Hovedinnhold

- Krigen er over for Israel

Ingen tillit mellom partene - forsker tror likevel våpenhvilen holder

PÅ VEI HJEM: Israelske soldater vender hjem fra Gazastripen etter at både Israel og Hamas har erklært våpenhvile på hver sin kant. Mandag ble likevel en israelsk mann drept, og palestinerne blir utpekt for å stå bak. Foto: AFP
PÅ VEI HJEM: Israelske soldater vender hjem fra Gazastripen etter at både Israel og Hamas har erklært våpenhvile på hver sin kant. Mandag ble likevel en israelsk mann drept, og palestinerne blir utpekt for å stå bak. Foto: AFP
(VG Nett) FAFO-forsker Jacob Høigilt er klar på hva som må til for en varig fred i Midtøsten: - Enten må Israel gi tilbake Gaza og Vestbredden, ellers må de drive etnisk rensning og knuse all motstand.

Denne saken handler om:

TIDLIGERE FREDSINITIATIV:

  • Madridkonferansen (1991) Tidlig forsøk på å starte en fredsprosess gjennom forhandlinger mellom Israel og de arabiske nabostatene, inkludert palestinerne.
  • Oslo-avtalen (1993) Israel og PLO (Palestinas frigjøringsorganisasjon) anerkjente hverandre som forhandlingspartnere, og innledet en prosess mot en endelig fredsavtale. Norge og utenriksminister Johan Jørgen Holst (Ap) er senere blitt kritisert for å ha tatt instrukser fra Israel i utarbeidelsen av avtalen.
  • Oslo 2-avtalen (1995), også kalt Interimsavtalen. Skulle styrke og utvide det palestinske selvstyret på Vestbredden, og Israel skulle trekke seg ut av de okkuperte områdene innen 1999.
  • Veikartet for fred (2002) Plan for å løse Israel-Palestina-konflikten. Presentert av USAs president George W. Bush, blant hovedpunktene er ønsket om en uavhengig palestinsk stat som eksisterer side om side med Israel. USA, EU, Russland og FN støtter planen. (Kilde: Wikipedia)

- Men sistnevnte vil de selvfølgelig ikke klare, understreker forskeren.

Lørdag kveld erklærte israelske myndigheter en ensidig våpenhvile etter en tre uker lang luft- og bakkeoffensiv mot Hamas-militære på Gazastripen. Tolv timer senere fulgte Hamas opp og erklærte det samme, etter å først ha skutt 20 raketter over grensen til Israel - et angrep som landet også besvarte.

Les også:Israel har begynt å trekke seg ut av Gaza.

- Det er ingen tillit mellom partene overhodet, noe som understrekes ved at de har hver sin våpenhvile, sier FAFO-forsker Jacob Høigilt til VG Nett.

Les også:Dette er bakgrunnen for krigen.

- Israel trekker seg ut

Han mener likevel at våpenhvilen kan vare, men sier det avhenger av hva partene gjør både i et kortsiktig og et langsiktig perspektiv.

- For det første må de begge la være å angripe. Hamas må slutte å sende raketter, og Israel må la være å provosere ytterligere. Begge disse punktene er helt avgjørende for en fredsavtale i et kortsiktig perspektiv, mener Høigilt, som ikke tror det er usannsynlig at Israel følger Hamas-kravet om å trekke seg ut av Gazastripen innen én uke.

Les også:Israel: - Våpenhvilen revurderes minutt for minutt.

- Israel har ikke så mye å vinne på å være der inne. For deres del er krigen over, sier FAFO-forskeren.

Leserne diskuterer:- Noen må etterforske Israel.

Obama-effekt?

Landets forhold til USA har høyst sannsynlig også en medvirkende effekt. Høigilt tror Israel er opptatt av å få et godt forhold til Obama, og at dette gir dem en grunn til å trekke seg ut av Gaza. FAFO-forskeren kan derimot ikke si om den nye presidenten vil få i stand en fredsavtale mellom partene, slik han har varslet.

- Det er umulig å si, men han vil nok kunne få til noe mer konstruktivt enn Bush gjorde, siden han tilsynelatende har større kunnskap om konfliktene, mener Høigilt.

Les også:- Frykten er der fortsatt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KVINNER I GAZA: Kvinner i Gaza utenfor et ødelagt hjem i flyktningeleiren Jabaliya. En fersk meningsmåling viser at palestinerne fortsatt støtte Hamas. Foto: AP
KVINNER I GAZA: Kvinner i Gaza utenfor et ødelagt hjem i flyktningeleiren Jabaliya. En fersk meningsmåling viser at palestinerne fortsatt støtte Hamas. Foto: AP

Midtøsten-ekspert og professor Hilde Henriksen Waage ved Universitetet i Oslo ser ikke like lyst på situasjonen, til tross for våpenhvilen.

- Dette er ikke noe utgangspunkt for noe varig fred. Situasjonen er verre enn før krigen begynte, fordi mange av Hamas sine øverste ledere er drept. Det som er igjen er en ruinhaug, opp av den vil det bare reise seg gjenger, klaner, familier, og grupper som alle har til felles at de vil sverge hevn over Israel, sier Waage til VG Nett.

Hamas ikke svekket

Har Israel lykkes i å ramme Hamas, siden de nå har erklært våpenhvile?

- Nei, Hamas fremstiller dette som en stor seier på sine hjemmesider. De fleste så det som Israels mål å ødelegge Hamas, noe alle ser at de ikke har klart. Hamas mener de har vunnet, men de utelater samtidig å nevne alle de sivile som har dødd, sier Jacob Høigilt.

Les også:Norske helsearbeidere i Gaza kan ikke forlate sykehuset.

Professor Hilde Henriksen Waage mener Israels offensiv har ført til økt Hamas-støtte også i andre områder.

- Israel har bombet alt som tenkes kan av moderate krefter. Vi ser også på Vestbredden at oppslutningen om Hamas øker, forteller hun.

HARDT BUDSKAP: Hamas-toppen Osama Hamdan snakker til flere hundre Hizbollah-krigere som har meldt seg frivillig for å hjelpe islamistvennene på Gazastripen. Hamas-representantene i arabiske naboland skal være mer ytterliggående enn lederne som befinner seg i Gaza. Foto: EPA
HARDT BUDSKAP: Hamas-toppen Osama Hamdan snakker til flere hundre Hizbollah-krigere som har meldt seg frivillig for å hjelpe islamistvennene på Gazastripen. Hamas-representantene i arabiske naboland skal være mer ytterliggående enn lederne som befinner seg i Gaza. Foto: EPA

- Stor seier

Også Midtøsten-spesialist Dag Henrik Tuastad tror Hamas kan komme styrket ut av konflikten. Han underviser ved Midtøsten-programmet ved Universitetet i Oslo, og har palestinsk politikk og samfunn som spesialfelt.

LES ALT OM KRIGEN I MIDTØSTEN HER

- Hvis de kommer ut av denne konflikten med bevegelsen noen lunne kompakt, vil det være en stor seier både på hjemmebane og i den arabiske verden, sier Tuastad til VG Nett.

- Offensiven har nå vart i over tre uker, noe som betyr at Hamas har holdt ut lenger enn Israels nabostater gjorde i seksdagerskrigen i 1967 og oktoberkrigen i 1973 av. Derfor kan Hamas fremstille dette som en seier, mener Tuastad.

Les også:Israel frykter krigsforbrytersaker.

Tror på fred

Kan det noen gang bli fred i området?

- Ja, det tror jeg. Men for å få det til, må vi først få en palestinsk forsoning ved at Hamas og Fatah forener seg. Deretter må Israel gi tilbake områdene til okkuperte i 1967, skisserer Midtøsten-ekspert Høigilt.

Han understreker at en slik løsning sannsynligvis ligger langt frem i tid.

- I dag er Israel ikke villige til å gi tilbake de okkuperte områdene. Alternativet som landet sitter igjen med da, er å drive etnisk rensing og knuse all motstand, men det vil de ikke kunne klare, sier FAFO-forskeren.

Les også:Hamas melder om lave tapstall.

Midtøsten-spesialist Tuastad mener derimot at partene har flere alternativer.

- En en-statsløsning kommer til å bli diskutert mer i fremtiden. Dette alternativet er veldig urealistisk nå, men flere og flere palestinere ser at det er lite realistisk med en to-statsløsning, mener Tuastad.

..

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks