Hovedinnhold

Egypt slapp igjennom medisiner til Gaza

SLAPP IGJENNOM: Egyptiske hjelpearbeidere forberedte lastebiler med medisiner på grensen til Gaza mandag. Tirsdag slapp de igjennom. Foto: REUTERS
SLAPP IGJENNOM: Egyptiske hjelpearbeidere forberedte lastebiler med medisiner på grensen til Gaza mandag. Tirsdag slapp de igjennom. Foto: REUTERS
KAIRO/OSLO (VG Nett) I ettermiddag åpnet Egypt grensen mot Gazastripen i to timer, slik at nødhjelpssendinger med medisiner fikk slippe igjennom.

Denne saken handler om:

Fakta: Krigen på Gazastripen

  • Israel startet sin storoffensiv mot Gazastripen 27. desember med flyangrep etter at Hamas hadde gjennomført en serie rakettangrep mot det sørlige Israel.
  • En uke senere gikk israelske bakkestyrker inn i det palestinske området.
  • Militante palestinere har skutt over 500 raketter og bombekastergranater mot Israel siden den israelske offensiven begynte.
  • Tre sivile israelere og én israelsk soldat er drept og omkring 30 såret i disse rakettangrepene.
  • Seks israelske soldater er blitt drept siden bakkeoperasjonene startet, mens 83 er såret.
  • Ifølge den israelske hæren er minst tre av dem, og trolig flere, blitt drept av ild fra egne soldater. Også mange av de sårede israelerne skal være skutt av israelske soldater.
  • Minst 635 palestinere er drept siden krigen begynte. Av disse er minst 160 barn, ifølge sykehuskilder. Rundt 2.900 er såret. Bare i løpet av tirsdag 6. januar ble 75 sivile drept, ifølge helsearbeidere på Gazastripen.

    (Kilde: Reuters, AFP, TT) (©NTB)

FNs barnefond (UNICEF) og flere andre organisasjoner ba tirsdag partene om å stanse volden på Gaza, slik at nødvendig nødhjelp kunne komme inn til befolkningen som lider.

- UNICEF og hjelpeorganisasjonene trenger trygge områder hvor de kan lagre og distribuere nødhjelp og medisinsk utstyr, sier generalsekretær Kjersti Fløgstad i UNICEF Norge i en pressemelding.

Volden stanset ikke, men grensen mellom Egypt og Gazastripen ble imidlertid åpnet et par timer, får VG Nett i Kairo opplyst.

Ingen slapp ut

Talsmann for det internasjonale Røde Kors Sultan Muhammed besøkte grensen mellom Egypt og Gazastripen i ettermiddag. Han forteller til VG Nett i Kairo at Røde Kors var i stand til å få gjennom to lastebiler med medisiner.

Det er uklart når grensen vil bli åpnet igjen. Ifølge talsmannen har israelske myndigheter gitt motstridende signaler.

- Egyptisk Røde halvmåne har fått inn nødhjelp fra både Røde halvmåne-foreninger og andre foreninger fra mange land. Vi bistår nå så godt vi kan med å koordinere dette arbeidet, sier
Muhammed til VG Nett.

Ingen personer fikk slippe ut av Gaza i de to timene den egyptiske grensen var åpen.

ALT OM MIDTØSTEN-KONFLIKTEN HER!

- Over 600 drept

Operasjonsleder for Røde Kors, Pierre Krähenbühl, sa ifølge NTB tirsdag at situasjonen for sivile palestinere er ekstrem og traumatisk som følge av ti dager med uavbrutte kamper.

Natt til tirsdag beskriver han som den mest skremmende så langt i løpet av den israelske offensiven, som nå har pågått i 11. dager.

Til sammen er over 600 mennesker drept og rundt 3000 såret, ifølge helsepersonell på Gazastripen.

SE BILDER FRA KRIGEN HER

Frykter epidemier

- Antall barn som er påvirket av tapet på en forelder, ødelagte hjem, flukt og mangel på medisinsk hjelp er ikke talt. Men det er et betydelig antall. Halvparten av Gazas befolkning er barn, og de er også den mest sårbare delen av befolkningen. De er allerede traumatisert av volden, sier Kjersti Fløgstad i UNICEF.

Ifølge Røde Kors stiger tallet på drepte og sårede raskt, og sier at de sårbare energiforsyningene kan bryte sammen når som helst slik at en halv million mennesker blir uten rent vann og utsatt for sykdom og epidemier.

TETT PÅ NETT MED ISRAELS AMBASSADERÅD

TETT PÅ NETT MED NORSK-PALESTINER

Nordmenn hjelper til

Den norske sykepleieren Dagfinn Bjørklid tok seg tirsdag inn på Gazastripen, ifølge fagbladet Sykepleien.

Han skal inn for å sikre forsyninger til sykehusene, og vil samarbeide med kirurgene Mats Gilbert og Erik Fosse, som er der allerede. Alle tre jobber for hjelpeorganisasjonen Norwac, en profesjonell hjelpeorganisasjon med opprinnelse fra den norske solidaritetsbevegelsen med Palestina.

Oppholdet til Fosse og hans norske kollega Mads Gilbert er finansiert av det norske utenriksdepartementet.

..

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks