Hovedinnhold

President Medvedev - i Putins maktskygge

SJEFENE: Møte i Kreml mellom Dmitrij Medvedev og Vladimir Putin. Bare et fåtall av russerne tror at Medvedev er den sterke mann, til tross for at det er han som er president. Foto: AFP
SJEFENE: Møte i Kreml mellom Dmitrij Medvedev og Vladimir Putin. Bare et fåtall av russerne tror at Medvedev er den sterke mann, til tross for at det er han som er president. Foto: AFP
MOSKVA (VG) Formelt er det Russlands statsoverhode som kommer på besøk til Norge.

VG følger

FAKTA: RUSSLANDS PRESIDENT

 • Fullt navn: Dmitrij Anatoljevitsj Medvedev.
 • Født: 14. September 1965.
 • Gift med Svetlana Vladimirovna (født Linnik).
 • Barn: Ilja (født 1995).
 • Oppvekst: Født i Leningrad som enebarn i en akademikerfamilie som bodde i arbeiderforstaden Kuptjino.

  Faren Anatolij Afanasievitj Medvedev var professor i fysikk og moren Julija Veniaminovna var språklærer.

  Utdannet jurist ved Leningrads universitet.
 • Politisk karriere:

  Jobbet, sammen med Putin, for St. Petersburgs populære borgermester Anatolij Sobtsjak på 1990-tallet.

  Putin fikk Medvedev til Moskva i 1999, og i 2000 var han leder for Putins presidentkampanje (Putin var først fungerende president, ble så valgt i mars 2000).

  Ble utnevnt til første visestatsminister i 2005, med særlig ansvar for jordbruk, helse og utdanning.

  Styreleder i Gazprom, verdens største gasskonsern, i to perioder, fram til 2008.

  10. desember 2007 meddelte partiet Forente Russland at Medvedev var deres presidentkandidat i 2008.

  Fikk 71 prosent av stemmene under presidentvalget den 2. mars 2008.

  President siden 7. mai 2008.

Men de færreste russere ser på lille Dmitrij Medvedev (visstnok 162 cm.) som landets sterke mann.

- Bare 13 prosent av oss anser Medvedev som den virkelige lederen, forteller den kjente kremlologen Lilija Sjevtsova til VG.

- Jeg sitter her med en helt fersk undersøkelse: 51 prosent tror at Medvedev og Vladimir Putin deler makten og 28 prosent tror at Putin styrer som før.

- Er du enig?

- Ja, Putin kontrollerer nok makten fortsatt. Putin styrer, mens Medvedev snakker. Dessuten er det president Medvedev som prater best med Vesten, sier Carnegie-forsker Sjevtsova.

Mandag klokken 14 stiller Russland-ekspert Jakub M. Godzimirski opp på nettmøte for å svare på dine spørsmål om Medvedev-besøket og Norges forhold til Russland.Send inn dine spørsmål her!

Små kår

Kanskje ikke så rart at presidenten har det beste forholdet til vestlige politikere: Dmitrij Anatoljevitsj Medvedev elsker engelsk hardrock. Black Sabbath, Pink Floyd, Deep Purple og Led Zeppelin er noen av hans favoritter. Og selvfølgelig må det være originale vinylskiver. Da han vokste opp, var den slags musikk på kommunistpartiets svarteliste, men det stoppet ikke unge Medvedev, som vokste opp i en 40 kvadratmeter stor leilighet i det gamle Leningrad, akkurat som Vladimir Putin.

- Forskjellen mellom dem? Det er vel egentlig ingen som vet hva det er, sier Fjodor Lukjanov, redaktør for tidsskriftet «Rossija v globalnoi politike» (Russia in Global Affairs).

- Jeg føler det er noe ekte i relasjonen mellom dem, men ingen vet hva de synes om hverandre. Jeg tror de respekterer hverandre.

- Hvem av dem er nummer en?

- Jeg tror alle forstår at Putin fortsatt dominerer. Men Medvedevs armslag i russisk politikk utvides sakte. Han er ikke blitt noen fullverdig president etter å ha sittet i Kreml siden 2008, men hans makt veier helt klart tyngre nå enn for to år siden.

LES OGSÅ:Russisk mangemilliardær spyr giftskyer inn over Norge

Valgte etterfølger

Ut fra grunnloven kunne ikke Vladimir Putin fortsette som president etter valget i 2008. Han hadde da sittet i to perioder. Putin valgte sin etterfølger, anbefalte det russiske folk å stemme på ham - og Medvedev oppnådde mer enn 70 prosent oppslutning.

I 2012 er det igjen presidentvalg, og om Vladimir Putin vil, så kan han igjen stille.

- Det er meningsløst å spekulere i hva som skjer i 2012. Jeg tror faktisk ikke de vet hva de vil selv en gang. Avgjørelsen vil trolig komme sent i 2011, mener redaktør Lukjanov.

Konstantin Antjin holder til daglig til ved den statlige handelshøyskolen i Moskva, men nå er han gjesteforsker ved NUPI (Norsk Utenrikspolitisk Institutt). Han har jobbet for Medvedev/Putin-partiet Forente Russland både lokalt og sentralt.

- Jeg tror Putin kommer tilbake til Kreml etter valget i 2012, sier han smilende.

UNGDOMSKJÆRESTER: Dmitrij Medvedev falt for kona Svetlana allerede da de gikk på skolen. Sammen har de sønnen Ilja (15). Foto: AP
UNGDOMSKJÆRESTER: Dmitrij Medvedev falt for kona Svetlana allerede da de gikk på skolen. Sammen har de sønnen Ilja (15). Foto: AP

- Hva skal Medvedev gjøre da?

- Han finner nok en bra jobb uansett!

Om det personlige forholdet mellom dem bruker Antjin det russiske ordet «zemljaki», (personer som er oppvokst på samme sted).

- De kommer fra St. Petersburg, de er begge utdannede jurister og de jobbet sammen for borgermester Anatolij Sobtsjak. De har tillit til hverandre, mener Antjin.

- Hvordan oppfatter russere flest dem?

- Putin assosieres med stabilitet. Etter de vanskelige 90-årene med Jeltsin skaffet han folk trygghet og velstand. Dessverre innførte han også et system som ikke samsvarer med alt vi forbinder med et demokrati. Medvedev er mer liberal - han snakker om frihet for borgerne.

Fjodor Lukjanov vurderer de to slik:

- Medvedev er en vennlig person. Putin har karisma, men den er ganske aggressiv. Medvedev har nok ikke like stor karisma, men han er en «nice guy»!

LES OGSÅ:Åpner for visumfri norsk-russisk sone

KOMMER: Russlands president Dmitrij Medvedev, til venstre, kommer til Oslo mandag. Her sammen med skikameraten Vladimir Putin. Foto: REUTERS
KOMMER: Russlands president Dmitrij Medvedev, til venstre, kommer til Oslo mandag. Her sammen med skikameraten Vladimir Putin. Foto: REUTERS

Treningsfantom

Som Putin er presidenten opptatt av å holde seg i form. Hver morgen bruker han en time til trening - svømming og vektløfting. Han svømmer rundt 1500 meter om dagen. På samme måte som Putin er Medvedev nærmest en helsefrik - så langt fra det russiske mannegjennomsnittet som det er mulig. Konsumet av vodka og andre promilledrikker er hovedårsaken til at russiske menn har en forventet levealder på bare 61,8 år.

Medvedev spiller også sjakk, praktiserer yoga - og leser Mikhail Bulgakov (Mesteren og Margarita). Dessuten følger han sitt favorittlag i fotball, som selvfølgelig er Zenit, St. Petersburgs stolthet. Og på kontoret har han et akvarium som han visstnok passer selv.

Familien har også en hannkatt, som pleide å slåss med katten til nabo Mikhail Gorbatsjov, så det endte med at Medvedev fikk «Dorofei» kastrert.

Til daglig er det nok presidentens vakre kone, Svetlana, som har hovedansvaret for katten. Hun kommer også til Norge i morgen. Svetlana og Dmitrij var kjærester allerede da de gikk på skole nummer 305, der hun var skjønnhetsdronning.

LES OGSÅ:- Russland går i demokratisk retning

Artikkelen fortsetter under bildet.

KOMPISER: Dmitrij Medvedev snakker bedre med vestlige ledere enn Vladimir Putin. Han har fått et godt forhold til presidentkollega Barack Obama. Foto: EPA
KOMPISER: Dmitrij Medvedev snakker bedre med vestlige ledere enn Vladimir Putin. Han har fått et godt forhold til presidentkollega Barack Obama. Foto: EPA

Glamorøs

Presidenten ser ut til å ha et langt mer moderne kvinnesyn enn russiske menn flest. For Svetlana dukker stadig opp på glamorøse tilstelninger, og hun ser særlig ut til å interessere seg for kirke og kultur. Svetlana ble døpt inn i den russisk-ortodokse kirken som 30-åring, i 1995.

De to har selv deklarert at de eier en 367,8 kvadratmeter stor leilighet, at han har en veteranbil fra 1948, en russisk Pobeda, og at hun kjører en 1999-modell VW Golf. Skjønt - det er nok en stund siden førstedamen har sittet bak rattet selv.

Hva som skjer med familien Medvedev etter presidentvalget i 2012, er det ingen som vet.

- Medvedev har, særlig det siste halvåret, markert seg som en mann som viser veien fremover, sier Arild Moe, Russlandsekspert ved Fridtjof Nansens Institutt.

- Men om det var valg i morgen, så ville Putin vinne.

- Tror du Putin vil stille i 2012?

- Både Medvedev og Putin har signalisert at de kan tenke seg å være kandidater. Etter som Putin helt klart er den sterkeste av dem, underminerer han på en måte Medvedevs kandidatur. Putin kunne latt være å si at han vil tilbake som president - men han sa det.

LES OGSÅ:Medvedev åpner for å stille til gjenvalg i 2012

GODT TRENT: Presidenten spiller badminton med Vladimir Putin, mens hunden Aldo leker. Stedet er Sotsji, der vinter-OL skal arrangeres i 2014. Hvem av disse to er president da? Foto: REUTERS
GODT TRENT: Presidenten spiller badminton med Vladimir Putin, mens hunden Aldo leker. Stedet er Sotsji, der vinter-OL skal arrangeres i 2014. Hvem av disse to er president da? Foto: REUTERS

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Øyvind Solstad

Hva synes du? Diskuter saken i kommentarfeltet! Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Vær saklig, respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Vi løfter ofte gode kommentarer øverst i diskusjonen! Trakassering og hat = utestengelse.
Vennlig hilsen Øyvind Solstad, ansvarlig for brukerinvolvering og sosiale medier i VG.
Les mer om vår moderering

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Vis kommentarer