Hovedinnhold

Bok-Norge: - Sæterbakken stod foran sitt store gjennombrudd

ANERKJENT FORFATTER: Stig Sæterbakken ble bare 46 år gammel. Flere mener han stod foran sitt et gjennombrudd. Foto: Scanpix
ANERKJENT FORFATTER: Stig Sæterbakken ble bare 46 år gammel. Flere mener han stod foran sitt et gjennombrudd. Foto: Scanpix
(VG Nett) Flere litteraturprofiler framhever at Stig Sæterbakken var i litterær medvind, og kunne stå foran sitt store gjennombrudd.

Fakta Stig Sæterbakken

  • Stig Sæterbakken debuterte som forfatter bare 18 år gammel, med diktsamlingen «Flytende paraplyer», mens han ennå var elev ved Lillehammer gymnas.
  • Sæterbakkens seneste utgivelser er romanene «Besøket», «Usynlige hender» og «Ikke forlat meg». For «Besøket» ble han tildelt Osloprisen 2006, mens «Usynlige hender» ble innstilt til både P2-lytternes romanpris og Ungdommens kritikerpris i 2007. Samme år fikk han Kritikerprisen og Bokklubbenes oversetterpris for sin oversettelse av Nikanor Teratologens «Eldreomsorgen i Øvre Kågedalen».
  • Sæterbakken var kunstnerisk leder for Norsk Litteraturfestival – Sigrid Undsetdagene fra 2006 til oktober 2008, da han trakk seg fra stillingen som følge av kontroversene rundt invitasjonen av David Irving til festivalen i 2009.

Onsdag ble det kjent at forfatter Stig Sæterbakken er død, 46 år gammel. Han etterlater seg to barn.

Bok-Norge er i sjokk etter den tragiske nyheten. Flere påpeker at hans forfatterskap var på vei opp.

Ønsket i program

Siss Vik, programleder i «Bokprogrammet» på NRK, forteller at de ønsket å ha Stig Sæterbakken med i et program og skulle ringe ham samme dag dødsbudskapet kom.

- Vi er alle i sjokk. En av grunnene til at jeg sørger spesielt mye nå er at han nå har skrevet det jeg mener er hans beste bok, og jeg så for meg at han ville nå et stort publikum, sier Vik til VG.

Vik har problemer med å finne et passende adjektiv for å beskrive hans siste roman «Gjennom natten».

- Den er så sterkt belysende og en av de beste i året som gikk.

Satte ord på det ordløse

Hun framhever også Sæterbakken som en fantastisk formidler. Ikke bare av andres litteratur, men også av musikk og kunst.

- Han var den som fikk Anthony and the Johnsons til Lillehammer, og han kunne snakke om ham på en måte som i seg selv var et stykke kunst. Han klarte å være presis om ting som nesten var ordløse, fortsetter programlederen.

- Et hektisk liv

Bokanmelder i Aftenposten, forfatter Vidar Kvalshaug understreker også hans produktive driv.

- Det at en kunstner dør når han er 46 er alltid tragisk, spesielt i en så fin og produktiv fase. «Gjennom natten», som jeg anmeldte i september, må sies å være en av de beste bøkene i hans forfatterskap, sier Kvalshaug.

Han oppfattet Sæterbakkens liv som et hardt og hektisk liv - et mytisk forfatterliv i Lillehammer, hvor han var selve «Lillehammer-forfatteren».

- Litterært var han veldig på vei opp. Han var kompromissløs og ga ingenting ved dørene. Bøkene er mørke saker og ikke noe man koser seg på senga med. De er harde, men også vare bøker der han utforsker dødstemaet fra veldig mange forskjellige vinkler.

Tidlig debut

Stig Sæterbakken debuterte som forfatter bare 18 år gammel, med diktsamlingen «Flytende paraplyer», mens han ennå var elev ved Lillehammer gymnas.

- Å være redd for ordene og ordenes innebyrd, det var Sæterbakken ikke. Han var veldig markant og veldig sterk i sine meninger og sine uttrykk, sier bokanmelder i VG, forfatter Knut Faldbakken.

- Han oppnådde jo stadig større gjenklang hos kritikere og publikum for sine senere bøker. Så det er dobbelt tragisk at han skulle bli borte nå som forfatterskapet virkelig hadde vind i seilene, forsetter han.

Oversatt til flere språk

Blant Sæterbakkens senere utgivelser er romanene «Besøket», «Usynlige hender», «Ikke forlat meg» og «Gjennom natten».

Hans romaner er også oversatt til flere språk, deriblant tyrkisk, tsjekkisk og russisk. Den såkalt S-trilogien - «Siamesisk», «Selvebeherskelse» og «Saugermugg» - er utgitt i USA. Det samme er hans siste roman «Gjennom natten».

- Detter er dypt tragisk - han etterlater seg et sterkt forfatterskap, og en særegen stemme er borte, sier Guri Hjeltnes, litteraturanmelder i VG.

Trist

Forfatter og filmanmelder Erlend Loe var kollega med Sæterbakken på Cappelen og Cappelen Damm, men kjente ham ikke godt.

- Jeg har ikke så mye å si nå utenom at det er veldig trist. Han var en modig, god forfatter, sier Loe til VG.

Les også: Sæterbakkens siste bok i trykken i dag