Hovedinnhold

Desperat matmangel i Gaza

- Egypt skjerper sikkerheten ved grensen

SÅRET: En av de mange sårede etter krigskampene i Gaza. Foto: AFP PHOTO
SÅRET: En av de mange sårede etter krigskampene i Gaza. Foto: AFP PHOTO
KAIRO (VG Nett) Det er nå et desperat behov for å få inn mat, telt og ulltepper til det krigsherjede Gaza, men Israel holder fortsatt grensene inn til byen stengt.

Denne saken handler om:

I tre dager har lastebiler med nødhjelp stått på grensene til Gaza uten å få komme inn med mat, klær og annet livsviktig materiell til sivilbefolkningen. Det internasjonale Røde Kors forhandler nå med Israel om å få opprettet en nødhjelpskorridor, men så langt er alle søknader om å få slippe inn i Gaza avslått.

HAR DU SPØRSMÅL OM KONFLIKTEN?Still spørsmål til den israelske ambassaden og norsk-palestineren Nour klokken 13 i dag!

Bryter løfter

Ola Skuterud som leder Norges Røde kors sitt arbeid på Vestbredden understreker overfor VG Nett at situasjonen nå er prekær. Ifølge Skuterud er det nå først og fremst behov for å få inn mat, telt og varme klær. Det er kaldt i området, og mange sliter med å holde varmen i den utbombede byen.

Les også:Israelske soldater drept av egne styrker

Når det gjelder medisinsk utstyr er hovedproblemet ifølge Skuterud få utstyret fra de medisinske lagrene inne i Gaza og fram til sykehusene. Skuterud mener Israel nå bryter Genevekonvensjonen ved å hindre nødhjelpskonvojene og ta seg inn i Gaza, å hindre helsepersonell i å ta seg av de sårede etter de israelske bombeangrepene.

HVA MENER DU?Diskuter konflikten i Midtøsten her!

- Vi får stadige løfter fra israelerne som så blir brutt. Internasjonal rett slår ettertrykkelig fast at sivile skal beskyttes, men det vi nå opplever er det motsatte, sier Skuterud til VG Nett.

Les også:- Sykehusene i ferd med å miste all strøm

Unicef fortviler

FNs hjelpeorganisasjon for barn, Unicef, er også blant de som er fortvilet over situasjonen i Gaza. De ber partene om å stanse volden slik at nødvendig nødhjelp, kan komme inn til befolkningen som lider.

- Unicef har sendt inn nødutstyr til å hjelpe 10 000 mennesker over tre måneder, samt 355 førstehjelpsutstyr som er levert til sykehusene. Vi samarbeider også med palestinske helsemyndigheter for å vaksinere barn mot meslinger, kusma og polio. Men dette er ikke nok. Unicef og hjelpeorganisasjonene trenger trygge områder hvor de kan lagre og distribuere nødhjelp og medisinsk utstyr, sier Kjersti Fløgstad, generalsekretær i Unicef Norge i en pressemelding.

Halvparten av Gazas befolkning er barn.

- De er også den mest sårbare delen av befolkningen. De er allerede traumatisert av volden, sier Kjersti Fløgstad.

Bombenedslag

Saken fortsetter under bildet!

KAMPENE FORTSETTER: En røyksky stiger opp fra Gaza ved solnedgang søndag. Flere palestinske barn skal ha blitt drept under angrepene. Foto: AFP
KAMPENE FORTSETTER: En røyksky stiger opp fra Gaza ved solnedgang søndag. Flere palestinske barn skal ha blitt drept under angrepene. Foto: AFP


Samtidig skjerper også Egypt nå sikkerheten ved grensen til Gaza. Ifølge den egyptiske avisen Daily News patruljerer egyptiske sikkerhetstyrker nå grensebyen Rasah. I tillegg er hele grenseovergangen nå flombelyst for å hindre palestinere fra Gazastripen å komme seg over grensen.

Les også:Norsk lege: Jeg rekker ikke være redd

Den økte egyptiske sikkerheten kommer samtidig som Israel fortsetter bombingen av en sørlige delen av Gazastripen. Mandag ettermiddag hørtes flere bombenedslag i nærheten av grensen, melder egyptiske medier.

BILDESPESIAL:Se bilder fra de harde kampene

Dramaet som utspiller seg på den andre siden av grensen setter likevel lite preg på egypts hovedstad Kairo. Selv om krigen i Gaza preger avisforsidene også her, går dagliglivet tilsynelatende sin vante gang.

Folk VG Nett snakket med på gaten i Kairo tirsdag formiddag er svært varsomme med å uttale seg om konflikten. Skuterud bekrefter at egypterne er svært engstelige for å gjøre noe som kan tolkes som en støtte til Hamas.

..

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks