Hovedinnhold

Israel: - Gaza-krigen går muligens mot slutten

- Bombet moské, tunneler og terrorceller i natt

BOMBARDERT: Gaza by ble utsatt for daglige bombeangrep fra israelsk side.Ødeleggelsene var betydelige. Foto: AFP
BOMBARDERT: Gaza by ble utsatt for daglige bombeangrep fra israelsk side.Ødeleggelsene var betydelige. Foto: AFP
(VG Nett) Israelske myndigheter sier fredag at krigen på Gazastripen snart kan være inne i sin siste fase. Samtidig fortsetter kampene for fullt.

Denne saken handler om:

Idet militæroffensiven gikk over i sin 21. dag, angrep israelske styrker minst 40 mål de hevder er knyttet til Hamas.

Samtidig kommer kunngjøringen fra Israel om at krigen nå snart kan være over. To sentrale israelske diplomater reiste fredag til Egypt og USA i det som ser ut til å være siste innspurt for å få til en våpenhvile med Hamas på Gazastripen, melder NTB.

Diskutér situasjonen i Midtøsten her

Talsmann for statsminister Ehud Olmert, Mark Regev, sier at regjeringens sikkerhetskomité møtes enten fredag eller lørdag, og at det vil bli tatt en avgjørelse da.

I går kom Hamas med en kravsliste for at de skal godta våpenhvileavtalen. De krever blant annet full tilbaketrekking av israelske styrker innen fem til syv dager, samt øyeblikkelig åpning av alle grenseportene rundt Gazastripen, både mot Israel og Egypt.

Les hele kravslisten her

Harde kamper i natt

Selv om Israel nå mener at krigen er på retur, fortsetter kampene på Gazastripen med full styrke. Torsdag ble omtalt som en av de blodigste dagene i løpet av den tre uker lange krigføringen. Minst 50 mennesker ble drept, deriblant en av Hamas' toppledere, innenriksminister Said Siam.

Artikkelen fortsetter under bildet

DREPT: Hamas-ministeren Said Siam ble torsdag drept i et israelsk luftangrep på Gaza by. Foto: AFP
DREPT: Hamas-ministeren Said Siam ble torsdag drept i et israelsk luftangrep på Gaza by. Foto: AFP


Israelske styrker bombet også et sykehus med hundrevis av pasienter, bygningen der et 20-tall medier har sine kontorer og FNs hovedkvarter, der flere tonn mat og medisiner gikk opp i flammer.

VGTV:Her brenner FN-lageret i Gaza by

Kampene fortsatte utover kvelden, og i natt angrep Israel minst 40 Hamas-mål. Blant målene er en moské, lagerbygninger og underjordiske tunneler, melder israelske medier.

Ifølge Jerusalem Post var det lagret våpen i moskeen, de underjordiske tunnelene ble brukt til smugling og lagerbygningene inneholdt våpenskjold. Israelske militærstyrker også ha angrepet seks terrorceller på Gazastripen i natt.

Palestinske myndigheter melder fredag morgen at en 14 år gammel gutt er drept og ti andre er skadet i en av flyktningleirene i Rafah, som følge av nattens angrep.

BILDESPESIAL:Se Gilberts egne bilder fra Shifa-sykehuset
NB! VG NETT ADVARER MOT STERKE BILDER

FORTVILER: En FN-arbeider viser sin fortvilelse etter det israelske angrepet på FNs hovedkvarter i Gaza. Foto: AFP
FORTVILER: En FN-arbeider viser sin fortvilelse etter det israelske angrepet på FNs hovedkvarter i Gaza. Foto: AFP

Dødstallet stiger

Dette skjer bare timer etter at utenriksminister Jonas Gahr Støre møtte toppledere fra hele verden for å diskutere våpenhvile i Gaza. Til Aftenposten.no var Støre optimistisk til at en stans i våpenføringen mellom Hamas og Israel er innen rekkevidde.

- Jeg tør ikke spå når det skjer. Vi regner i timer og halve dager, sa han til avisen.

Siden 27. desember har 1.133 mennesker blitt drept på Gazastripen, deriblant 355 barn under 18 år. I tillegg er 5.130 mennesker skadet, ifølge sykehuskilder i Gaza by.

SAMLESIDE:Alt om konflikten i Gaza

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks