Hovedinnhold

Israel frykter krigsforbrytersaker

PÅ GRENSEN: Israelske soldater står på grensen med Gazastripen i bakgrunnen. En stor andel av de drepte i den tre uker lange krigen er sivile, og ødeleggelsene er store på sivile bygninger og infrastruktur. Den israelske regjeringen har allerede begynt å forberede sitt forsvar i eventuelle krigsforbryterrettsaker. Foto: Reuters
PÅ GRENSEN: Israelske soldater står på grensen med Gazastripen i bakgrunnen. En stor andel av de drepte i den tre uker lange krigen er sivile, og ødeleggelsene er store på sivile bygninger og infrastruktur. Den israelske regjeringen har allerede begynt å forberede sitt forsvar i eventuelle krigsforbryterrettsaker. Foto: Reuters
Israel frykter at krigen på Gazastripen skal føre til en rekke krigsforbryteranklager. Israels regjering har allerede begynt å forberede sitt forsvar.

Denne saken handler om:

Over halvparten av de 1.300 som så langt er meldt drept på Gazastripen, var sivile, ifølge palestinske kilder. Ødeleggelsene av sivile hjem er enorme. I flere tilfeller ble sykehus, skoler og FN-bygninger angrepet.

Så sent som lørdag ble to barn på fem og sju år drept av en israelsk granat som ble skutt mot en skole nord på Gazastripen. Det fikk FN-organisasjonen UNRWA til å kreve en gransking av om det var begått krigsforbrytelser.

Les også:Hamas melder om lave tapstall

Ferie i Haag

Israels regjering frykter at den israelske staten eller enkeltpersoner kommer til å bli utsatt for rettsprosesser, skriver avisen Haaretz.

- Når omfanget av skadene på Gazastripen blir klart, kommer jeg ikke til å reise på ferie til Amsterdam, bare til krigsforbryterdomstolen i Haag, sier en minister anonymt. Det var uklart om det var en vits eller ikke, skriver avisen.

Regjeringen frykter først og fremst at saker skal bli anlagt av enkeltpersoner eller organisasjoner, og ikke at andre lands myndigheter vil gjennomføre offisielle granskinger.

Flere ledende tjenestemenn i Israel tror at de mange europeiske lederne som besøkte Jerusalem i helgen og deres erklæringer om at Israel har rett til å forsvare seg mot terror, vil være til hjelp i framtidige rettsoppgjør.

Statsministrene fra både Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Italia, Spania og EUs formannskapsland Tsjekkia, møtte søndag kveld Ehud Olmert. Så mange statsledere har ikke besøkt Israel på samme tid siden begravelsen av statsminister Yitzhak Rabin i 1995.

Les også:Israel har begynt å trekke seg ut av Gaza

- I selvforsvar

Israel har allerede begynt å samle argumenter til sitt forsvar. De hevder de militære styrkene handlet i selvforsvar, og at de anstrengte seg for å advare folk som bodde i hus som skulle bombes. Sivile bygninger ble bare angrepet om palestinsk milits hadde forskanset seg i dem, hevder Israel.

Den påstanden tilbakevises i en rekke tilfeller av palestinere og av UNRWA, FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger.

..

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks