Hovedinnhold

Her knuser tornadoen den amerikanske byen Joplin

**Minst 89 døde
**Guvernøren erklærer unntakstilstand
**Røde Kors: - 75 prosent av byen er forsvunnet

(VG Nett) 89 mennesker er foreløpig bekreftet omkommet etter at flere tornadoer raserte byen Joplin i den amerikanske delstaten Missouri.

Denne saken handler om:

Tips oss


Det melder nyhetsbyrået Reuters og flere lokale medier. 89 mennesker har mistet livet i uværet, ifølge lokale myndigheter.

- Total ødeleggelse

Ferske videobilder filmet fra nabostaten Oklahoma viser hvordan skypumpen raser igjennom Missouri, som ble hardest rammet.

- Dette er total ødeleggelse med sykehuset nede, en skole nede, andre områder... Utgangspunktet er at vi har erklært unntakstilstand, og har styrker fra Nasjonalgarden på bakken her nå. Vi har også hentet inn Task Force One for å lete etter overlevende, sier guvernøren i Missouri, Jay Nixon, til CNN.

Han har erklært unntakstilstand og bedt Nasjonalgarden og Task Force One om å komme lokale redningsmannskaper til unnsetning.

VGTV: Se tornadoens herjinger her

Les videre under bildet...

REDDET: En mann hjelper en liten gutt som ble reddet ut fra et knust hus i Joplin søndag. Foto: Ap
REDDET: En mann hjelper en liten gutt som ble reddet ut fra et knust hus i Joplin søndag. Foto: Ap


Task Force One er spesialstyrken som blant annet bidro til å lete etter overlevende etter terrorangrepet i New York 11. september 2001.

Øyenvitner forteller om dramatiske scener da tornadoen traff.

- Det var en høy, jagende lyd, og vinduene mine begynte å sprette ut. Jeg måtte komme meg ned i første etasje, glassbiter fløy. Jeg åpnet et skap og kastet meg selv inn i det, forteller Jeff Lehr, en reporter i lokalavisen Joplin Globe, til AP.

- Så kunne man høre at alt forsvant. Den rev huset av taket mitt, av alles hus. Jeg kom ut, og det var ingenting igjen, sier han.

Røde Kors: - Vi trenger mye hjelp

Ifølge amerikanske Røde Kors, som er i ferd med å etablere kriseberedskap i byen, har tornadoen lagt store deler av byen i grus.

- Jeg tror ikke jeg har sett noe som dette i mitt liv. Dette er overveldende. Jeg vil anslå at 75 prosent av byen er borte, sier talskvinne for Røde Kors, Kathy Dennis, til CNN.

- Vi kommer til å trenge utrolig mye hjelp, legger hun til.

Ferske bilder fra de herjede områdene viser bygninger og hjem knust til pinneved i den vesle byen. Biler har blitt kastet rundt og ligger hulter til bulter i gatene.

Les videre under bildet...

STORE ØDELEGGELSER: Frivillige redningsmannskaper fra brannvesenet leter etter en gravid kvinne som var fryktet fanget i restene av hjemmet sitt i Joplin. Foto: AP
STORE ØDELEGGELSER: Frivillige redningsmannskaper fra brannvesenet leter etter en gravid kvinne som var fryktet fanget i restene av hjemmet sitt i Joplin. Foto: AP

Sykehuset truffet

Mange av gatene sør i byen så fulle av trær og strømmaster som er revet ned at de er umulige å trenge igjennom, melder nyhetsbyrået AP.

Elektrisitetsforsyningen og telefonnettet er også satt ut av spill av de voldsomme tornadoene, og det største sykehuset i området, St. John Medical Center, har fått store skader.

Øyenvitner sier til nyhetsbyrået AP vinduene på sykehuset ble blåst ut. Minst 100 pasienter ble evakuert fra sykehuset, og ambulanser skal ifølge AP kjempe en kamp mot klokken får å få skadede til behandling andre steder.

Joplin har i overkant av 50.000 innbyggere, og ligger ved grensen til nabostatene Kansas og Oklahoma.

USAs president Barack Obama og hans kone Michelle sendte mandag sine kondolanser til ofrene for tornadoene i Missouri.

- Michelle og jeg overbringer våre mest dypfølte kondolanser til familiene til alle dem som har mistet livet i tornadoene og uværet som har rammet Joplin, Missouri, og områder i Midtvesten i dag, skriver Obama ifølge NTB.

- Vi verdsetter den heroiske innsatsen til dem som har bidratt og som jobber for å hjelpe sine venner og naboer i denne svært vanskelige tiden, sier presidenten, som mandag var på vei til Europa.

PINNEVED: Store deler av byen Joplin er knust etter at flere tornadoer herjet byen natt til mandag, norsk tid. Foto: Ap
PINNEVED: Store deler av byen Joplin er knust etter at flere tornadoer herjet byen natt til mandag, norsk tid. Foto: Ap

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks