Hovedinnhold

Fanget hele himmelen på ett bilde

Se det spektakulære panoramabildet av Melkeveien

STJERNEHIMMEL: Slik ser himmelen egentlig ut, men det er det få av oss som noensinne har sett. Foto: Nick Risinger
STJERNEHIMMEL: Slik ser himmelen egentlig ut, men det er det få av oss som noensinne har sett. Foto: Nick Risinger
(VG Nett) Amatørastronomen fra Seattle sa opp jobben som markedsføringsdirektør for å vie seg til stjernene. Resultatet? Et panoramabilde av hele verdens nattehimmel.

Denne saken handler om:

Se nøye på bildet øverst i denne saken.

Det unike bildet viser detaljer fra Skorpionen og Melkeveien, og er en del av amerikaneren Nick Risingers fotoprosjekt Photopic Skysurvey.

I fjor sa den ivrige kunstfotografen like godt opp jobben som markedsføringsdirektør i Seattle for å vie seg til fotograferingen av himmelen på fulltid.

20-30 millioner stjerner

Han plasserte seks spesialkameraer på strategiske høyder vest i USA og i Sør-Afrika. For å fange så mye av himmelen som mulig stilte han inn kameraene slik at de tok bilder ved nymåne - når nettene er ekstra lange og mørke.

Risinger programmerte de seks kameraene til å ta bilder samtidig, og kunne dermed følge stjernenes endeløse ferd over himmelen. Til slutt satte han sammen 37.440 eksponeringer til et gigantisk panoramabilde av nattehimmelen.

Det 5000-megapixel store bildet viser alle stjernene i Melkeveien i naturlige farger.

Se hele Risingers stjernebilde her

- Jeg ville dele det jeg trodde var mulig, sier Risinger til nyhetsbyrået AP.

- Vi ser det aldri slik som dette. Dette er mye klarere. I løpet av en bra natt i Seattle ser du kanskje 20 eller 30 stjerner. Dette bildet i sin fulle størrelse, viser mellom 20 og 30 millioner stjerner. Alt er forsterket, forklarer han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FOTOGRAF: Her setter Nick Risinger opp stativ med seks kameraer i delstaten Colorado i USA. Foto: Nick Risinger, AP
FOTOGRAF: Her setter Nick Risinger opp stativ med seks kameraer i delstaten Colorado i USA. Foto: Nick Risinger, AP

Hylles

Selv om det allerede finnes svært gode oversiktsbilder over stjernehimmelen hylles Risingers prosjekt som noe helt nytt.

- For et arbeid av kjærlighet dette er, roser seniorforsker ved Astronomical Society of the Pacific, Andrew Fraknoi.

Han forklarer at mange profesjonelle astronomer allerede er i ferd med å undersøke små deler av himmelen ved hjelp av teleskoper, men sier Risingers stjerneprosjekt skiller seg ut.

- Deres undersøkelser går mye dypere, men av og til er det deilig å ta et skritt tilbake og beundre en så vakker fotografisk oversikt over hele himmelen, sier Frakoni.

Måtte ha hjelp

Nick Risinger brukte over ett år, og tilbakela en reise på nesten 10.000 mil for å ferdigstille bildet.

Da han skjønte at han trengte hjelp for å fullføre, overtalte 28-åringen storebroren Erik og faren Tom til å være med på prosjektet.

I USA kjørte Nick og faren ofte hele dagen for å ha mulighet til å ta bilder på de beste stedene om natten.

Sammen tilbragte de mye tid på øde steder - både i sterk varme og isende kulde. For et par uker siden var endelig prosjektet over, og Risinger har den siste tiden fått tusenvis av treff på hjemmesiden sin.

- Det har vært vanskelig å forklare folk som ikke er astronomisk interesserte hva det er jeg egentlig har drevet med. Men straks de ser bildet, så skjønner de greia, sier Nick Risinger.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks