over i utydelighet og forvirring, bommer man!

JON SELÅS

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Har du en mening om denne saken? Vi løfter ofte opp de beste kommentarene! Du må bruke ditt egentlige navn, vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansv. for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer