Gi den nye helseministeren ditt helseråd

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen har nettopp reist rundt i landet fior å få innspill til hvilken vei helse-Norge bør gå. Hvilke råd vil du gi helseministeren?

150 innlegg

Filtrér:
Fylke og kommune:
8. juli 2008

Helse Norge

Eg er så pass gammal at eg hugsar då de vart gjort vedtak at det skulle byggast sjukeheimar var det for at passientane skulle førast tilbake til heime kommuna når dei var ferdig behandla av sykehuset. Eg ser det som ei skamm at staten ikkje løyver nok penger så kommunene ikkje kan opne nye sykeheimsplassar. Vi har 9 nye sykeheimsrom som står tomme grunnet for lite penger til kommuna. Det bør også tilsettast legar på sykeheimane så passientane slep å dra ut og inn av sykehusa.
7. juli 2008

Det var vettugt sagt , Hansen

Det som ikke er så vettugt i dette, er at massevis av gode forebyggende helsetjenester ikke dekkes gjennom offentlig refusjon, og er heller ikke offentlig godkjent. Jeg er hoemeopat, og vet hvor viktig forbygging er, det er min egentlige profesjon, og mitt dypeste ønske at skulle bli en del av helsesystemet , istedet for i dag, hvor vi flikker på symptomer og overser årsaker. Det er dette som lager de såkallte livsstilssykdommer. Dessuten så trenger vi en ny sosialmedisinsk debatt her i landet, om hva som er formålstjenelig på sikt, ikke bare for løse problemene som ligger rett foran nesa vår. Jeg vet hva jeg snakker om, det er oss som homeopater som får pasientene når skolemedisinen ikke lenger evner å helbrede/lindre. Og dette er ikke noe sleivspark til helsevesenet i så måte, jeg bare konstanterer fakta, og at mennesker i dag er seg mer og mer bevisst hva slags behandling de egentlig får. jeg jobber i tillegg innenfor akuttpsykiatrien, og vet hvor viktig en god beredskap og et godt helsestell er, men ser også din bekymring i dette, vanskelig å hjelpe de som virkelig trenger det, når forekomsten av alvorlige sykdommer blusser opp sånn som den gjør i dag. Bare synd ingen har vært villig til å ta tak i dette før, utviklingen vi nå ser, har ligget i kortene lenge, det bør ikke være noe fenomen som overrasker deg og helsevesenet over natten. Men at det haster, JA!!! Skal bli spennende å se hva du / dere nå har tenkt å foreta dere, om det blir noe annet enn storm i et vannglass denne gangen også....jeg forventer meg faktisk ingenting......kanskje om 10-15 år , når dere som styrer og steller endelig får opp øynene for hva helsepersonell sier. Tenk deg, Bjarne Håkon, helsepersonell er en av de gruppene som oftest benytter seg av alternativmedisin. Hva sier det?
7. juli 2008

AVSKAFF KONSERNMODELLEN

Åpent brev Til Helseminister Hansen Du har gått ut med halelujarop om forandringer i helsepolitikken her til lands, men hva er det du har flagget? Som helseminister har du makt til å analysere og endre sykehusreformen. Dette er i aller høyeste grad politikk, og ikke bare å administrere helsenorge. Den såkalte reform, som i realiteten er en revolusjon, åpner for en storstilt privatisering av helse i Norge. Dette burde være tilstrekkelig for en fra en rødgrønn regjering til å stusse og kanskje også bråbremse politisk med fellesskapet som fane og nei til privatisering. Eksemplene er mange og du vil få dem presentert om du tar kontakt med dine i Fagforbundet ved sykehusene. En arbeidsgiverpolitikk som tilhører fortiden med brudd på avtaleverk, individualisering og hersketeknikker. Hurra for BI-guttas inntogsmars i helsevesenet. De ønsker et arbeidsliv basert på Kebabsjappe-tenkning og massiv privatisering. Langt i fra især Arbeiderpartipolitikk! Hva skal vi med FrP sin helseløsning når AP gjennomfører den? Staten innfører mange rapporteringer som igjen krever resursbruk av ansatte og midler. For hva? Sammenligning? Til Hva? Helsenorge er forskjellig og statsråden har ikke sørget for at helsetilbudet er likt over hele landet enda. Stykkprisfinansieringen er en kime til at pasienter får endret journalen sin, med de følger dette får m.h.t. for eksempel forsikringer, bare fordi det man kaller produksjon skal øke og ”bli synlig”. Dette medfører en svingdørseffekt og prislapper på pasienter. At pasienter nå kalles KUNDER er trolig en følge av dette. Frivillighet hylles av Statsråden. At man skal høre dette fra en politisk tungvekter fra AP er helt utrolig. Frivillighet må settes i sammenheng med ”lua under armen” tilstander, noe vi for lengst skulle ha gått bort fra i lang til med arbeiderpartipolitikk. Smuler fra de rikes bord eller avlat kan det også kalles. Dette er godt kjent i religiøse kretser, men bør unngås i en politisk fellesskapsideologi! Fellesskapet tok ansvar da Kommunehelseloven kom og bør ikke forandres til privatisering og frivillighet. Dette er barnelærdom i Arbeiderpartiet! Så Statsråd Hansen: Vær politiker, søk fellesskap og ansvar for folks helse innefor dette. Stryk sykehusgjeld og la sykehusene drifte godt. Slutt med lange rapporteringer. Innfør politisk styrte sykehus og erkjenn at foretaksmodellen er fallitt! Samarbeid mellom helsenivåer. Dette er en prinsipiell og økonomisk målsetting. Veldig mye av dette fungerer bra i dag med korte tider for kommunale løsninger, noe sykehusene erfarer. Skal det gjøres noe her må det være å styrke selve helsemomentet i kommunene, ikke bare vedlikehold, ved at fagfolk rekrutteres og lønnes deretter og at sykehjem virkelig blir behandlingssteder før og etter sykehusbehandling. Hva forresten å sette disse to nivåene sammen? Tore Bergstrøm Arendal 05.07.2008
7. juli 2008

HELHETSTENKNING!

Sunn mat må bli billigere, usunn mat dyrere. Heimkunnskap må gjenoppstå a la Jamies Kitchen. La barna lære hva usunn mat gjør med deg, og lære hvordan man kan lage god og sunn mat. Gym timer med allsidig aktivitet HVER dag. Gjør det mulig for folk å trene- Gratis hall leie. BYGG nye haller- kapasiteten er sprengt! Bygg idrettsanlegg! Kommunene trenger tilskud til dette! De har ikke råd. La pengene følge pasienten. I dag lønner det seg for kommunene å ha pasientene på sykehuset for da betaler staten, skal de lage gode tilbud kommunalt må de selv betale. Absurd! Da jobber jo sykehusene og kommunene mot hverandre for begge skal jo spare penger! Veldig mye av det som spares på sykehusene nå har ført til lengre sykehuskøer. Mange av disse pasientene har jobber og blir således sykemeldt lengre. Disse sykepengene tas dog fra et annet budsjett enn helsebudsjettet. Disse burde blitt slått sammen slik at "ser" kostnadene ved økte helsekøer. Mye av helsetjenesten bør privatiseres. Det må lønne seg for de som jobber der å stå på. Det er bare for helseministeren å dra på en privatklinikk å se hvordan de jobber der og så se på hvordan de gjør det på sykehuset....Det går unna i det private fordi de der tjener mere på å behandle flere. En som jobber på sykehuset tjener intet ekstra ved å jobbe raskt, så hvorfor skal de gidde det? I dag blir i tillegg mange effektive sykehus straffet når de er effektive, da betalingen for utførte oppdrag stort sett ikke dekker de reelle kostnadene, OG når de ikke får lov til å operere pga budsjettoverskridelser (les godt arbeid) så må de pinadø betale for at pasienten dermed lar seg operere en annen plass! Absurd system! Dette gjør at frustrasjonene vokser og vokser og gjør at de som ser lyset ikke gidder å engasjere seg mere. Det er bare snakk om budsjetter osv. Pasienten blir taperen da alle NÅ kun gjør det de må.For hvorfor i all verden skal de gjøre mere enn nødvendig? Elendigheten øker jo på uansett!. Nå må noen (les Bjarne) se lyset og begynne oppryddingen! Mye av det som her er nevnt er enkelt og sette igang. Noe vil koste penger, men "renten" på investert kapital vil være stor! Og noe krever kun flytting av penger og sammenligninger og samkjøring av tall! Spark dog ut alle økonomene UTEN helsemessig bakgrunn, Vi snakker i dette systemet om mennesker og ikke kun om penger, Bak alle tall finnes en skjebne. Uansett-Lykke til!
7. juli 2008

vitaminsiden.no og kreftsiden.no

Hei. Det lages veldig mange lover for å hindre at faktainformasjon om helseforebyggende tiltak kommer ut til nordmenn. Jeg har startet utviklingen av vitaminsiden.no for å prøve å opplyse om hvordan folk kan forebygge og behandle sykdommer. Helsetilsynet prøver å sensurere denne type informasjon og ansatte i helsevesenet mangler kunnskap om det jeg skriver om. Spesielt hjerte / karsykdommer og psykiatriske lidelser kan forebygges og behandles / kureres ved hjelp av vitaminer. En kanadisk psykiater kurerer Schizofreni pasienter med vitamin B3. Hvorfor er ikke dette lov i Norge? Jeg holder på å lese meg opp på kreftbehandling for å utvikle kreftsiden.no. Johanna Budwig som i 1951 utviklet det som av mange ses på som den viktigste av alle kreftmedisiner har siden blitt motarbeidet av helsevesenet. Hun sier til Lothar Hinse i boken "CANCER the problem and the solution" at mer enn 50% av alle hennes pasienter har vært leger og deres familie. Hvorfor vil helsevesenet forby / hindre denne behandlingen samtidig som det er legene som bruker denne behandlingen mest privat. Burde ikke folk flest få tilgang til den behandlingen legene selv foretrekker? Under sin legeutdannelse ble Johanna Budwig oppsøkt av en mor som hadde fått beskjed om at sønnen måtte amputere armen. Moren fulgte rådene Johanna Budwigs ga. Gutten ble frisk og armen reddet. Som en reaksjon på dette måtte Johanna Budwig møte i retten. Motstanderne ville ha henne utestengt fra legeutdannelsen. Hvorfor jobber norske politikere mot at vi skal ha tilgang til faktainformasjon om helseforebyggende tiltak?
7. juli 2008

Styrk sykepleieutdanningen

sykepleierutdanningen er som lærerutdanningen for svak. Det er altfor høye forventninger og for få muligheter med den korte og oppstykkede utdanningen som sykepleiere får idag. Det finnes knapt noe om forebygging i programmet idag. Sykepleiere bør være en naturlig del av dette arbeidet.
7. juli 2008

Frihet til å velge sine sykdommer?

Nevnte man overvekt?
7. juli 2008

Aktiv på Dagtid

Skrev et innlegg nettopp, men må skrive et til. Her i distriktet er vi så heldige å ha tilbudet "Aktiv på Dagtid", trening for mennesker som går på trygd eller er sjukmeldte. Her trener vi variert på dagtid under vegledning av helsesportspedagoger. Vi treffer andre i samme situasjon som en selv, har noe å se fram til, og bygger opp igjen helsa vår. Et kjempetilbud som burde spres utover landet. Dette tilbudet fikk meg ut av isolasjonen og fikk meg til å bli glad i fysisk aktivitet. Pris? Vet ikke hva det koster helseforetaket, meg koster det 500 kr i året. Som bruker kan jeg ikke få sagt hvor viktig dette tilbudet er som møteplass, mestringsplass og treningsarena.
7. juli 2008

Landets leger har skylda i uføret!

Hadde legene brydd seg mindre om status og lønn, og litt mer om pasienten ville mye vært gjort. De gir seg f. i konsekvensene av inngrepene de gjør. Som pasient er du like mye verd som et kjøttstykke i kjøledisken.
7. juli 2008

Du gir meg angst

Som psykisk sjuk har jeg de siste par åra vært avhengig av rask og omsorgsfull behandling, og å få være inneliggende når jeg hadde det behovet. Hvis du nå begynner å tukle med liggetida, hva da? Alle endringene i helsevesenet bekymrer meg, og vet dere alltid hva dere snakker om?Helse er etter mitt syn først og fremst omsorg,behandling og pasientene i fokus, dette må nødvendigvis koste, ikke la økonomien helt ta overhånd. Jeg får angst ved tanken på at jeg og andre med meg, ikke får hjelpen vi trenger i framtida, det kan faktisk koste noen av oss livet.
7. juli 2008

Spør oss!

Hvis helseministeren mener alvor med å forandre på helsevesenet, så spør oss som jobber der om råd! Det er kompliserte svar på hvordan en gjør helsevesenet billigere(for det er vel det som er meningen),nytter ikke å gi folk med livsstilssykdommer skylda. Det jeg opplever nesten daglig, er mennesker ved livets siste fase som blir innlagt for utredninger og operasjoner(som de etter 2-3 uker dør av-får nyresvikt,hjertesvikt,blodpropp el.) Pårørende er opptatt av at de skal behandles, og vi utsettes for stort press og til tider svært sinte mennesker som mener de skal ha igjen for skattepengene deres kjære har betalt i alle år. Og vi skal gi dem denne servicen mener de. Og jeg skjønner dem!! Hvis Bjarne vil ha bedre behandling av syke på sykehjemmene, sats da på norske sykepleiere,lønn dem godt, og gi dem oppfølging med tanke på prosedyrer som må kunnes ved behandling av akutte sykdommer.
7. juli 2008

Kast ikke stein den som sitter i glasshus!

Politikerne skryter av hvor bra det er å leve i Norge så fort de har muligheten til å vise sitt ansikt- spesielt ut over Norges grenser!Dette gjelder også selvfølgelig når man kan fortelle hvor mange kroner vi gir i u-lands hjelp! Samtidig må vi revolusjonere vårt eget helsevesen fordi vi ikke har penger til å drifte det! Nei fytterakker'n! Dere skulle skamme dere alle sammen! Jeg er sykepleier og ser daglig hvordan eldre, skrøplige mennesker blir sendt hjem mer eller mindre selvhjulpne og overlatt til en like dårlig bemannet kommunehelsetjeneste! Nå får dere jammen snart bruke mer av de pengene vi har på bok til noe her hjemme! Som for eksempel å optimalisere vårt eget helsevesen slik at dere med ryggen rak kan stå frem internasjonalt å fortelle hvor fantastisk dette landet er å bo i! Sylvia Brustad kom jo med en bemerkning som fortsatt går som halvt spøk, men med en sarkastisk undertone ved min arbeidsplass: Vi må jobbe fortere og smartere i helsevesenet. Lurer på om ikke stortingspolitikerne skulle jobbet fortere og smartere jeg! Kast ikke stein den som sitter i glasshus! Nei Bjarne Håkon Hanssen, du har litt av en oppgave foran deg. Tror nok at dersom dere ikke ordner opp i helsevesenet er dere ferdige ved neste stortingsvalg!
7. juli 2008

Private sykehus!

Ingen av de offentlige sykehusene kunne/turde ikke operere min mellomøre sykdom. Måtte derfor gjøre dette på Aleris sykehus i Oslo. De hadde kompetansen og jeg kan ikke forstå hvorfor de "rødgrønne" ikke vil benytte seg av dette sykehuset. Som innbetaler av syketryd i mer enn 40 år måtte jeg som pensjonist betale med kr. 40.000,-. Jeg synes dette er uhørt. -Johan B. fra Moss
7. juli 2008

Tening er også et bidrag.

Bygg opp statlige treningssentere der det er ansatte kvalifiserte kostholdseksperter/treningsinstruktører. Ha en progresiv tilbakebetaling av medlemskontigenten basert på frammøte.Eg trener opptil 5 ganger i uken og er i meget god form. Eg har faktisk aldrig vert sykemeldt .Når eg ser rundt meg der eg trener ser at svert mye mere kunne vert oppnådd dersom det hadde vert kvalifiserte personell som nevnt over. I tillegg ser det ikkje ut til at norske helsemyndigheter har fått med seg at den dyreste maten er den sunneste og den mest helseskadelige er billigst.Her har vi noe som heter avgifter.
7. juli 2008

Ungdom og epilepsi

Synes det er lite klokt å legge ned ungdomsavdelingen på SSE. Hva med fremtiden til disse ungdommene?? Uføre ?? Sosialklienter ?? Det burde da være mer samfunnsøkonomisk å gi disse hjelp der det er kompetanse enn å prøve og feile i det uendelige ute i primærhelsetjenesten. Uforståelig for en pårørende.
7. juli 2008

Dyrt helsevesen?

Er selv lege som bor og virker i Vermont,USA. Jeg vet at det er kultur i Norge for å kritisere det amerikanske helsevesenet. Det er en del kritikkverdige forhold her, men også mye bra. De bra tingene kan Norge lære en del av: 1) Geografisk Nærhet mellom sykehusene. Jeg jobber på et lite 25 sengers sykehus med 2 operasjonstuer. Vi har akkuttfunskjon, men den brukes stort sett til å behandle mindre alvorligetraumer og akutte lidelser. Men vi behandler også hjerteinfarkt pasienter. Pasienter som kommer inn med f.eks. blidtarmbetennelse blir operert der og da. Mer alvorlig syke eller skadede pasienter bilr stabilisert og send videre til Dartmouth/Hitchcock medical center, Central VermontHospital, eller Fletcher-Allen i Burlington. To av dem er rundt en halv time med bil unna, kortere med ambulanse.Hjerneslagpasienter har veldig liten tid, under tre timer, til å få trombolysebehandling, og unngå varige men. Derfor, flere små lokalsykehus med begrenset akkuttfunksjon. Jeg er ikke enig med deg i at kvaliteten på akkuttmottaket er viktigere enn nærheten. Det hjelper ikke pasienten om det står et team med nobelprosvinnere og venter på ham hvis det er for sent å behandle. Tid er KRITISK. 2) Pasienter i norge er en utgiftspost for sykehuset, ikke en intektskilde. Det var en tid i amerikansk medisins historie hvor folk ble overbehandlet og unødvendig operert osv. Det skjer i veldig liten grad nå på grunn av "peer review", dvs at det er overoppsyn med medisinsk praksis av både kolleger og arbeidgiver. Istedenfor å ha et budsjett, så ha et refunderingssystem hvor sykehuset får betalt pr. behandling, men også at elektiv behandling må forhåndsgodkjennes. Et budsjett kan lett sprenges. F.eks an naturkatasrofe, bussulykke e.l.hvor plutselig mange pasienter må behandles innen kort tid. Det betyr at det resten av året må spinkes og spares og pasenter lider. 3)Pasienter må skrives ut så tidlig som det er forsvarlig. De kan ikke ligge ekstra dager på sykehus av sosiale grunner. Det er ingen grunn til at en fødende skal ligge på sykehus i mer enn to dager etter fødsel. Hvis hun bor langt fra sykehuset, bør det være leiligheter som de kan bo i en ekstra dag eller to. Men det bringer oss tilbake til problemet med for stor avstand mellom sykehusene. Det Amerikanske systemet koster mer enn det norske, men en av grunnene er selvsagt at livstilsykdommer har kommet mye lengre her, og at det brukes utrolig mye penger på slutten av livet. Eksempel er at bestefar på 95 år med Alzheimer ligger i respirator på grunn av multi-organsvikt fordi ingen vil ta den endelige avgjørelsen. Men det koster å drive helsevesen, det er ikke til å komme utenom. Folk har krav på å få den behandlingen de trenger uansett. Jeg tror ikke at man ville begynne å behandle en masse friske mennesker den dagen man åpnet litt på pengesekken. Lykke til med din nye jobb. Lytt til fagfolk innen helsevesenet. La dem styre utvilkingen i mye større grad. St. Olavs Hospital er et skrekkeksempel på hva som skjer når politikere og ingeniører skal bygge sykehus. Gjør ting så økonomisk som mulig, men ikke la pasientene lide. Det er de som er hovedpersonene i denne diskusjonen. Det hadde vært billigere for Trondheim symfoniorkester å ha bare tre fiolinister, en trompet, klarinett, fløytist, cellist etc. med forsterker, la en slagverker løpe mellom settene og sløyfe til fordel for en metronom, men jeg tror ikke musikken ville blitt den samme. Vennlig hilsen Jon-Richard Knoff M.D Randolph Medical Center Randolph, Vt 05060
7. juli 2008

Legg ned NAV

Nedlegging av NAV slik det framstår i dag vil være deteneste fornuftige i dag, tilbakefør den eldre delte modellen og start på nytt og bygg opp et nytt system der kompetanse må på plass før en fast modell vedtas og ikke minst nedsette et brukerutvalg som har kompetanse og erfaring med systemet fra utsiden ! Deretter kan et nytt helhetlig tilbud utarbeides.
7. juli 2008

MR undersøkelse

Min mann bestilte time til MR i forrige uke og fikk time 9. september, men hvis han betalte det selv kunne han få time med en gang. Det gjorde han og han kunne få time neste morgen. Dette passet ikke men han kunne også få på fredag for da var hele dagen ledig. Dette måtte han betale kr. 1880,- for. Er dette virkelig slik helse norge skal være. Trodde det var bra at folk med smerter og plager ble undersøkt for så evt sykefravær kan kortes ned, men nei da. Hva med de som ikke kan betale så mye. Dette er bare helt horribelt og jeg har tenkt til å følge dette opp.
7. juli 2008

Bjarne

Hei elendige helseminister. Det beste for Norge er ikke at folk får livstidssykdommer! Det er mangel på helsepersonal! Jo, mer kunnskap vi henter fra andre land og gir helsepersonalet mye høyere lønn.. Så hadde kanskje ikke Norge vært på det sytestyret ditt. Mange takk!
7. juli 2008

DIAGNOSTISERING

Legevakt legene og fastlegene må bli flinkere å ta pasientene på alvor. Jeg selv var 32 år i 2003 når høgre handen min ble akutt lam. jeg selv skjønte at noe var alvorlig galt fatt og ba om MR uten å bli tatt alvorlig av noen legevakt eller fastlege. Uansett hvilken lege jeg oppsøkte pratet dem bare tull om stress, magnesiu mangel, nerve som lå i klem osv. jeg klaget også over dårlig hukommelse, flekk som la seg foran høgre øye og tidvis prikninger i huden. Først i 2005 oppsøkte jeg privat lege,noe som ikke var billig men dem tok meg i allefall på alvor. Jeg ble lagt i MR der det viste seg at jeg hadde hatt et stort hjerneslag på venstre side. Fikk vite at det var utrolig at jeg hadde overlevd uten blodfortynnende og uten riktig behandling i akuttfasen av slaget. Dessverre for min del har jeg fått store deler av hjernen min skadet, noe som har ødelagt mye av livskvaliteten min.Hjernecellene hadde nok blitt reddet om jeg hadde fått riktig diagnose på legevakten.Jeg har mistet troen på fastleger og legevakt leger, og mener de lager kø i helsevesenet ved ikke å ta pasientene alvorlig slik at når sykdom endelig blir oppdaget har den ført til alvorlig men,og livstid behandling. Kjære Bjarne Håkon: Stram opp legevakt legene og fastlegene.
Vis flere