Hovedinnhold

Serbia deltar likevel på Nobelseremonien

DEMONSTRASJON: Tilhengere av fredsprisvinner Liu Xiaobo demonstrerte torsdag utenfor Kinas ambassade i Oslo. Foto: SCANPIX
DEMONSTRASJON: Tilhengere av fredsprisvinner Liu Xiaobo demonstrerte torsdag utenfor Kinas ambassade i Oslo. Foto: SCANPIX
Serbia har som flere andre land ombestemt seg og vil likevel delta på Nobelseremonien i Oslo Rådhus.

Denne saken handler om:

Serbias utenriksminister Vuk Jeremic forsvarte tidligere i uken beslutningen om å boikotte seremonien ved å vise til Beograds nære bånd til Kina.

Landets ombudsmann for menneskerettigheter, Sasa Jankovic, reagerte sterkt på dette og opplyser nå til nyhetsbyrået Beta at han selv vil være på plass i Oslo som spesialutsending for Jeremic.

LES OGSÅ: EU kritiserer Serbia for å utebli fra nobelseremoni

- Regjeringen stiller med transport for meg, og statsminister Mirko Cvetkovic har bedt meg om å overbringe hans personlige lykkønskninger til fredsprisvinneren, sier Jankovic.

- Det bør ikke inngås politiske kompromisser når det gjelder menneskerettigheter, understreker Jankovic.

EU-press

Serbias beslutning om likevel å delta under seremonien til ære for den fengslede kinesiske dissidenten Liu Xiaobo, kom etter massivt press fra EU.

EU-kommisjonen kritiserte tidligere i uka Serbia for beslutningen om å boikotte Nobelseremonien.

LES OGSÅ: Serbia forsvarer Nobel-nei

- Vi hadde ventet at et land som har ambisjoner om å bli med i EU, deler EUs verdier. Og beskyttelse av menneskerettighetene er en grunnleggende verdi i EU, sa kommisjonens talskvinne for EU-utvidelse, Angela Filote.

Takket nei

Av de 65 landene som har ambassader eller konsulat i Norge, og som er invitert til å delta under seremonien i Oslo Rådhus, takket opprinnelig 18 nei, mens Sri Lanka unnlot å svare.

Både Colombia og Argentina sto opprinnelig på lista over dem som ville holde seg borte, men begge land nekter nå for å være del av en boikott.

Argentinas ambassadør er i hjemlandet av personlige grunner, men en representant for ambassaden vil være på plass under seremonien, heter det i en kunngjøring fra utenriksdepartementet i Buenos Aires.

Avviser boikott

Colombias ambassade i Berlin avviser også at landet boikotter fredsprisutdelingen, men det er ikke kjent hvem de stiller med i Oslo Rådhus.

LES OGSÅ: 19 land har takket nei til fredsprisutdelingen

Ukraina og Filippinene har også ombestemt seg og sier at de vil delta, mens Algerie har besluttet å boikotte seremonien.

Foruten Kina ser det dermed ut til at følgende land vil boikotte seremonien av politiske grunner: Russland, Kasakhstan, Tunisia, Saudi-Arabia, Pakistan, Irak, Iran, Vietnam, Afghanistan, Venezuela, Egypt, Sudan, Cuba, Marokko og Algerie. Det er fortsatt uklart om Sri Lanka dukker opp.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks