Hovedinnhold

Ubåtmysteriet i Danmark: Ingen personer funnet i ubåten

Politiet fant ingen personer i den forliste ubåten, og nå har drapssiktede Madsen endret forklaring.

Denne saken handler om:

Tips oss

Oppfinner og ubåteier Peter Madsen (47) er varetektsfengslet frem til 5. september, mistenkt for uaktsomt drap på den svenske journalisten Kim Wall (30).

På en pressekonferanse søndag opplyser politiet at det ikke er gjort funn av noen personer, verken døde eller levende, i ubåten.

– Vi har brukt natten på å få ubåten tømt. Vi betrakter den som et mulig gjerningssted, sier talsperson Jens Møller i politiet på pressekonferansen.

– Vi håper stadig at vi kan finne Kim Wall i live, men vi forbereder oss på at hun ikke er det.

Bakgrunn: Kim savnet – Madsen varetektsfengslet

Endret forklaring

Politiet har lett etter den svenske kvinnen flere steder på land, blant annet med hundepatruljer. De har også mottatt «massive mengder» bildemateriale fra ubåtens utseiling torsdag kveld.

<p>IKKE FUNNET: Kim Wall har vært journalist for anerkjente aviser som New York Times og The Guardian.</p>

IKKE FUNNET: Kim Wall har vært journalist for anerkjente aviser som New York Times og The Guardian.

Foto: Tom Wall, TT Nyhetsbyrån

Politiet har søndag morgen fått bistand fra Sivilforsvaret i arbeidet med å tømme ubåten for vann. Omkring klokken 09.45 kunne teknikere fra politiet endelig ta seg ned i fartøyet.

Foreløpig etterforskning har gitt klare indikasjoner på at ubåten har sunket etter en bevisst handling, opplyser politiet på pressekonferansen. De avviser samtidig at de har andre mistenkte personer i saken.

Vil reise til verdensrommet: Dette vet vi om den drapssiktede oppfinneren

Madsen har dessuten endret sin opprinnelige forklaring for politiet.

– Det er riktig at vi nå har fått en annen forklaring, bekreftet Møller under pressekonferansen.

Til politiet har Madsen tidligere sagt at han satte den svenske kvinnen av torsdag kveld rundt klokken 22.30 ved en restaurant ved øya Refshaleøen, før han skal ha seilt videre på egenhånd.

Det er ikke klart hva den nye forklaringen går ut på.

<p>TOK SEG INN: Flere teknikere fra politiet, utstyrt seg med drakt og vernemaske, tok seg omkring klokken 9.45 ned i fartøyet.</p>

TOK SEG INN: Flere teknikere fra politiet, utstyrt seg med drakt og vernemaske, tok seg omkring klokken 9.45 ned i fartøyet.

Foto: Skjermdump, Aftonbladets TV-sending

Aftonbladet har vært i kontakt med flere personer som skal ha vært i området. De sier at de ikke har observert en ubåt i området det aktuelle tidspunktet. Politiet håper nå at overvåkingskamera fra området skal gi svar på mysteriet.

– Vi tror og håper inderlig å finne henne i god behold, har familien tidligere skrevet i en uttalelse gjengitt av Aftonbladet.

«Sånn tegneserie-ubåt»

De beskriver Kim Wall som sterkt fokusert, ambisiøs og hengiven i sin jobb som journalist. Hun har jobbet skrevet for anerkjente aviser som New York Times og The Guardian.

Dansk TV 2 fikk noen få ord med Peter Madsen etter forliset:

Den svenske avisen var også i kontakt med Kims kjæreste, som var den som først fattet mistanke om det at hun ikke hadde gitt lyd fra seg. Det var han som meldte henne savnet.

– Mine tanker er hos familien. Utover det har jeg ingen kommentarer. Jeg vet ikke engang hva jeg skal si til meg selv, sier han. 

Den danske TV-verten Emil Thorup var i vinter om bord i ubåten sammen med Madsen i forbindelse med en reportasje.

Han forteller til Ekstra Bladet at ubåten lignet en «sånn tegneserie-ubåt», og at han ikke fikk veldig lyst til å dra på seiltur i den.

– Alle de tingene som nå er kommet frem om han, kan jeg ikke gjenkjenne. Men jeg var bare sammen med han under kort tid. Han virket som en fredelig og lidenskapelig fyr, sier Thorup. 

<p>TOK TID: I 16-tiden lørdag ble ubåten hevet over vannoverflaten.</p>

TOK TID: I 16-tiden lørdag ble ubåten hevet over vannoverflaten.

Foto: Thomas Sjørup

46-åringens forsvarer sa lørdag at Madsen «å frem til å avgi sin forklaring». Det ville han helst gjøre i offentlighet, men dommeren bestemte altså at forklaringen måtte skje bak lukkede dører.

Sett bildene? Dette er Norges nye ubåter

Begrunnelsen er at det kan komme frem opplysninger som kunne krenke offerets pårørende.

Lørdag ettermiddag forklarte Madsen seg bak lukkede dører i retten. Omtrent samtidig, i 16-tiden, ble ubåten hevet over vannoverflaten.

Ubåten ligger nå i et område omkring Nordhavn i København, der politiet i flere timer undersøkte den søndag morgen.

Politiet ønsker ennå å komme i kontakt med personer som kan ha sett ubåten eller den savnede kvinnen etter klokken 19 torsdag.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks