Hovedinnhold

Klatredramaet: Fremme på sykehuset etter to døgn

Sterkt nedkjølt - har ikke spist på fire dager

Foto: KART: TOM BYERMOEN
Foto: KART: TOM BYERMOEN
(VG Nett) Klatreren Jarle Trå (39) er endelig fremme ved sykehuset i Katmandu - nesten to døgn etter at han ble funnet i isødet på Mount Everest.

- Han kom frem for 20 minutter siden og er under legebehandling. Han blir undersøkt nå, opplyser ambassadesekretær Kristine Storholt ved den norske ambassaden i Katmandu til VG Nett like før klokken 12.

Les også:Slik var redningsdramaet

Trå kom i ambulanse etter en om lag fem timer lang kjøretur fra grensen mellom Tibet og Nepal. På grunn av dårlig vær kunne ikke 39-åringen evakueres med helikopter.

DELTOK I REDNINGSAKSJONEN: Petter Lindén Nyquist og Lars Oma Erichsrud. Foto: everest09.no
DELTOK I REDNINGSAKSJONEN: Petter Lindén Nyquist og Lars Oma Erichsrud. Foto: everest09.no

- Jarle er veldig sliten og medtatt. Han har ikke spist spist på fire døgn. Nå får han næring og væske intravenøst, forteller legen Lars Oma Erichsrud (28) til VG Nett.

Nettmøte:Klatreekspert svarer deg kl.16

Han har fulgt Trå hele veien, fra første etappe med jakokse ned fra fjellet, og videre med ambulanse hele veien til Katmandu i Nepal. Arbeidsforholdene har vært meget krevende, hovedsakelig på grunn av manglende medisinsk utstyr i ambulansen, forteller Erichsrud.

DELTOK I REDNINGSAKSJONEN: Stein Grønnerøe Foto: wwv.no
DELTOK I REDNINGSAKSJONEN: Stein Grønnerøe Foto: wwv.no

Tidligere i dag fortalte klatreren Stein Grønnerøe om den dramatiske redningsaksjonen for å få Jarle Trå ned fra fjellet mandag kveld. Sammen med klatreren Peter Nyquist og Erichsrud måtte han binde en sterkt medtatt Trå fast på ryggen av en jakokse. I voldsom snøstorm, på vei ned fra verdens høyeste fjell, kjempet 39-åringen fra Granvin i Hordaland for livet.

- Det var et enormt slit for Jarle. Han var fysisk medtatt og måtte sitte på ryggen av en okse i vanskelig fjellterreng. Vi bandt ham fast og tok ham ned fra oksen en gang i timen. Da fikk vi i gang blodsirkusjonen og sjekket medisinering, sa Grønnerøe til VG Nett tidligere i dag.

VGTV:- En følelsesmessig berg-og-dal-bane

Den strabasiøse nedfarten fra Mount Everest har vært en ekstrem påkjenning for den erfarne klatreren.

- Kropptemperaturen hans var helt ned mot 30 grader. Han har frostskader på hender og føtter, sier Erichsrud.

Følget kom seg først ned til basecamp, før de fortsatte videre i jeep over grensen mellom Tibet og Nepal. Der byttet de kjøretøy før de satte kursen mot sykehuset i Katmandu. Tilstanden til 39-åringen har vært kritisk, men stabil under hele redningsaksjonen.

- Men nå er han i veldig godt humør. Nå vet han at han er i trygge hender, sier Erichsrud.

Selv har han ikke sovet på mer enn 48 timer. Etter at alarmen gikk har det gått slag i slag for 28-åringen og resten av redningsmannskapene. Erichsrud blir likevel værende i Katmandu får å bistå legeteamet i behandlingen av Jarle Trå.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Utenriks

Se neste 5 fra Utenriks