Hovedinnhold

Israel kan å stanse krigen i kveld

KAN STOPPE: Israelske bomber eksploderer over en moské i den nordlige delen av Gazastripen. Kampene fortsatte lørdag, men Israel vurderer en ensidig våpenhvile. Foto: Scanpix
KAN STOPPE: Israelske bomber eksploderer over en moské i den nordlige delen av Gazastripen. Kampene fortsatte lørdag, men Israel vurderer en ensidig våpenhvile. Foto: Scanpix
Israelsk jagerfly gikk igjen til angrep på Gazastripen lørdag morgen. Men lørdag kveld kan de israelske lederne bestemme seg for å stanse krigen.

Denne saken handler om:

Etter en relativt stille natt med bare sporadisk skyting var jagerflyene tilbake på vingene i 5-tiden om morgenen. Flere kraftige eksplosjoner ble observert i området sør for Gaza by.

Les også:Kvinne og fem barn drept

En kvinne og ett barn ble drept i et nytt luftangrep på en FN-skole der sivile palestinere har søkt tilflukt fra bomberegnet. Elleve andre ble skadd i angrepet, som satte skolen i brann.
Minst 1.188 palestinere er drept og 5.100 såret siden Israel innledet angrepet på Gazastripen i romjula. Et stort flertall av de døde er sivile.

Se Mads Gilberts bilder fra Gaza(Advarsel: Sterke bilder)

Artikkelen fortsetter under bildet

OFFENSIV: Israelske stridsvogner ruller mot Gaza på dette bildet fra torsdag morgen. Foto: AFP
OFFENSIV: Israelske stridsvogner ruller mot Gaza på dette bildet fra torsdag morgen. Foto: AFP

Ensidig våpenhvile

Men allerede lørdag kveld kan det israelske sikkerhetskabinettet beslutte å innlede en ensidig våpenhvile etter å ha fått løfter fra USA og Egypt om hjelp til å stanse våpensmuglingen inn på Gazastripen.

Ifølge BBC vil det være snakk om å stanse offensiven, men ikke å trekke styrkene ut av Gazastripen. Israel forventer at Hamas stanser sine rakettangrep, men vil slå til om de fortsetter.

BAKGRUNN:Slik ble det krig

Utenriksminister Tzipi Livni undertegnet fredag i Washington en samarbeidsavtale med USA for å stanse smuglingen av våpen inn i Gazastripen. Dersom denne smuglingen kan stanses, er et av Israels hovedkrav for å stanse offensiven oppfylt.

Dermed kan Israel vedta at de har oppnådd sine viktigste målsettinger og foretrekke å stanse offensiven uten å behøve å forholde seg til Hamas og gi Hamas tilfredsstillelsen av en framforhandlet våpenhvileavtale.

Livni sier at en slutt på krigen ikke behøver å være i form av en enighet me Hamas, men heller i form av systemer og arrangementer imot Hamas.

Les alt om Midtøsten her!

Kairo-meklingen

Meklingen som Egypt leder, så ikke ut til å bære frukter, ikke minst fordi Israel og Hamas nekter å møte hverandre og alle forhandlinger må gå via Egypt.

Både Israel og Hamas har avvist de egyptiske forslagene til en våpenhvile, men Israels forhandler kom fredag likevel fornøyd tilbake fra Kairo.

En tjenestemann sier at Olmert er tilfreds med at samtalene har innfridd Israels krav når det gjelder våpensmugling og samarbeid med Egypt om en åpning av Gazastripen.

Hamas' eksilleder Khaled Meshaal sa fredag at de ikke kunne godta Israels betingelser. Han gjorde det klart at Hamas fortsetter kampen.

Likevel er det tegn til at Hamas-lederne inne på Gazastripen er mer åpne for en avtale. Hamas' forhandlere møter de egyptiske forhandlerne igjen lørdag.

Økende press

Det er fortsatt overveldende støtte for offensiven i Israel, men presset mot Israel fra det internasjonale samfunnet øker fra den ene dagen til den andre.

FNs hovedforsamling forlangte fredag en umiddelbar og holdbar våpenhvile på Gazastripen og en full tilbaketrekning av de israelske styrkene.

Et overveldende flertall stemte for den ikke-bindende resolusjonen som krever respekt for resolusjonen i Sikkerhetsrådet i forrige uke som krevde våpenhvile, tilbaketrekning og fordeling av nødhjelp til Gazastripen.
142 av de 192 medlemmene av hovedforsamlingen stemte for resolusjonen, mens seks stemte imot og åtte avsto.

Tidligere avviste hovedforsamlingen en langt krassere uttalelse som ble foreslått av en liten gruppe radikale arabiske og latinamerikanske land.

USA, Israel og Nauru stemte imot resolusjonen, mens blant andre Venezuela avsto fordi den ikke var sterk nok.

..

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks