Hovedinnhold

Frp: - Svensk brudd på demokratiske spilleregler

ENIGE: Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt og opposisjonsleder Mona Sahlin. Foto: Scanpix
ENIGE: Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt og opposisjonsleder Mona Sahlin. Foto: Scanpix
Frps Per Willy Amundsen er sterkt kritisk til at svensk TV 4 nekter å sende valgreklamen til Sverigedemokraterna.

VG følger

- En forutsetning for å kalle seg et demokrati er at man har ytringsfrihet. Når noen blir stengt ute fordi de har meninger som den politiske eliten ikke liker, så bryter man de demokratiske spillereglene, sier innvandringspolitisk talsmann Per Willy Amundsen i Fremskrittspartiet til NTB.

Han er sterkt kritisk til at svensk TV 4 før helgen vedtok å ikke sende valgreklamen til det sterkt innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna (SD). TV 4 mener filmen bryter svensk lov gjennom å hetse muslimer som befolkningsgruppe.

- Hvis en slik sensur kan forsvares ut fra svensk lovverk, så er det noe galt med lovverket. Frp er ikke politisk enig med Sverigedemokraterna, men partiet har en demokratisk rett til å komme til orde i debatten, sier Amundsen.

- Udemokratisk

Nå slutter borgerlige politikere i Danmark og Norge opp om kritikken mot Sverige. Leder i Dansk Folkeparti, Pia Kjærsgaard, sier det svenske valget minner om Øst-Europa. Hun kaller riksdagsvalget i Sverige udemokratisk, og hevder at SD er utsatt for grov sensur.

SD går til valg på støtte til eldre og innvandringsspørsmål.

Partilederen sier hun vil ta opp saken i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE). Sammen med politikere fra de danske regjeringspartiene Venstre og De Konservative har hun oppfordret Sverige til å ta imot valgobservatører 19. september.

OSSE har tidligere konkludert med at dét ikke er nødvendig.

Hoderisting

Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt og Socialdemokraternas leder Mona Sahlin var tirsdag samstemte når de slo tilbake mot beskyldningene fra sine skandinaviske naboland.

- Danske politikere som kritiserer Sveriges valgreglement og den svenske valgkampen, vet ikke hva de snakker om, sa Reinfeldt ifølge Berlingske Tidende.

- Jeg mener vi har en tilstrekkelig demokratisk tradisjon i Sverige til at vi klarer oss uten valgobservatører, sa Reinfeldt.

- Useriøst

- Det er jo ikke seriøst. Vi har et fullt demokratisk valg i Sverige, men vi våger å ta debatten mot dem som bruker muslimer for å hetse en hel folkegruppe, sa Mona Sahlin tirsdag.

- Det er jeg stolt over, fortsatte Sahlin og sa at hun fullt ut støttet beslutningen fra TV 4.

Statsministeren unnlot å vurdere om TV-kanalen gjorde rett i å nekte reklamefilmen sendetid.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Har du en mening om denne saken? Vi løfter ofte opp de beste kommentarene! Du må bruke ditt egentlige navn, vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansv. for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer