Hovedinnhold

Sivile drept

Januar - februar 1991

(VG Nett) Onsdag 13. februar slapp et amerikansk bombefly to laserstyrte bomber mot det de allierte mente var en viktig kommandobunker.
Men det viste seg å være et bomberom for sivile irakere. Minst 315 mennesker ble drept. 130 av dem var barn.

Saddam Hussein brukte de allierte bombeflyenes feilgrep for alt det var vært i sin propaganda. Han tok også sivile kuwaitere som gisler, og brukte dem som menneskelige skjold ved militære nøkkelinstallasjoner i Irak.

Krigen om opinionen toppet seg også rundt en ødelagt fabrikk, som Irak hevdet var en fabrikk for barnemelk. Den amerikanske forsvarsjefen, Colin Powell, sa at USA var overbevist om at det var en fabrikk for biologiske våpen.

De sivile drapstallene steg etterhvert som de allierte styrkene fortsatte titusentalls bombetokter over Irak.

Flyktninger på grensen til Jordan rapporterte også om store sivile tapstall, og sa at vannforsyningen og elektrisiteten i Bagdad hadde blitt kuttet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Hva synes du? Diskuter saken i kommentarfeltet! Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Vi løfter ofte gode kommentarer øverst i diskusjonen! Trakassering og hat = utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer