Hovedinnhold

- FNs hovedkontor i Gaza står i brann

Ban Ki-moon fordømmer angrepet på FN-hovedkvarter

(VG Nett) FNs hovedkvarter i Gaza by er truffet av israelske granater og står i brann. Tre FN-ansatte ble skadet i angrepet, opplyser en FN-talsmann.

Denne saken handler om:

- Bygningen ble trolig truffet av to eller tre fosforgranater, sier talsmannen for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), Chris Gunness ifølge nyhetsbyrået AP.

Hvitt fosfor brenner med svært høy temperatur, og fører ofte til store branner.

Gunness sier at bygningen har blitt brukt som tilfluktssted for palestinere som har forsøkt å flykte fra israelske bomber. Det er også en skole og andre kontorer i bygningen hvor FN har sitt hovedkvarter.

Han legger til at store mengder med nødhjelpsforsyninger og drivstofflageret kan bli rammet av den kraftige brannen.

Det er ikke klart hvor mange mennesker som oppholder seg i bygningen.

Fordømmer angrepet

FNs generalsekretær fordømmer Israels angrep på FN-hovedkvarteret i Gaza.

- Jeg har uttrykt mine sterke protester og sinne overfor Israel, sier Ban Ki-moon ifølge nyhetsbyrået AP.

Han krever nå en etterforskning av hendelsen. FN-sjefen legger til at Israels forsvarsminister Ehud Barak har sagt at angrepet mot FN-bygningen var en grov feil.

En talsmann for det israelske militæret sier israelske styrker svarte på ildgivning som kom fra nærheten av FN-bygningen da den ble truffet, ifølge Jerusalem Post.

LES OGSÅ:Israel beskylder Gilbert og Fosse for løgn

Gaza dekket av røyk

Noen øyenvitner sa først at det ikke var bygningen som huser FN-kontorene som var truffet, men nabobygningen. Det var vanskelig å få bekreftet hva som var riktige opplysninger, fordi hele området er dekket av tykk, svart røyk.

Nå opplyser FN-talsmannen at flere andre bygninger i nærheten også ble truffet, og det brenner kraftig i flere av dem.

LES OGSÅ:- Hamas-ledere gjemmer seg på Gaza-sykehus

Artikkelen fortsetter under bildet.

OFFENSIV: Israelske stridsvogner ruller mot Gaza på dette bildet fra torsdag morgen. Foto: AFP
OFFENSIV: Israelske stridsvogner ruller mot Gaza på dette bildet fra torsdag morgen. Foto: AFP

Sykehus og pressekontorer truffet

Al-Quds-sykehuset i Gaza by er også truffet av israelske granater. En fløy står i brann, ifølge øyenvitner. Det er ikke kjent om noen har blitt såret eller drept som følge av angrepet.

En annen bygning i Gaza by, som blant annet huser kontorene til nyhetsbyrået Reuters samt flere arabiske TV-stasjoner, er også truffet av israelske raketter, melder Reuters-journalister.

Israelsk kamphelikopterpilot:- Lei meg for sivile tap

Over 1000 drept

Israelske bakkestyrker tok seg i natt inn i tett befolkede boligområder i Gaza, og tusenvis av livredde sivile flyktet i panikk fra hjemmene sine.

Ifølge palestinske helsemyndigheter er 1038 palestinere drept og 4850 såret på Gazastripen siden offensiven begynte i romjulen. I samme periode er 13 israelere drept.

FLYKTER: En gruppe palestinere flykter fra Tal al-Hawa-bydelen i Gaza by torsdag formiddag. Det skal ha brutt ut full panikk i byen da israelske bakkestyrker tok seg lengre inn i byen natt til torsdag. Foto: AFP
FLYKTER: En gruppe palestinere flykter fra Tal al-Hawa-bydelen i Gaza by torsdag formiddag. Det skal ha brutt ut full panikk i byen da israelske bakkestyrker tok seg lengre inn i byen natt til torsdag. Foto: AFP

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks