Hovedinnhold

Tysk by kjempet mot klokken i natt

** Merkel: - Gjør alt som står i den menneskelige makt

BESKYTTER MAGDEBURG: Hundrevis av frivillige er i natt samlet for å fylle sandsekker i Magdeburg. Byen står i fare for å bli totalt oversvømt i natt. Foto: THOMAS GRABKA
BESKYTTER MAGDEBURG: Hundrevis av frivillige er i natt samlet for å fylle sandsekker i Magdeburg. Byen står i fare for å bli totalt oversvømt i natt. Foto: THOMAS GRABKA
MAGDEBURG (VG) Tusenvis av hjelpemannskaper forbereder seg på at de enorme vannmassene beveger seg nordover i Tyskland. I Magdeburg har vannstanden nådd rekordnivå.

Denne saken handler om:Fakta om flommen
  • Elvene i Sentral-Europa har steget kraftig som følge av mye regn. Flommen er den verste i regionen siden 2002. Tsjekkia, Østerrike og Tyskland, og i mindre grad Sveits, Slovakia, Ungarn og Polen er så langt berørt.
  • Flommen berører særlig elvene Donau og Elben med bielver. Også Rhinen er berørt, men her har flommen alt passert toppen.
  • Minst 15 mennesker har mistet livet i flommen, mens titusener har måttet forlate sine hjem.
  • De økonomiske kostnadene ventes å bli lavere enn i 2002, da de var på 3,5 milliarder euro.
  • Flommen i Elben beveger seg nå fra Tsjekkia gjennom Nord-Tyskland mot Nordsjøen og ventes å nå sitt høydepunkt fram mot helgen. Også i elvene Oder-Neisse og Spree ventes flommen å kulminere i løpet av de nærmeste dagene.

Av: Hans Chr. Hansson , Eivind Haugen og Thomas Grabka (foto)

I den tyske byen Magdeburg steg vannet natt til fredag til 6.97 meter. Det er ny rekord. Den forrige rekorden kom under storflommen i 2002 hvor vannstanden ble målt til 6.72, ifølge Bild.

Presset på demningene og dikene i nærheten av byen Halle har avtatt, men det regnes fremdeles som «ekstremt høyt» av krisepersonell i byen, skriver RTL. Vannstanden er målt til 7.45 meter, og det er 25.4 centimeter lavere enn det ble målt til i natt.

Situasjonen beskrives der som stabil, men fremdeles meget alvorlig. En 63 år gammel mann døde i natt i Barby. Han fikk et hjerteinfarkt i det han hjalp til med å sette opp sandsekker.

Enorm solidaritet

I går kveld og i natt ble den ene sandsekken etter den andre lagt langs Elben. Vannstanden er allerede langt høyere enn vanlig, og det var ventet å stige høyere i løpet av natta.

Det er en enorm solidaritet - alle stiller opp. Og de vil jobbe gjennom natten.

- Hvis ikke er demningene ødelagt i morgen, sier frivillige til VG.

I lavereliggende områder i den østtyske byen, hovedstaden i delstaten Sachsen-Anhalt, står flere kjellere allerede under vann. Visse områder har hjelpemannskapene måttet gi opp.

- I løpet av natten vil det nok flomme over i flere bydeler, spår Mareike (26).

Hun er en av flere hundre som meldt seg frivillig for å bistå.

- De trenger hjelp dag og natt, sier hun til VG.

Merkel besøkte mannskapene

Det har blitt opprettet flere Facebook-sider for å organisere den frivillige innsatsen.

- Man opplever en betydelig solidaritet, forteller Mareike.

Ved midnatt var flere hundre frivillige samlet like ved elven for å fylle tusenvis av sandsekker for å demme opp byen. Lavereliggende områder av byen er sperret av.

Saken fortsetter under bildet

LOVER HJELP: Forbundskansler Angela Merkel vil hjelpe de tusenvis av flomrammede tyskerne. Hun har i dag besøkt Bitterfeld sør for Berlin, hvor en flodbølge truer byen. Foto: AFP, NTB SCANPIX
LOVER HJELP: Forbundskansler Angela Merkel vil hjelpe de tusenvis av flomrammede tyskerne. Hun har i dag besøkt Bitterfeld sør for Berlin, hvor en flodbølge truer byen. Foto: AFP, NTB SCANPIX

Flommen trekker i øyeblikket nordover i Tyskland med sin ødeleggende kraft. En rekke diker og demninger er i akutt fare for å briste.

LES OGSÅ: Bekymrede tyskere frykter flodbølge 

I Mecklenburg-Vorpommern forventer man en høyere vannstand enn noen sinne. Vann fra flere elver, blant dem både Elben og Saale, er på vei mot delstaten nord for Berlin.

Forbundskansler Angela Merkel besøkte torsdag ettermiddag Bitterfeld sør for Berlin. Utenfor byen har store vannmasser stuet seg opp og kan i verste fall velte inn over byen som en flere meter høy tsunami. Tusener er evakuert.

- Jeg tror man kan stole på at alt som står i den menneskelige makt blir gjort for å hjelpe, sier hun ifølge DPA.

11 år siden forrige flom

Både i Tyskland og Tsjekkia er det fortsatt unntakstilstand en rekke steder. Mens noen områder erklæres trygge og folk får vende tilbake, kimer katastrofealarmen i andre strøk.

Skadene som kommer til syne idet det brune vannet siver vekk er til dels enorme, og det antas at kostnadene vil bli på flere milliarder euro.

Den tyske regjeringen har allerede varslet en bevilgning på 100 millioner, vel 760 millioner kroner, til strakshjelp for flomofrene, melder NTB.

Bare 11 år er gått siden Tyskland sist ble rammet av storflom. Nå vokser kritikken mot myndighetene. Har man gjort nok for å beskytte republikken er spørsmålet man stiller seg.

Så langt har 15 mennesker mistet livet i storflommen i Mellom-Europa. Samtidig har titusenvis måtte forlate hjemme sine.

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks