Hovedinnhold

- Kvinne pisket med 34 slag

Taliban praktiserer Sharia i Pakistan

(VG Nett) Kvinnen i denne videoen skal ha blitt sett sammen med mann hun ikke er gift med. Menn, angivelig fra Taliban, straffet henne med med 34 piskeslag.

Denne saken handler om:

Sharia

  • Sharia er islamsk lovgivning som gir rettledning, påbud og forbud til de troende.
  • Sharialovgivning er eneste kilde til lovgivning i Iran og Saudi-Arabia og i varierende grad i bruk i andre muslimske land.
  • Familielovgivningen i mange muslimske land er særlig preget av islamsk lov.
  • Kilden til islamsk lov er Koranen og fortellingene fra profeten Muhammed sitt live (Sunna)
  • Det eksisterer flere forskjellige lovskoler og retninger innenfor den muslimske tradisjnen.
  • Islamsk er en såkalt sedvanerett og er ikke nedfelt, men baserer seg på tolkninger av lovkyndige.
  • Den lovkyndige innen islams hovedretning sunni-islam kalles en mufti. I sjia-islam, som anvendes i Iran er ayatollahene de øverste lovkyndige.
  • En fatwa er en domsavsigelse fra en mufti eller ayatollah. Dette kan gi grunnlag for domsavsigelser i en rettssal, avhengig av landets lovgivning.
  • Sharia gir klare påbud og forbud som anvendes i domstolene, men også moralske og etiske retningslinjer de troende selv må velge om de vil følge.
  • Ordet Sharia betyr «veien til vannhullet».

De sjokkerende mobilbildene fra det nordvestlige Pakistan viser hvordan tre menn som skal være Taliban-soldater, pisker den burkakledde kvinnen mens hun skriker i smerte.

Mens kvinnen ligger på magen med ansiktet ned mot bakken piskes hun et titalls ganger over ryggen. En mann slår, mens to andre menn tvinger henne til å ligge stille.

- Vær så snill og stoppe, roper hun i smerte.

- Drep meg, eller stopp nå, ber hun.

Sharia

Kvinnen i videoen er angivelig bare 17 år. Opptaket skal være gjort i byen Matta.

Området, kjent som «Swat-dalen» var tidligere et yndet feriemål for nygifte. Nå er dalen en baklomme for Taliban-krigere fra Afghanistan.

I februar vant Taliban en viktig seier her da pakistanske myndigheter godtok gjeninnføring av den strenge muslimske straffeloven Sharia.

- Vi skal innføre straff som pisking, avkapping av hender og steining, sier Taliban-lederen Sufi Muhammad til The Guardian.

34 slag

I den rundt to minutter lange mobilvideoen demonstrerer de angivelige Taliban-soldatene at de mener alvor.

Rundt kvinnen står en gruppe menn og observerer torturen i stillhet. En av dem ber mennene om å holde beina hennes hardt fast.

Først etter 34 harde slag stanser mennene. De løfter henne opp og hun går gråtende og haltende bort fra folkemengden.

- Hun kom ut av huset sammen med en mann som ikke var hennes ektemann derfor må vi straffe henne. Det er visse grenser du ikke krysser, sier talsmann for Taliban, Muslim Khan til The Guardian.

- Disse straffene er beskrevet i islam. Vi kan ikke stoppe det. Det er guds lov, sier Sufi Muhammad.

- Maktdemonstrasjon

The Guardian skriver at de har fått videoen av Samar Minallah, en dokumentarskaper og antropolog som bodde i «Swat-dalen» på 90-tallet.

Hun forteller at Taliban har sendt mobilvideoen rundt til flere av dalens innbyggere for å skape frykt.

- Videoen spres stort. Taliban vil at folk skal se dette. De vil gi beskjed om at dette skjer fordi det er noe de tror på, sier Minallah.

Les også:Pakistansk Taliban truer USA

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks