Hovedinnhold

Israelsk avstemning om våpenhvile lørdag

BOMBER GAZA: Bilde er fra grensen til Gaza fredag ettermiddag. Foto: AP Foto:
BOMBER GAZA: Bilde er fra grensen til Gaza fredag ettermiddag. Foto: AP Foto:
(VG Nett) Den israelske regjeringen tar lørdag stilling til om Israel på egenhånd skal erklære våpenhvile.

Denne saken handler om:

Avgjørelsen vil i såfall bety at Israel har bestemt å på egenhånd avslutte luft og bakkeoffensiven mot Gazastripen. I stedet vil de støtte seg på hjelp fra USA og Egypt for å få en slutt på våpensmugling inn i Israel.

En talsmann for Israels statsminister Ehud Olmert antydet tidligere fredag at offensiven i Gaza kan gå mot slutten

- Forhåpentlig er vi nå inne i siste akt, sa talsmannen Mark Regev. Ifølge Reuters kan Olmert, palestinernes president Mahmoud Abbas og Egypts statssjef Hosni Mubarak komme til å undertegne en avtale som skal underbygge en våpenhvile.

Arabiske utenriksministre vedtok på et møte i Kuwait fredag et krav om øyeblikkelig stans i det de betegnet som den israelske aggresjonen i Gaza. De krever også at blokaden av Gaza avsluttes og grenseovergangene til området åpnes.

Utenriksministrene vedtok i tillegg å garantere for minst 500 millioner dollar eller 3,5 milliarder kroner til utbedring av krigsskader i Gaza. Vedtakene skal legges fram for godkjenning på et møte mellom arabiske stats- og regjeringssjefer i Kuwait mandag.

Hamas raser

Hamas er ikke fornøyd med at israelerne vurderer å ensidig trekke seg ut av Gazastriepn, uten å snakke med dem.

- Dette vil skape mer hat. Dette vil ikke gi noen løsning for Israel.

- Vil dere vurdere å anerkjenne Israel?

- Hvis noen satte en kniv i halsen din, hva ville du gjøre? Ingen vil anerkjenne noen som dreper dine egne barn. De må stoppe drapene og beleiringen av Gazastripen.

Artikkelen fortsetter.

SØT MUSIKK MELLOM ISRAEL OG USA: Utenriksminister Condoleezza Rice møtte hennes israelske kollega Tzipi Livni i USA i dag. Foto: Reuters
SØT MUSIKK MELLOM ISRAEL OG USA: Utenriksminister Condoleezza Rice møtte hennes israelske kollega Tzipi Livni i USA i dag. Foto: Reuters

Avtale mellom Israel og USA

USA og Israel har undertegnet en avtale som skal avverge våpensmugling til Gaza.
Rice drøftet saken med sin israelske kollega Tzipi Livni fredag, og ble fredag enige om å sørge for at islamistmilitsen Hamas ikke kan skaffe seg nye våpen, hvis den går med på en våpenhvile i Gaza.

Tiltak mot smugling av våpen fra Iran og andre land er ledd i dette arbeidet.

- Flere betingelser må oppfylles for at en våpenhvile skal bli holdbar, og en stans i våpensmuglingen er en av disse betingelsene, sa Condoleezza Rice etter møtet med Tzipi Livni.

Hold deg oppdatert:Alle nyheter fra Midtøsten

Livni bekreftet at det er enighet om en rekke tiltak for å stanse smuglingen av våpen. Israelske tjenestemenn ville imidlertid ikke kommentere antydninger om at en våpenhvile i Gaza dermed har rykket nærmere.

Diplomater mener likevel at avtalen kan bidra til å dempe Israels betenkeligheter med å gjenåpne grenseovergangene fra Egypt til Gazastripen. Avtalen kan styrke det egyptiske arbeidet med å få til en våpenhvile i området.

Bakgrunn:Derfor er det krig

..

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks