Hovedinnhold

Slik ble det mørkt verden over

(VG Nett) Som bølgen på en fotballkamp slukket lysene seg rundt om i verden lørdag kveld.

Denne saken handler om:

Til og med på Antarktisk slukket en liten forskningsstasjon lysene klokken 20.30 lokal tid i går. Earth Hour 2010 var rekordstort.

Aldri tidligere har så mange land deltatt i den symbolske miljødugnaden der man slukker lysene i én time. Chathamøyene øst for New Zealand var første mann ut, så rullet lysslukkingen videre over storbyer som Sydney, Beijing, Mumbai, Kairo, Berlin, Paris, London, New York og Las Vegas.

En av organisatorene bak Earth Hour, Andy Ridley, sier at 126 land hadde meldt sin deltakelse. I fjor deltok 88 land.

I Sydney brukte man mørketimen til en «av med lysene»-fest og en datingkonkurranse. I Singapore var over 1000 mennesker samlet for et Earth Hour-karneval for å se lysene bli slått av i byens høyhus.

Men noen steder sto lysene fortsatt på.

- Jeg er litt skuffet over at mange av bygningene ikke har slått av lysene sine. Jeg hadde forventet meg mer fra bedriftene, sier Mat Idris (26) til Reuters.

Også FNs generalsekretær Ban Ki-moon markerte miljøtimen.

- Mens vi ser lysene gå ut fra kontinent til kontinent, la oss reflektere over skjørheten og viktigheten av vår naturarv. La oss forplikte oss til å beskytte den og skape en levedyktig fremtid for alle, sa Ki-moon i en uttalelse.

Også i Norge kunne man merke mørketimen. Slottet i Oslo slo av lysene hele timen mens Operaen bare holdt ut en halvtime på grunn av en forestilling.

I en pressemelding skriver strømleverandøren Hafslund, som har rundt en halv million kunder i Oslo, Akershus og Østfold, at strømforbruket sank med 30.000 kW i løpet av Earth Hour. Dette tilsvarer 750.000 40-watts lyspærer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks