Hovedinnhold

Kvinne (75) dømt til 40 piskeslag i Saudi-Arabia

(VG Nett) En saudiarabisk domstol har dømt en 75 år gammel kvinne til 40 piskeslag, fire måneder fengsel og landsforvisning fra kongedømmet.

Forbrytelsen? Hun har hatt to menn hun ikke var i familie med på hjemmebesøk, melder lokale aviser.

Ifølge den saudiarabiske avisen Al-Watan begynte problemene for Khamisa Mohammed Sawadi (75) da det religiøse politiet oppdaget henne sammen med to menn, Fahd og Hadian i byen Al-Chamli.

Fahd forklarte at kvinnen hadde ammet ham da han var liten og at hun derfor var å regne som hans mor, ifølge islam. Vennen Hadian skal ha blitt med ham da han leverte brød til den gamle kvinnen. Politiet arresterte begge to.

Streng tolkning

Saudi-Arabia følger en streng islamsk retning kalt wahabisme. Kvinner og menn som ikke er i familie med hverandre er ikke tillat å ha noen form for omkvem.

Det religiøse politiet i landet håndhever klesregler, at folk ber på riktig tidspunkt og at kjønnene holder seg adskilt. Loven setter også mange begrensninger for kvinners frihet, inkludert påbud om å dekke seg til og forbud mot å kjøre bil. Kvinner må også ha tillatelse fra verge eller ektemann for å reise.

Avisen Al-Watan refererer til domsavsigelsen, der det heter at retten blant annet på bakgrunn av vitnemål fra det religiøse politiet har påvist at Fahd ikke er kvinnens ammebarn.

Også de to mennene må sone for bruddet på landets strenge religiøse lovgivning.

Fahd fikk fire måneder i fengsel og 40 piskeslag, mens Hadian må sitte seks måneder i fengsel og tåle 60 piskeslag.
Dommeren nektet å kommentere saken ovenfor Al Watan og henviste til justisdepartementet.

Kvinnen har anket domment med begrunnelse i at Fahd er hennes diebarn.

Opprørt

Saken har opprørt mange i det islamske kongedømmet.

- Det har gjort alle sinte fordi hun er som en bestemor for ham, sier den saudi-arabiske kvinneaktivisten Wajeha Al-Huwaider til CNN.

- Hvordan skal hun kunne tåle 60 piskeslag? Det finnes ikke noen rettferdiggjøring av dette, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks