Hovedinnhold

Kan fly ut Obama ved attentatforsøk

TOPPMØTE: USAs president Barack Obama ankommer Belfast sammen med førstedame Michelle og deres to døtre. Foto: Reuters
TOPPMØTE: USAs president Barack Obama ankommer Belfast sammen med førstedame Michelle og deres to døtre. Foto: Reuters
BELFAST (VG) To amerikanske marinefartøy ligger utenfor kysten av Nord-Irland, klare til å sende Barack Obama hjem hvis den amerikanske presidenten blir utsatt for attentat under G8-møtet.

VG følger

Obama og syv andre av verdens mest sentrale ledere sitter nå sammen i Nord-Irland under det to dager lange G8-møtet.

Tidenes mest omfattende sikkerhetsopplegg i Nord-Irland med en prislapp på opp mot 450 millioner kroner er ikke nok for amerikanske myndigheter. De har også fått på plass to amerikanske marinefartøy med landingsplass for fly utenfor kysten av Nord-Irland.

- Det høres ut som James Bond, men amerikanerne behandler sikkerheten rundt sin president med det største alvor, sier en kilde til avisen The Belfast Telegraph.

- De har planer for alle eventualiteter uavhengig av hvor usannsynlig det virker eller hvor mye sikkerhet som allerede er på plass. De har plassert flyflåtene av sikkerhetshensyn som følge av de planene, sier kilden.

Toppmøte

Storbritannia er vertsland for det 39. G8-møtet som arrangeres i fylket Fermanagh i Nord-Irland i dag og i morgen.

Foruten britenes statsminister David Cameron og USAs president Barak Obama er også Russlands president Vladimir Putin, Tysklands Angela Merkel, Frankrikes president Francois Hollande, Italias statsminister Enrico Letta, Japans statsminister Shinzo Abe og Canadas statsminister Stephen Harper på plass.

Møtet holdes på luksushotellet Lough Erne Resort i et avsidesliggende område sør i Nord-Irland. 8000 til 10.000 politifolk er hentet inn fra hele Storbritannia for å hindre terrorangrep og holde styr på demonstranter.

Flyforbud

Hele luksuskomplekset er omringet av et 6,5 kilometer langt gjerde og ståltrådmur over jorder og forbi privathager, for å sikre at hverken demonstranter eller andre uvedkommende kommer i nærheten av statslederne.

Veien inn til hotellet er sperret av flere sikkerhetskontroller. Det er innført flyforbud over området og forbud mot å kjøre båt på vannet rundt hotellkomplekset som hvor det også er en golfbane.

Britene skal også ha på plass to droner som kan brukes til å ta bilder.

Det er satt opp 260 midlertidige fengselsceller som står klare til å ta imot eventuelle arresterte demonstranter.
På så å si hver eneste bro over motorveien fra Belfast til byen Enniskillen, som er det nærmeste tettstedet, står det synlig væpnet politi. På en av broene inne i selve Enniskillen talte VG 13 politifolk søndag ettermiddag. Det var synlig politi på nesten hvert gatehjørne og pansrede politibiler patruljerte veiene.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Hva synes du? Diskuter saken i kommentarfeltet! Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Vi løfter ofte gode kommentarer øverst i diskusjonen! Trakassering og hat = utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer