Hovedinnhold

Nordmann kjørte feil - risikerer 35 års fengsel

Se den dramatiske pågripelsen og intervjuet her

WINSLOW (VG) I syv måneder har John Kristoffer Larsgard (32) fra Oslo sittet fengslet i Navajo County Jail, stort sett i isolat, med fotlenker og håndjern på.

VG følger

Har havnet i trøbbel flere ganger

  • SLÅTT NED: Da John Kristoffer Larsgard ble pågrepet i Winslow i fjor, var han og moren Liv var på vei til Chicago. Der har han saksøkt to personer som i 2002 slo ham ned under en joggetur i Illinois, der han studerte.

    Hendelsen skal ha gitt Larsgard nakkeskader. Samme år ga jusprofessor Anders Bratholm ut en bok om John Kristoffer Larsgard og moren.
  • MOBBET: I desember 2001 ble John Kristoffer Larsgard tilkjent 30000 kroner i voldsoffererstatning som følge av at han ble angrepet av mobbere på en skole i Oslo.

    Etter dette sto moren hans frem i VG og fortalte om det hun karakteriserte som et mobbehelvete som sønnen hadde vært utsatt for. Mobbingen var så ille at sønnen flyttet til USA.
  • KASTET UT: I september samme år ble den daværende bioingeniørstudenten beskyldt for å være potensiell terrorist og kastet ut fra studiene ved University of South Alabama.

    Den da 22 år gamle Larsgard saksøkte senere universitetet, slik at han kunne få fortsette studiene ved et annet amerikansk universitet.

Det som hendte i løpet av lørdag 24. september er ikke tatt fra en amerikansk B-film. Det er den harde virkelighet:

**Den 29. mars ble han funnet skyldig i såkalt «aggravated assault» - forsøk på grov legemsbeskadigelse med bruk av dødelig våpen - mot seks amerikanere, derav indirekte også to små barn.

**Våpenet skal ifølge dommen være leiebilen moren Liv Larsgard og sønnen kjørte den skjebnesvangre dagen.

**Klokken 18.30 tirsdag kveld norsk tid kommer straffeutmålingen. Nordmannen risikerer å bli dømt til minimum fem års fengsel. Selv frykter han 35 år bak murene.

- Flere vitner mener at du forsøkte å skade folk, til og med drepe barn, med bilen som våpen. Hva er din kommentar til det?

- Det har absolutt ikke noe grunnlag i virkeligheten. Vitnene er enten i familie eller bekjente av hverandre, har vi funnet ut. Anklagene er uvirkelige. Hvorfor i all verden skulle jeg ønske å skade barn? Jeg er jo i ferd med å få resten av livet mitt ødelagt. Selv om minimumsstraffen er fem år, kan dommeren finne på å legge sakene etter hverandre, og da kan jeg få 35 års fengsel, sier Larsgard.

VGTV:Se intervju med nordmannen her

Det defekte dekket

I tre dager har VG oppholdt seg i de søvnige, forblåste og knusktørre småbyene som ligger langs Interstate 40, i et forsøk på å rekonstruere den utrolige historien:

Det er moren Liv som kjører sønnens Volvo denne skjebnesvangre formiddagen. John Kristoffer sitter og halvsover i passasjersetet på vei fra Los Angeles til Chicago.

Plutselig begynner det å blinke rødt i en av lampene på dashbordet. Det er noe i veien med ett av dekkene.

Liv og sønnen bestemmer seg for å svinge av ved første avkjørsel. Til Winslow.

Men noe går galt, og plutselig har hun kjørt inn i en midtrabatt, bilen er ikke kjørbar lenger, og begge må på sykehus for å sjekke seg.

MUG SHOT: Her blir John Kristoffer Larsgard (32) tatt bilde av etter pågripelsen. Nesen hans er blodig etter at han ble slått av et av vitnene i saken. Foto: Winslow Police Department
MUG SHOT: Her blir John Kristoffer Larsgard (32) tatt bilde av etter pågripelsen. Nesen hans er blodig etter at han ble slått av et av vitnene i saken. Foto: Winslow Police Department

De trenger en leiebil - fort - men det finnes ikke i Winslow.

Taxisjåføren Sandy Curry (68) kommer nordmennene til unnsetning og kjører dem til Flagstaff slik at de kan komme seg videre.

Nå er det John Kristoffer som kjører. De må imidlertid tilbake til Winslow for å hente bagasjen i den vrakede bilen, før de kan fortsette reisen til Chicago.

Bilen skal befinne seg hos Dalton Auto Parts.

Panikken

Til vanlig finner man knapt en roligere småby enn Winslow, men den 24. september i 2011 går den årlige musikkfestivalen av stabelen.

Og da nordmennene svinger inn på 2. street - på historiske Route 66 - gjør de en stor feil. Gaten er enveiskjørt, og de kjører i feil retning.

VG mandag 23. april. Foto: Faksimile: VG
VG mandag 23. april. Foto: Faksimile: VG

Dette får mange av festivaldeltagerne til å reagere, selv om Larsgard kjører sakte. Det ropes og hyttes med nevene.

Da Larsgard forsøker å svinge inn på parkeringsplassen bak Dalton Auto, blir bilen omringet av folk.

- Jeg fikk panikk, og ba sønnen min få oss vekk derfra med en gang, sier Liv Larsgard.

John Kristoffer rygger bilen tilbake på veien, men treffer fortauskanten på motsatt side. Og punkterer.

Han stopper kun få meter fra en provisorisk pølsekiosk. Her befinner det seg en kvinne og hennes barn. Bilen kommer aldri i kontakt med disse, og heller ingen andre mennesker.

Men flere av vitnene hevder at denne ryggingen er truende oppførsel og livsfarlig kjøring. Selv hevder moren og sønnen at de kun forsøkte å komme seg vekk, og at de fortsatt ikke var klar over at de hadde kjørt mot enveiskjøringen.

De kjører rundt kvartalet, kommer tilbake til 2. street, men denne gangen stopper de.

WANTED: Her har politiet i ørkenbyen Winslow festet armene til John Kristoffer Larsgard (33) til rattet med håndjern. Foto: Winslow Police Department
WANTED: Her har politiet i ørkenbyen Winslow festet armene til John Kristoffer Larsgard (33) til rattet med håndjern. Foto: Winslow Police Department


Knytteneven

Det første opptrinnet har hisset opp folk. Nå omringes bilen.

Michael Mendoza så den første hendelsen fra innsiden av tobakksforretningen han driver, og har fulgte etter bilen til fots rundt kvartalet.

Mendoza er sint:

Han mener Larsgard har forsøkt å drepe både hans kone og deres to barn. De befant seg i den provisoriske pølsekiosken da Larsgard rygget på fortauskanten.

Larsgard har rullet ned vinduet. Skjellsordene hagler mot mor og sønn.

Ingen av dem merker at Mendoza nærmer seg.

- Så hører jeg et smell, og så ser jeg at blodet spruter utover rattet og dashbordet. Han har slått meg med knyttneven i nesen slik at den knekker, forklarer John Kristoffer.

Politikorpset

Nå får han og moren skikkelig panikk. Han trykker inn gassen, spinner rundt i gaten, og kjører vekk så fort han kan.

En kvinne som oppholder seg ved bilen, får tåen overkjørt. En annen kvinne som kaster seg vekk, får skrubbsår.

Utover dette blir ingen skadet.

- Den som fikk den alvorligste skaden, var faktisk Larsgard selv, sier advokat Candelaria.

Nå ringer både moren og sønnen nødnummeret 911.

De forteller hvor de er, et par hundre meter fra der de to hendelsene fant sted.

Rett etterpå kommer politiet. Minst ti stykker.

De retter pistolene mot bilen.

Politiet arresterer både mor og sønn. De lenker John Kristoffer med håndjern til rattet i bilen. Siden har han ikke vært på frifot.

Nå har det gått til sammen seks og et halvt minutt fra da de to begynte å kjøre mot enveiskjøringen, ifølge politiets logg.

MOREN ARRESTERES: Hjelpepleier Liv Larsgard (68) fra Oslo ringte alarmnummeret 911 for å si at hun og sønnen var blitt angrepet. I stedet arresterte politiet dem. Foto: Winslow Police Department
MOREN ARRESTERES: Hjelpepleier Liv Larsgard (68) fra Oslo ringte alarmnummeret 911 for å si at hun og sønnen var blitt angrepet. I stedet arresterte politiet dem. Foto: Winslow Police Department


Advokaten

- Dette er en svært pinlig rettsskandale. Saken skulle vært droppet, fra dag én. Det finnes ikke ett eneste bevis i saken som sannsynliggjør at Larsgard har forsøkt å drepe noen i løpet av seks og et halvt minutt i en amerikansk småby han aldri tidligere har vært i. Politiet satte ikke én etterforsker på saken før etter fem uker, sier advokat Criss Candelaria når VG besøker på ham på kontoret i nabobyen Pinetop.

- Vitnene var sinte. Og politiet og retten har valgt å tro på vitnenes versjon, nemlig at Larsgard med vilje forsøkte å skade, og til og med drepe, disse menneskene. Men det mangler fullstendig bevis for dette, det er kun en påstand fra dem. Og hvis Larsgard hadde forsøkt å drepe noen, hvorfor ringte han da til politiet og sa hvor han var? Saken er fullstendig ulogisk. Derfor har jeg bedt dommeren om at Larsgard får en ny rettssak. Jeg har selv vært statsadvokat i Arizona i 22 år. Derfor synes jeg dette er så pinlig, sier advokat Candelaria.

Vitnene

Flere hovedvitner nekter å snakke med VG og vil ikke uttale seg før straffeutmålingen etter planen skal foreligge i morgen.

Men alle andre VG møter i Winslow forteller den samme historien:

Det var en utlending her i fjor som kjørte som en villmann og forsøkte å skade og drepe folk.

Konsulen: Vill sak

- Hele saken er en skam for USA. Han burde fått en bot eller lignende for uvettig kjøring.

Det sier Norges honorære konsul i Phoenix siden 2005, økonomiprofessor George Olander ved State University Of Arizona.

- Det finnes ikke bevis, ikke engang sannsynlighet for, at Larsgard har forsøkt å skade eller drepe noen i Winslow. Saken er helt vill. Etter å ha vært til stede under deler av rettssaken er jeg sjokkert over at han ble dømt, sier Olander.

SNAKKER MED VG: John Kristoffer Larsgard møter VGs Eirik Mosveen gjennom en glassvegg i fengselet. Foto: Thomas Nilsson
SNAKKER MED VG: John Kristoffer Larsgard møter VGs Eirik Mosveen gjennom en glassvegg i fengselet. Foto: Thomas Nilsson