Hovedinnhold

Uganda forbyr homofili - Norge svarer med å stanse bistand

STERKT KRITISERT: Ugandas president Yoweri Museveni nekter å gi etter for vestlig press og undertegner den kontroversielle loven som truer homofile med livsvarig fengsel. Foto. Reuters / NTB scanpix Foto:
STERKT KRITISERT: Ugandas president Yoweri Museveni nekter å gi etter for vestlig press og undertegner den kontroversielle loven som truer homofile med livsvarig fengsel. Foto. Reuters / NTB scanpix Foto:
Ugandas mangeårige president Yoweri Museveni har undertegnet en kontroversiell lov som innebærer at homofile risikerer livsvarig fengsel.

Denne saken handler om:

Fakta om Yoweri Museveni

  • President i Uganda.
  • Født 15. august 1944 i Ntungambo i Uganda.
  • Utdannet som økonomi i Tanzania. Vendte hjem i 1970 for å jobbe for president Milton Obote.
  • Dro i eksil i Tanzania da Obote ble styrtet i 1971. Etter at Idi Amins regime i Uganda ble styrtet med tanzaniansk hjelp i 1979 ble han forsvarsminister.
  • Etter at Obote igjen ble president etter et omstridt valg i 1980, dannet han en geriljabevegelse som erobret makten i landet i 1986.
  • Museveni er siden blitt valgt som president fire ganger, de to siste gangene ved flerpartivalg. Hans regime blir likevel ansett som stadig mer autokratisk, og han anklages for omfattende korrupsjon. (Kilde: Ritzau,NTB)

Ugandiske tjenestemenn applauderte høylytt da Museveni undertegnet loven i en seremoni på plenen ved presidentboligen i Entebbe mandag, der utenlandske journalister var invitert.

Norge holder tilbake 50 millioner kroner i bistand til Uganda på grunn av landets nye lov mot homofili, opplyser Utenriksdepartementet.

SKUFFET: Utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Neumann, Roger
SKUFFET: Utenriksminister Børge Brende (H). Foto: Neumann, Roger

- Loven bryter med grunnleggende menneskerettigheter og med Ugandas grunnlov. Den vil forverre situasjonen for en allerede utsatt gruppe og kriminalisere enkeltpersoner og organisasjoner som arbeider for seksuelle minoriteters rettigheter, sier utenriksminister Børge Brende (H), i en pressemelding.

Demonstrerer mot Vesten

Regjeringstalsmann Ofwono Opondo sa tidligere på dagen at presidenten ville undertegne avtalen med internasjonale medier som vitne for å demonstrere Ugandas uavhengighet stilt overfor vestlig press og provokasjoner.

Under seremonien beskyldte Museveni vestlige land for å drive med sosial imperialisme og forsøke å påføre afrikanske land sine sosiale verdier.

- Vi beklager at dere lever som dere gjør, men vi holder munn om det, sa han.

Homofile aktivister i Afrika frykter at den nye loven skal smitte til andre land på et kontinent der konservative samfunn ser på homofili som noe naturstridig.

PROTESTERER: Demonstranter utenfor Ugandas høykommissariat i Nairobi, Kenya, protesterer mot den nye loven. Foto: Ben Curtis/AP
PROTESTERER: Demonstranter utenfor Ugandas høykommissariat i Nairobi, Kenya, protesterer mot den nye loven. Foto: Ben Curtis/AP

- Det er en trist dag for det homofile miljøet i Uganda fordi denne loven vil berøre alle, sier Julian Peppe Onziema, en lokal homofil aktivist.

Fordømmer

Vestlige land, blant dem Norge, har kritisert lovforslaget som første gang ble lagt fram i 2009.

Danmark og Sverige var raskt ute med å fordømme den nye loven. Den danske bistandsministeren gjør det klart at loven vil føre til at Danmark legger om deler av sin bistand til Uganda.

- Jeg kan ikke sterkt nok ta avstand fra loven og det signalet som den ugandiske regjeringen nå sender, ikke bare til forfulgte minoritetsgrupper, men til hele verden, sier bistandsminister Mogens Jensen.

Rundt 50 millioner danske kroner blir som følge av loven omdirigert fra programmer i samarbeid med den ugandiske staten til private organisasjoner.

Hovedsamarbeidsland

Uganda var et av Norges første hovedsamarbeidsland i Afrika og har mottatt rundt 6 milliarder kroner i norsk bistand siden Museveni kom til makten i 1986. De siste årene har bistanden ligget på rundt 400 millioner kroner i året.

Flere norske statsråder har opp gjennom årene kritisert Uganda for behandlingen av homofile, senest utenriksminister Børge Brende (H).

- Meget skuffende og et stort tilbakeslag for menneskerettighetene i Uganda. Seksuelle minoriteters situasjon i Uganda er allerede vanskelig. Dette representerer en ytterligere forverring, sa Brende da det tidligere i måneden ble kjent at Museveni vurderte å undertegne loven.

Straffbart å ikke anmelde

President Barack Obama har stemplet lovforslaget som «motbydelig» og fredsprisvinner Desmond Tutu i Sør-Afrika har sammenlignet lovforslaget med apartheid.

Ifølge UD er homoseksuell adferd allerede forbudt i Uganda, som i en rekke afrikanske land. Den nye loven innebærer inntil livsvarig fengsel for homofil praksis, og gjør det straffbart ikke å anmelde homoseksuell eller lesbisk praksis. Loven gjør det også straffbart å sponse eller oppfordre til homofili

Gir penger til demokratiforkjempere

I tillegg til å holde tilbake 50 millioner bistandskroner, vil Norge samtidig øke støtten til menneskeretts- og demokratiforkjempere i Uganda, ifølge Brende.

- Vi har gjennom flere år sett en negativ utvikling i menneskerettighetssituasjonen i Uganda. Vi frykter i likhet med lokale organisasjoner at loven vil føre til forfølgelse av seksuelle minoriteter i landet. Ugandas myndigheter har ansvaret for å beskytte alle minoritetsgrupper mot forfølgelse og overgrep, men nå går de i motsatt retning, sier utenriksministeren.

USA vurderer kutt

USA vil revurdere forholdet til Uganda etter at presidenten i det afrikanske landet undertegnet en omdiskutert homolov.

Blant tiltakene som amerikanske myndigheter nå vurderer å stanse, er flere bistandsprogrammer i kampen mot hiv og aids.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks