Hovedinnhold

Hamas-minister drept av Israel

DREPT: Hamas-ministeren Said Siam ble torsdag drept i et israelsk luftangrep på Gaza by. Foto: AFP
DREPT: Hamas-ministeren Said Siam ble torsdag drept i et israelsk luftangrep på Gaza by. Foto: AFP
(VG Nett) Israel skal ha drept den mest høytstående Hamas-lederen så langt i det israelske angrepet på Gazastripen.

Denne saken handler om:

Det er den israelske avisen Haaretz som melder om at Hamas sin eks-innenriksminister Saeed Sayyam er drept i et luftangrep på Gazastripen. Lederen for Hamas sin sikkerhetstjeneste, Salah Abu Shreh, skal også ha blitt drept i angrepet. To andre medlemmer av islamistgruppen skal også ha mistet livet i angrepet, inkludert eks-ministerens bror.

SE VGTV:Her brenner FN-lageret i Gaza

- I en felles operasjon fra det israelske forsvarsstyrkene og etterretningstjenesten Shin Beth ble en bygning angrepet med fly. Inne i bygningen var Saeed Sayyam sammen med sin bror og en tredje person, sa en talskvinne for den israelsk hæren til AFP torsdag.

Hamas sin tv-kanal Al-Quds bekrefter også meldingen ifølge den arabiske tv-kanalen Aljazeera, som beskriver ham som en av Hamas sine viktigste ledere.

Artikkelen fortsetter.

FULLSTENDIG ØDELAGT: Huset til broren av Hamas-lederen er fullstendig ødelagt etter bombingen i ettermiddag. Foto: AP
FULLSTENDIG ØDELAGT: Huset til broren av Hamas-lederen er fullstendig ødelagt etter bombingen i ettermiddag. Foto: AP

Hamas: - Stor leder

- Han ofret seg for kampen og gjorde sin plikt og er en martyr i rekken av store ledere. Blodet hans vil bli en forbannelse for Israel, sier Hamas-talsmann Mohammed Nazzal fra Damaskus til den arabiske tv-kanalen Aljazeera.

Hamas-lederen lover at de ikke vil la likvideringen av eks-ministeren stoppe kampen mot Israel.

- Dette viser at Israel fortsetter aggresjonen. De fortsetter å sende raketter mot barn, kvinenr, sykehus, moskeer, universiteter og skoler. Derfor fortsetter kampen. Blodet er den eneste veien som kan føre til seier.

Hamas-lederen skal ha oppholdt seg i brorens hus, som ble fullstendig ødelagt i bombingen, melder Aljazeeras korrespondent Walid Al-Omari. Bombingen skal ha funnet sted i 17-tiden.

Artikkelen fortsetter.

- STOR LEDER: Slik beskriver Hamas-talsmannen Mohammed Nazal eks-ministeren Said Siam. Foto: AFP
- STOR LEDER: Slik beskriver Hamas-talsmannen Mohammed Nazal eks-ministeren Said Siam. Foto: AFP

Ivret for maktovertakelse

Den israelske avisen Haaretz rangerer Saeed Sayyam som nummer tre på listen over Hamas-topper i Gaza, etter eks-statsminister Ismail Haniyyeh og talsmann Mohammed Zahar.

Haaretz melder også at Siam skal ha vært blant de som ivret for at islamistgruppen i 2007 skulle ta over makten på Gazastripen.
Satt i regjering

Hamas-toppen Saeed Sayyam satt i regjeringen fra Hamas som vant valget i 2006 til den islamistiske maktovertakelsen på Gazastripen sommeren 2007. Siden da har de palestinske politiske institusjonene vært ute av spill.

Angrepet skal ha funnet sted i Gaza by i ettermiddag, melder Haaretz. Avisen tolker likvideringen som at Israel ønsker å markere styrke før inngåelsen av en eventuell våpenhvile.

Angrepene på Gazastripen torsdag skal være de kraftigste siden den israelske luft og bakkeoffensiven begynte for 20 dager siden, melder tv-kanalen Aljazeera.

HOLD DEG OPPDATERT:ALLE NYHETER FRA KRIGEN I MIDTØSTEN

..

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks