Hovedinnhold

Ubåtmysteriet: Leter etter Kim Wall med fly og dykkere

Det pågår nå en leteaksjon etter den savnede journalisten Kim Wall (30).

Denne saken handler om:

Tips oss

Søket etter savnede Kim Wall (30) er rettet rundt Kögebukten i Øresund der ubåten Nautilus sank fredag ettermiddag, skriver Aftonbladet. Wall har vært journalist for anerkjente aviser som New York Times og The Guardian.

– Vi leter med båter og dykkere. Vi søker også med fly fra luften, sier Jens Møller i dansk politi til avisen.

Ubåtmysteriet i Danmark: Ingen personer funnet i ubåten

Bare drøye to timer før ubåten ble meldt forsvunnet holdt et større handelsskip på å krasje med ubåten ved Øresund. Det oppgir et anonymt vitne til Aftonbladet.

– Det var ekstremt nær en kollisjon. Ubåten krysset bare 30 meter foran oss. Den var helt mørk, og jeg så den bare på grunn av måneskinnet, sier vitnet til avisen.

Opplysningene blir vurdert som høyst interessante av dansk politi.

Politiet tror senkingen av ubåten var planlagt

Oppfinner og ubåteier Peter Madsen (46) er varetektsfengslet frem til 5. september, mistenkt for uaktsomt drap på den svenske journalisten Kim Wall (30). Madsen hevder ubåten sank som følge av en teknisk feil. Men det tror ikke dansk politi på.

– Det virker som en bevisst handling at ubåten sank, sier han ifølge Aftonbladet.

Madsens første forklaring til dansk politi var at journalisten ble satt av på Refsehaleøen klokken 22.30 torsdag kveld. Det var derfor hun ikke var om bord da ubåten sank fredag formiddag.

<p>IKKE FUNNET: Kim Wall har vært journalist for anerkjente aviser som New York Times og The Guardian.</p>

IKKE FUNNET: Kim Wall har vært journalist for anerkjente aviser som New York Times og The Guardian.

Tom Wall, TT Nyhetsbyrån

Sjeldent å sette i gang drapsetterforskning uten et lik

Kurt Kragh er tidligere etterforskningsleder, og forteller til danske Ekstra Bladet at et lik normalt er utgangspunktet for enhver drapssak, og at å finne det eventuelle liket av Kim er den viktigste brikken for å oppklare mysteriet.

– Liket er det viktigste for å kunne avklare hvordan hun ble drept, og hva som er dødsårsaken, sier han til avisen.

Bakgrunn: Kim savnet – Madsen varetektsfengslet

Han peker på at det er en stor utfordring for etterforskningen, at liket er borte.

– Det er kun i spesielle tilfeller at man setter i gang en drapsetterforskning uten et lik, som i dette tilfellet, og det skjer kun hvis man har pålitelig informasjon å gå ut i fra, forklarer han.

Avisen skriver videre at sjansene for å finne liket til den unge, svenske journalisten ikke er store.

– Hvis man ikke er i stand til å finne ut av hvilken rute ubåten har vært på, ved hjelp av dens tekniske systemer - og hvis ikke Madsen bistår med brukbar informasjon, så blir det veldig vanskelig å finne liket, sier Kragh.

Ingen personer funnet i ubåten

Men nå har Madsen endret forklaring, ifølge dansk politi, skriver Ekstra Bladet.

– Siktede har gitt oss forskjellige forklaringer, sier Jens Møller i politiet til den danske avisen.

Politiet opplyser imidlertid ikke hva Madsen oppgir i den nye forklaringen.

På en pressekonferanse søndag opplyser politiet at det ikke er gjort funn av noen personer, hverken døde eller levende, i ubåten, etter at den ble hevet og gjennomsøkt.

– Vi har brukt natten på å få ubåten tømt. Vi betrakter den som et mulig gjerningssted, sa Jens Møller i politiet under pressekonferansen.

– Vi håper stadig at vi kan finne Kim Wall i live, men vi forbereder oss på at hun ikke er det, sa Møller.

Aftonbladet har vært i kontakt med flere personer som skal ha vært i området. De sier at de ikke har observert en ubåt i området det aktuelle tidspunktet. Politiet håper nå at overvåkningskamera fra området skal gi svar på mysteriet.

Profilert oppfinner

46 år gamle Peter Madsen har bygget tre ubåter og planlegger å reise ut i verdensrommet i sin egen rakett.

– Da han bygde sin første ubåt, bodde han et års tid på gulvet på kontrollrommet der han bygde ubåten, for å spare omkostninger, sier journalist og forfatter Thomas Djursing til danske TV 2.

Han har skrevet «Raket-Madsen», boken om den nå drapssiktede mannen bak verdens største privatbygde ubåt «Nautilus UC3».

Helt siden sjøsettingen av «Nautilus UC3», Madsens tredje privatbygde ubåt, har han hatt ett mål for øye: Å sende et menneske ut i verdensrommet og returnere vedkommende trygt til jorden. Det skriver Madsens eget romlaboratorium RML på sine nettsider.

I mars i år tok Madsen et langt skritt i retning målet sitt da han satte seg i sin egen privatbygde maskin, en rakettmotordrevet sentrifuge på en roterende bom. Etter forsøket sa han til danske TV 2 at han har en målsetting om å reise ut i verdensrommet i 2019.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks