Hovedinnhold

McCains tilhengere tar av

CINCINNATI (VG Nett) Se for deg 5000 nordmenn samlet i en flyhangar på Værnes, Claudia Scott er på scenen og varmer opp publikum og privatflyet til Siv Jensen triller helt inn til de vidåpne portene før hun kommer ned flytrappen til øredøvende jubel.

Denne saken handler om:

Bortsett fra at Siv Jensen kanskje ikke ville valgt Claudia Scott som oppvarming, så er det omtrent sånn å være på valgmøte i innspurten av valgkampen i USA.

LES OGSÅ:Dette må du vite om politikken til presidentkandidatene

Natt til torsdag (norsk tid) var guvernør Sarah Palin og senator John McCain begge på scenen i dagens fjerde valgmøte. I salen var tusener velgere som har bestemt seg for lenge siden. De fleste er født republikanere og kan aldri tenke seg å stemme annerledes.

Les også:CNN: Obama leder i fire vippestater

Tre lange timer før det hele begynner er både unge og gamle på plass i hangaren, i vente på et særdeles effektivt og ekstremt kult valgmøte der det kanskje i større grad er medieomtalen etterpå enn selve møtet som teller positivt for McCain og Palin.

Redneck

FESTKLEDD: Cindy McCain (med rosa jakke), John McCain og Sarah Palin hilser fansen på vei fra flyet og inn i hangaren. Foto: AP
FESTKLEDD: Cindy McCain (med rosa jakke), John McCain og Sarah Palin hilser fansen på vei fra flyet og inn i hangaren. Foto: AP

Etter litt oppvarming med lokale politikere som står på valg til diverse poster var det klart for countryartisten Gretchen Wilson som fikk en Grammy for debutalbumet sitt i 2005. Men at hun velger å spille "Redneck Woman" før de virkelige stjernene kommer, er kanskje i litt for stor grad med på å bekrefte fordommene til de som tror at demokrater er velutdannede og kloke mens republikanere er den amerikanske folkesjela.

AMERIKANSKE TILSTANDER:Anders Giæver blogger om presidentvalget

Bildet er ikke så enkelt og det er tross alt hennes største hit.

VGTV:McCain: - Jeg vet hvor nær vi kom atomkrig

Snøscooter-tøffing

Gjennom folkehavet kommer styrtrike Cindy McCain i rosa jakke og høye sko. Den ikke på langt nær så rike Sarah Palin kommer på minst like høye hæler og i en svart drakt som vi vet har kostet rundt en million kroner, sammen med det andre tøyet hun er dresset opp med til bruk i valgkampen. Snøscooter-tøffingen Todd Palin står i blazer med blanke knapper og ser ut til å trives omtrent like godt i rampelyset som på fisketur hjemme i Alaska.

Tøffest av dem alle er krigshelten og politikerveteranen John McCain. Med tre krasjede fly fra sin karriere i luftforsvaret, med historien om at han satt på dekket av et hangarskip med atomstridshoder under vingene da Cuba-krisen raste og med dokumentasjonen av hans fem knallharde år som fange i Hanoi Hilton er det ikke mange som er i nærheten av McCains erfaring. Han har omtrent yatzy i macho-opplevelser, selv om han selv synes at Todd Palins 20 mil på snøscooter med brukket håndledd er vel så tøft.

Les også:Palin vinner velgerne for McCain

Latterliggjøring

Det legges opp til mye avbrudd for jubel og applaus på valgmøter som dette. Det er langt fra de mer ideologisk interessante talene som kandidatene vartet opp med i forkant av nominasjonvalgene. Nå er det gjentagelser av kjente uttalelser og grundig nedsabling av konkurrentene.

Latterliggjøring av Joe Biden som igjen har klart å røre med uttalelser og sagt at han er sikker på at Obama blir satt på prøve med en internasjonal krise kort etter innsettelsen, er effektfullt i hangaren.

VITNET: Todd Palin, Sarah Palin ektemann, har tidligere nektet å vitne i saken. Fredag snakket han ut før sin kone. Foto: AFP
VITNET: Todd Palin, Sarah Palin ektemann, har tidligere nektet å vitne i saken. Fredag snakket han ut før sin kone. Foto: AFP

Latterliggjøring av Barack Obama som lover 95 prosent av amerikanerne lavere inntektsskatt, mens det er 40 prosent som ikke betaler inntektsskatt, er også en vinner.

I det hele tatt er det mye som går rett hjem hos et takknemlig publikum. Det er omtrent som å være på konsert og vente på at bandet spiller låtene du liker best.

Les også:Palin Ser ut som en million.

En strålende Sarah Palin, blid som en Lotto-vinner og med et enkelt budskap går rett hjem. Hun scorer ekstra poeng når hun forteller at hun fra flyvinduet så en mark der en bonde hadde tegnet henne.

- Min datter Piper elsket det, sier Palin og starter på politikken der mer oljeboring, flere jobber, lavere skatt og bedre økonomi for alle og bedre økonomi for USA lot seg ordne på noen få setninger der hun også klarte å hedre alle veteraner i salen.

- Jeg har alltid vært stolt av Amerika, sier Palin og spiller på patriotisme før hun slipper til mannen som kjemper mot en kandidat som ikke har hatt en dag i militæret, ikke har kjempet for å forsvare USAs interesser en eneste gang.

- Jeg har erfaring. Jeg vet hva som skal til, sier John McCain.

VGTV:- McCain er for Amerika!

Testet

Og han er krystallklar på at han ikke trenger noen test når han flytter inn i Det hvite hus.

- Jeg har blitt testet, fastslår 72-åringen som kan bli den eldste som har blitt innsatt som president i USA.

Selv om meningsmålingene lenge har vært slemme med McCain, og at flere har ti prosent forsprang til Obama, var det voldsom jubel i hangaren da meldingen om nyhetsbyrået APs siste melding ble lest opp før McCain kom til Cincinnati.

Det er bare en prosent ledelse til Obama i den siste målingen som ble offentliggjort onsdag kveld i USA. Det er fantastiske nyheter for McCain, hvis resultatet er til å stole på.

At han bruker mye tid i Ohio nå er ikke tilfeldig. Staten er nøkkelen til seier.

VG NETT møtte Sarah Palins tilhengere:- Det er ingen som henne!

I ni strake valg har Ohios innbyggere stemt på vinneren av valget. Vi må helt tilbake til 1960 for å finne et eksempel på at Ohios innbyggere tok feil. Da stemte Ohios innbyggere på Nixon, mens USA valgte John F. Kennedy. I ferske målinger leder Obama bare med to-tre prosent på McCain i Ohio. Det er for lite til å si at kampen er over, så det er klart for mange tilsvarende show de neste ukene i Ohio og i like jevne vippestater som Florida, Nevada og North Carolina.

Etter en snau time på scenen er showet over. Familiene McCain og Palin som til sammen har tre sønner i aktiv tjeneste i Irak, kan dra videre med visshet om at de ikke har skremt bort en eneste velger.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks