Hovedinnhold

- Tror på liv på andre kloder

Forsker oppglødd over vannfunnet på Mars

Norges mest kjente astrofysiker mener at vannfunnet på Mars kan komme til å åpne for at det finnes intelligent liv på andre planeter.

Denne saken handler om:

Romfartsorganisasjonen NASA opplyste i går kveld at de mener å ha funnet bevis på at Mars-overflaten en gang var gjennomtrukket av vann.

Mens mange forskere snakker om mulighetene for bakterier eller annet primitivt liv på Mars, mener Knut Jørgen Røed Ødegaard ved Astrofysisk institutt at dette kan ha langt videre perspektiver:

- Hvis vi finner spor av liv eller virkelig liv på Mars, så setter dette funnet oss mennesker i et helt nytt lys. Dette åpner for at intellektuelt liv kan ha oppstått og fortsatt eksisterer på andre planeter i verdensrommet. Ja, det er utrolig mange kloder der dette kunne være mulig, sier Røed Ødegaard.

Styrker hypotese

- Vi har i uminnelige tider gått ut fra at vi er den eneste kloden i universet med liv. Selv funn av primitivt liv på Mars styrker hypotesen om at det kan være høyerestående former for liv på andre og mer gjestmilde planeter, sier Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Han mener at vannfunnet må ses i sammenheng med at vitenskapen finner stadig flere planeter ute i verdensrommet, og det er ikke lenger bare ildkuler eller andre ubeboelige steder, men også jordlignende kloder.

- Frem til 1995 kjente vi bare de ni planetene i vårt eget solsystem. Nå kjenner vi i alt 119 planeter, og det er slett ikke umulig at det kan være liv på planeter utenfor vårt eget solsystem, sier Røed Ødegaard.

Vann - som er funnet på Mars - er grunnlag for ethvert liv - i hvert fall slik vi mennesker kjenner det. Derfor er dette et viktig gjennombrudd i vitenskapen. Det er robotfartøyet «Opportunity» som skal ha funnet klare beviser for at vann en gang fløt på den såkalte røde planet.

Kjempeflaks

Faktisk var det vanvittig flaks at robotkjøretøyet «Opportunity» landet i et område der det var mulig å finne beviser for at det har vært flytende vann.

- Romfartøyet bommet med omtrent 20 kilometer i landingen. Dette var et rent lykketreff, sier Røed Ødegaard.

NASAs Edward Weiler fastslo på en pressekonferanse i går kveld at «Opportunity» landet i et område på Mars der det en gang var rent flytende vann på overflaten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks