Hovedinnhold

Budskap fra forsker om Gaza:

Utenriksforsker: - Ikke se svart-hvitt på Gaza-krigen

PÅ VEI HJEM: Israelske soldater vender hjem fra Gazastripen etter at både Israel og Hamas har erklært våpenhvile på hver sin kant. Mandag ble likevel en israelsk mann drept, og palestinerne blir utpekt for å stå bak. Foto: AFP
PÅ VEI HJEM: Israelske soldater vender hjem fra Gazastripen etter at både Israel og Hamas har erklært våpenhvile på hver sin kant. Mandag ble likevel en israelsk mann drept, og palestinerne blir utpekt for å stå bak. Foto: AFP
(VG Nett) Utenriksforsker Asle Toje mener Gaza-krigen ikke bare har vært negativ.

Denne saken handler om:

BI-forsker Asle Toje er en enslig svale. I motsetning til andre forskere og norske hjelpeorganisasjoner, mener han mulighetene for fred er bedre nå enn før Israel angrep Gazastripen. Nå advarer han mot at norske statsfinansierte bistandsorganisasjoner uttaler seg for krast og ensidig om konflikten i Midtøsten.

Mer fra Toje:- Krig øker sjansen for fred

- Jeg tror at selv regjeringen ble sjokkert over hatet mot jødene som veltet fram i Norge, sier Toje, som er plassert på høyresiden i norsk politikk.

Enig? Uenig?Diskuter Midtøsten her!

Petter Eide, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, avviser at de lar seg prege for mye av den ene siden av konflikten.

- Jeg skjønner at mange mener vi er ensidige. Men jeg er ikke villig til å være et taust vitne til overgrep. Situasjonen er sånn. Konflikten bunner i en 42 år gammel okkupasjon.

700 av de 1150 palestinerne som er drept i løpet av den tre uker lange krigen, er barn, viser en uavhengig gjennomgang ifølge Reuters.

PROVOSERER: Asle Toje (BI) taler det norske forskningsmiljøet og bistandsmiljet midt i mot i Midtøsten-spørsmålet. Foto: Privat
PROVOSERER: Asle Toje (BI) taler det norske forskningsmiljøet og bistandsmiljet midt i mot i Midtøsten-spørsmålet. Foto: Privat

- Det er mulig Toje mener at vi bare skal plastre sår, men ikke målbære uretten folk er utsatt for, raser Eide.

- Ikke svart-hvitt

Men BI-forsker Asle Toje mener det har vært for mye svartmaling av situasjonen.

- Det er lett å bli fryktelig opprørt og ensidig når man ser det man har sett i de siste ukene. Det er viktig å ikke havne i fellen med å se dette her i svart-hvitt, sier Toje. Forskeren understreker at han uttaler seg på bakgrunn av sin kompetanse i strategiske studier generelt og krigsstudier spesielt.

Han understreker ovenfor VG Nett at han ikke mener det er bra at sivile liv går tapt, men at han som forsker er opptatt av de realpolitiske sjansene for fred etter den siste runden med konflikt i Midtøsten.

Hold deg oppdatert:Sjekk nyhetene fra Midtøsten

Toje er optimist etter at Israel og Hamas begge har erklært våpenhvile.

Han mener situasjonen ser bedre ut nå enn da Israel begynte militæroperasjonen «Cast Lead» for tre uker siden.

- Israel er mer villige til å forhandle med Hamas, Hamas er mer villige til å slutte med terror, sier Toje til VG Nett.

- Bedre fremtid

Til tross for tre uker med krig, mener Toje likevel at situasjonen ser lysere ut nå.

- Jeg er definitivt positiv, jeg håper virkelig at de nå får åpnet grensene og at sivilbefolkningen får en bedre fremtid.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ØNSKER ÅPENHET: Petter Eide, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, mener en åpen migrasjonspolitikk er god økonomisk politikk. Foto: Scanpix Foto:
ØNSKER ÅPENHET: Petter Eide, generalsekretær i Norsk Folkehjelp, mener en åpen migrasjonspolitikk er god økonomisk politikk. Foto: Scanpix Foto:

Midtøsten-forsker Hilde Henriksen Waage raser mot påstandene fra Toje. Hun mener ikke løftene om våpenhvile fra Israel og Hamas er noe utgangspunkt for varig fred.

- Situasjonen er verre enn før krigen begynte, fordi mange av Hamas sine øverste ledere er drept.

- Freden er langt borte

- Fredsmulighetene er skutt langt inn i fremtiden, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Petter Eide, som også er urolig for at uroen på Vestbredden kan tilspisse seg til en militær konflikt.

Det eneste lysglimtet for generalsekretæren, som jobber på Vestbredden, Gaza og i palestinske flyktningeleire i arabiske naboland ser, er at verdens myndigheter og den norske regjerignen har blitt mer kritiske til Israel.

- Jeg kan ikke se et eneste positivt utfall på det politiske området. Det eneste er kanskje at verden igjen har fått øynene opp for hvor brutalt en okkupasjonsmakt oppfører seg. Men det blir en form for krisemaksimering.

- Vil ha hevn

Midtøsten-forsker Waage tror det israelske angrepet på Gazastripen vil føre til at forbitrede palestinere igjen vender våpnene mot Israel.

- Det som er igjen, er en ruinhaug, opp av den vil det bare reise seg gjenger, klaner, familier og grupper som alle har til felles at de vil sverge hevn over Israel.

Men utenriksforsker Asle Toje tror både Israel og Hamas har fått seg en lærepenge etter den siste krigen i Midtøsten.

- Forhåpentlig har partene lært noe av denne miseren. Israel har lært at Hamas ikke vil forsvinne, Hamas har lært at Israel er villige til å komme på hjemmebesøk.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks