Hovedinnhold

Støre avviser at Russland holdes utenfor i Arktis

ISHAV: Arktis byr på store naturressurser som også russerne er interesserte i. Foto: Scanpix Foto:
ISHAV: Arktis byr på store naturressurser som også russerne er interesserte i. Foto: Scanpix Foto:
Det er en grunnløs beskrivelse at Russland blir holdt utenfor viktige spørsmål i Arktis, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

VG følger

Russlands president Dmitrij Medvedev anklaget i en tale onsdag de andre Arktis-nasjonene for å prøve å sette Russland på sidelinjen i konkurransen om naturressursene i det enorme området.

- Fordi det er en helt grunnløs beskrivelse, legger jeg ikke så stor vekt på den. Jeg skriver den på kontoen for noe som ofte går igjen i russisk retorikk, nemlig at det er Russland mot de andre, men kan ikke se at det er dekkende for disse spørsmålene, sier Støre til NTB og utdyper:

- Russland er en aktiv deltaker i Arktisk Råd, barentssamarbeidet og i alle andre kontekster der Arktis står på dagsordenen.

Støre avviser også at Medvedevs utspill var rettet mot Norge.

- Vagt utspill

Det var i en tale under et klimamøte i Russlands nasjonale sikkerhetsråd Medvedev langet ut mot andre Arktis-nasjoner:

- Vi har sett forsøk på å begrense Russlands adgang til utforskning og utvikling av arktiske felt. Dette er selvsagt juridisk uakseptabelt og urettferdig når vår geografiske beliggenhet og selve historien til landet vårt legges til grunn, sa han.

Uklart, gåtefullt og halvkvedet, er ordene Russland-kjenner og seniorforsker ved Fridtjof Nansens Institutt (FNI), Arild Moe, bruker om Arktis-budskapet til Medvedev.

Han tror ikke uttalelsene var rettet spesielt mot Norge, men mener de kan tolkes som en forsiktig advarsel om en mulig, fremtidig trussel.

- Men det er et vagt utspill mot en vag trussel, påpeker han overfor NTB, og skisserer en mulig tolkning av utspillet som en del av en helhet i talen, hvor klima var hovedtema:

- Kanskje han forsøker å si at «vi kan gjøre mye på miljøsiden, men vi må samtidig ha et system som gjør at russisk energieksport opprettholdes».

Handlefrihet

Også utenriksminister Støre mener russisk frykt for at andre nasjoner skal begrense landets handlefrihet i Arktis, kan være en måte å tolke utspillet på:

- Russland som kyststat har store områder som er under russisk jurisdiksjon, enten som økonomisk sone eller som kontinentalsokkel. Da vil Russland være veldig på vakt mot initiativer som kan begrense den russiske handlefriheten.

Og Moe legger til:

- Det ligger ikke på bordet noe omforent forslag fra de andre arktiske nasjonene om å begrense petroleumsutvinning i Arktis. Det er derfor veldig overdrevent å presentere dette som noe de arktiske nasjonene står bak, understreker Moe med henvisning til Medvedevs tale.

- Uakseptabelt

De fem Arktis-nasjonene Canada, Danmark (gjennom Grønland), Norge, Russland og USA gjør alle krav på områder i Arktis og konkurrerer dermed om tilgang til enorme naturressurser.

Noen av kravene er overlappende, og det er store forventninger til petroleumsressurser i Arktis.

Norge og Russland får i nær fremtid flere anledninger til å diskutere Arktis-spørsmål. 29. mars møtes de fem berørte statene i forbindelse med G8-møtet i Canada.

Deretter kommer Medvedev til Norge i slutten av april, og Støre bekrefter at nordområdene da blir et sentralt tema.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Hva synes du? Diskuter saken i kommentarfeltet! Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Vi løfter ofte gode kommentarer øverst i diskusjonen! Trakassering og hat = utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer