Hovedinnhold

Dalai Lama: - Jeg er marxist

MARXIST: Dalai Lama (74) mener Kina har gjort rett i å åpne for mer markedsøkonomi, men understreker at han fortsatt er tilhenger av marxisme. Foto: AFP
MARXIST: Dalai Lama (74) mener Kina har gjort rett i å åpne for mer markedsøkonomi, men understreker at han fortsatt er tilhenger av marxisme. Foto: AFP
Tibets åndelige leder Dalai Lama har ikke bare fordypet seg i Buddhas lære. Han er også inspirert av Karl Marx.

Denne saken handler om:

- Jeg er fortsatt marxist, fastslo Dalai Lama under et besøk i New York denne uka.

Marxismen «har en moral, mens kapitalismen kun handler om profitt», mener buddhistlederen, som likevel konkluderer med at Kina har gjort rett i å åpne for en mer markedsrettet økonomi.

- Kapitalismen har brakt mye godt til Kina. Levestandarden er forbedret for millioner av mennesker, sa Dalai Lama.

Når kinesernes rikdom øker, vil de kreve mer frihet, uavhengige domstoler og en fri presse, mener Dalai Lama. Han er likevel uroet av den måten Kinas kommunistparti går fram på for å sikre ro i landet.

- Kina søker harmoni, men harmoni må komme fra hjertet, ikke fra frykt. Hittil har man i hovedsak forsøkt å skape harmoni ved bruk av makt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks